user preferences

New Events

Βόρεια Αφρική

no event posted in the last week
Recent articles by Paul (WSM)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βόρεια Αφρική Λαϊκοί Αγώνες

A rua egípcia mais forte que as urnas! Dec 20 13 by Alternative libertaire

La rue égyptienne plus forte que les urnes Jul 09 13 by Alternative libertaire

Οι δρόμοι της &... Jul 09 13 by Alternative Libertaire

Τυνησία: Η δύναμη του λαού ανατρέπει τον δικτάτορ&

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Saturday January 15, 2011 19:32author by Paul (WSM) - Anarkismo Report this post to the editors

Αλλά οι άνθρωποι αυτοί σήμερα γνωρίζουν ότι αφού έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν ένα μακρόχρονο δικτατορικό καθεστώς, πόσο πιο εύκολο θα είναι να ανατρέψουν ένα νέο ασταθές καθεστώς.
tunisia2.jpg

Μετά από δραματικές 24 ώρες όταν ο δικτάτορας πρόεδρος της Τυνησίας Ben Ali προσπάθησε πρώτα να δοκιμάσει να μιλήσει για κάποια μέτρα απελευθέρωσης καθώς και για κάποιο τέλος στους πυροβολισμούς των αστυνομική κατά των διαδηλωτών, στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού κήρυξε στρατιωτικό νόμο, τελικά ανατράπηκε και φυγαδεύθηκε.

Ενώ οι φήμες εξακολουθούν να στροβιλίζονται στην ατμόσφαιρα, ένα πράγμα είναι σαφές: Ο Ben Ali έχει ήδη εγκαταλείψει την Τυνησία και ο στρατός ανέλαβε τις ευθύνες.

Η ημέρα ξεκίνησε με μια μαζική διαδήλωση που καλέστηκε από τη συνδικαλιστική ομοσπονδία της Τυνησίας, την UGTT, στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Μεταξύ 10 και 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αρχικά ειρηνικό σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς η αστυνομία άρχισε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κλομπ για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, κάποιοι από τους οποίους είχαν ήδη εισέλθει στο κτίριο και ειχαν ανέβει στη στέγη του. Από τότε, το κέντρο της πόλης παραδόθηκε στο χάος, με διαδοχικές μάχες μεταξύ της αστυνομίας και Τυνήσιων όλων των ηλικιών και των προλεύσεων που αγωνίζονται για την ανατροπή του μισητού δεσπότη.

Τέλος, θωρακισμένα αυτοκίνητα του στρατού εμφανίστηκαν στο δρόμο και κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας, με τον Ben Ali να απειλεί το λαό ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εν λευκώ εξουσιοδότηση να ανοίγουν πυρ ενάντια σε κάθε συνάθροιση άνω των τριών ατόμων. Σύντομα, όμως, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν. Ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου και υπήρξαν αναφορές για κονβόι λιμουζίνων προς το αεροδρόμιο από το παλάτι του Ben Ali. Τέλος, η επίσημη ανακοίνωση ήρθε. Ο Ben Ali είχε φύγει. Ο πρωθυπουργός Mohammed Ghannouchi εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι ήταν υπεύθυνος για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το στρατό.

Έτσι ο πολύπαθος λαός της Τυνησίας μπορεί να χαίρεται που η ηρωική του αντίσταση τις τέσσερις τελευταίες είχε ως αποτέλεσμα το τέλος του δικτάτορα, ο οποίος δημιούργησε το πιο φαύλο αστυνομικό κράτος στη Βόρεια Αφρική για τα τελευταία 23 χρόνια.

Ωστόσο, αύριο το πρωί θα βρείτε το στρατό να κυβερνά. Το τι θα συμβεί αύριο και τις μέρες που θα ακολουθήσουν είναι η έγνοια του καθένα. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί σήμερα γνωρίζουν ότι αφού έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν ένα μακρόχρονο δικτατορικό καθεστώς, πόσο πιο εύκολο θα είναι να ανατρέψουν ένα νέο ασταθές καθεστώς.

* Από την ιστοσελίδα του ιρλανδικού Workers Solidarity Movement http://www.wsm.ie Μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 15 Γενάρη 2011.

Related Link: http://www.wsm.ie

This page has not been translated into 中文 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]