user preferences

Όχι Αλληλεγγύη σε "αναρχικούς" βομβιστές με επιστ&

category Ιταλία / Ελβετία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday January 07, 2011 19:21author by Libertäre Winterthur Aktion - LAWauthor email law at arachnia dot ch Report this post to the editors

Το ζήτημα της βίας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι ένα καυτό ζήτημα στον αναρχικό λόγο και κίνημα. Πώς μπορεί η παλαιότερη και άγρια έκφραση εξουσίας να συνδυάζονται με τις διδασκαλίες της αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας; Μπορεί μια επαναστατική στρατηγική αναρχική να περιέχει βία;

[anarmedia.info]
[anarmedia.info]

[Σημείωση: Η παρούσα ανακοίνωση δεν γράφτηκε ως συνειδητή απάντηση στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Ρώμη στις 23 Δεκέμβρη 2010. Θέτουμε τα ζητήματα αυτά σε κάθε αναρχική συλλογικότητα, επειδή - όπως ακριβώς και στις ανάλογες επιθέσεις του 2003 – μια κάποια «Federazione Anarchica Informale" (FAI – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία) ανέλαβε την ευθύνη. Αποτελεί απίθανη σύμπτωση ότι αυτή η ομάδα έχει το ίδιο ακρωνύμιο με την Federazione Anarchica Italiana (Ιταλική Αναρχική Ομοσπονδία) η οποία αποστασιοποιήθηκε ξεκάθαρα και σαφώς από τα γεγονότα του 2003 (σ.τ.μ.: αλλά και τα τωρινά) λέγοντας ότι η “FAI" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ψεύτικη οργάνωση. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα στην πρόσφατη ιταλική πολιτική ζωή. Ένα από αυτά ήταν ο βομβαρδισμός της Piazza Fontana στο Μιλάνο το 1969, η οποία ανατέθηκε από το κράτος και για την οποία κατηγορήθηκαν ντόπιοι αναρχικοί. Στην πρόσφατη ανακοίνωση της "FAI" για τα γεγονότα της 23 Δεκέμβρη, οι τελευταίες λέξεις "Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία!" είναι μάλλον τυπικές για μια αυτοχαρακτηριζόμενη "άτυπη" οργάνωση].

Το ζήτημα της βίας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι ένα καυτό ζήτημα στον αναρχικό λόγο και κίνημα. Πώς μπορεί η παλαιότερη και άγρια έκφραση εξουσίας να συνδυάζονται με τις διδασκαλίες της αντιεξουσιαστικής ιδεολογίας; Μπορεί μια επαναστατική στρατηγική αναρχική να περιέχει βία; Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο ελευθεριακός δρόμος – που περιλαμβάνει την απαλλοτρίωση των σημερινών ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής και την κατάργηση των υλικών προνομίων - θα συναντήσει τη βίαιη αντίσταση αυτών που θα δουν τους εαυτούς τους χωρίς εμπορεύματα. Οι σχέσεις αφέντη-υπηρέτη (προφανείς ή μη) βασίζονται πάντα στον εξαναγκασμό. Αυτό περιλαμβάνει πάντα τη βία στην οποία μπορούμε μόνο να αντισταθούμε ως ένα ισχυρό και επαναστατικό μαζικό κίνημα.

Ωστόσο, ως συνειδητοί αναρχικοί δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του να αφήνουμε τα μέσα να γίνονται οι σκοποί. "Η πραγματική αναρχική βία είναι αυτή που παύει να ασκείται όταν παύει να υφίσταται η ανάγκη της άμυνας και της απελευθέρωσης. Μετριάζεται από την επίγνωση ότι τα άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση είναι ελάχιστα, αν όχι καθόλου, υπεύθυνα για τη θέση που καταλαμβάνουν μέσα από την κληρονομικότητα και το περιβάλλον. "[1] Αυτές οι λέξεις του Ιταλού αναρχικού Ερρίκο Μαλατέστα, δεν έχουν χάσει καμία ισχύ, αν και γράφτηκαν σχεδόν 100 χρόνια πριν. Μας απαγορεύουν να τραυματίσουμε ή ακόμα και να σκοτώσουμε ανθρώπους μέσα στον καπιταλισμό, στο πλαίσιο μιας ελευθεριακής πράξης απλώς για το ρόλο που παίζουν. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι προφανές σε οποιονδήποτε διαθέτει αναρχική αντίληψη.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν συμβεί μερικά γεγονότα - και σε σχέση με την Ελβετία - που έχουν αμφισβητήσει αυτή την ελευθεριακή αρχή στο όνομα του αναρχισμού. Δεν εννοούμε καλέσματα του τύπου “Χτυπάτε τους μπάτσους όπου μπορείτε να τους συναντήσετε» που έχουν γραφτεί σε τοίχους και δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες, ως ατομικές πράξεις αντίστασης. Τα κείμενα αυτά μπορεί να είναι από θεωρητικής άποψης αρκετά ευφυή, αλλά το περιεχόμενό τους είναι μάλλον συγκεχυμένο. Δεν μιλάμε για τις πολυάριθμες δράσεις αλληλεγγύης για τον Billy, τον Costantino και τη Silvia, τις ασυναρτησίες των οποίων περί αντίστασης στον πολιτισμό τις θεωρούμε απλώς και μόνο διασκεδαστικές. [2] Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι αυτοί που συμμετέχουν σ’ αυτά τα δίκτυα υποστήριξης των δράσεων, ξεπερνούν κατά πολύ τις επιθέσεις με μπογιά ή τις καταστροφές ελαστικών αυτοκινήτων.

Μιλάμε για τις επιστολές-βόμβες που έχουν σταλεί σε διάφορα όργανα του κράτους, ιδιαίτερα σε πρεσβείες, τους τελευταίους μήνες. Ελπίζοντας να βλάψουν κάποιον υψηλόβαθμο γραφειοκράτη με το άνοιγμα του φακέλου, οι βόμβες αυτές είναι μια μορφή εκδίκησης για τη φυλάκιση των τριών προαναφερόμενων ακτιβιστών. Αλλά αυτό το είδος πράξης δεν καταδεικνύει μόνο πολιτική ανοησία, αλλά και δειλία και απανθρωπιά. Στην καλύτερη περίπτωση, λόγω της αφέλειάς τους, ή στη χειρότερη λόγω του κακού υπολογισμού τους, οι αποστολείς είναι διατεθειμένοι να βλάψουν ακόμα και έναν απλό υπάλληλο ή έναν δευτερεύοντα γραμματέα. Με αυτές τις πράξεις, οι αποστολείς μάλλον συγκαταλέγονται μεταξύ αδίστακτων εγκληματιών οι οποίοι, ως υπηρέτες του κεφαλαίου, έχουν διωχθεί και σκοτώνουν μέλη της εργατικής τάξης. Οι πράξεις αυτές δεν είναι επαναστατικές, αλλά έκφραση μιας πολιτικής αντίδρασης. Αντιμέτωποι με την ατιμία που ενέχουν αυτές οι δράσεις, μπορούμε μόνο να συμπεράνουμε: Όχι αλληλεγγύη σε "αναρχικούς" βομβιστές με επιστολές - ποτέ! Πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκαν αριστερές ριζοσπαστικές ομάδες από το κράτος για να πειστεί ο πληθυσμός για την ανάγκη περισσότερων κατασταλτικών μέτρων. Είναι τραγικό το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν γίνει τόσο εύκολα για την ευρωπαϊκή καπιταλιστική τάξη.

Είναι δύσκολο για όλους μας να αντιδράσουμε δεόντως σε ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που μας οδηγεί, τους εκμεταλλευόμενους, στα πρόθυρα της απογοήτευσης. Αυτό δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποτελέσει δικαιολογία ώστε να βρούμε καταφύγιο στην παλαιά ψευδαίσθηση της «προπαγάνδας με τη δράση» και την επιθυμία να αλλάξουμε την κοινωνία μέσω ατομικών πράξεων βίας. Το επακόλουθο των επιπτώσεων των εν λόγω πράξεων θα είναι η καταστολή, η φυγή και μια ακόμη μεγαλύτερη απελπισία, αντί μια εξέγερση από τις μάζες. Επίσης, είναι λάθος για τους αναρχικούς να χρησιμοποιούν τον αφορμαλισμό (structurelessness) ως τρόπο οργάνωσης (modus operandi) όπως ζητείται από τους συντρόφους "εξεγερτιστές". Αν όλοι είναι υπεύθυνοι μόνο στον εαυτό τους, οι ατομικιστικές και απρόβλεπτες δράσεις θα είναι προνόμιο των λίγων, αντί να δημιουργηθεί μια δράση αλληλεγγύης και να εργαζόμαστε συνεχώς προς την κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης.

Μπορούμε να αντισταθούμε στο καπιταλιστικό σύστημα μόνο από κοινού με έναν οργανωμένο και προσανατολισμένο στην ταξική πάλη τρόπο. Η θεωρητική ενότητα και αυστηρότητα στην πράξη, οι ομοσπονδιακές δομές όσο και η ατομική πειθαρχία είναι οι ιδιότητες των αναρχικών που αγωνίζονται στο πνεύμα της αλληλεγγύης για την κοινωνική επανάσταση και όχι για το σύνολο της καταστολής. Ο χώρος εργασίας και το σχολείο, η γειτονιά και το κέντρο της τοπικής κοινότητας, ο δρόμος και το κέντρο προσφύγων, αυτοί είναι οι χώροι της ελευθεριακής δραστηριοποίησής μας και οργάνωσης του αγώνα και όχι οι στήλες των αστικών μέσων ενημέρωσης, όπου οι ευφάνταστοι δημοσιογράφοι περιμένουν να γράψουν για την πιο πρόσφατη επίθεση των εξεγερμένων με τίτλους εντυπωσιασμού.

Libertäre Winterthur Άκτιο (Αναρχική Δράση)

Τέλη Δεκέμβρη 2010

[1] Το πλήρες κείμενο του Ερρίκο Μαλατέστα υπάρχει στο: http://www.zabalaza.net/pdfs/varpams/anok&violence_em.pdf

[2] Οι Billy, Costantino και Silvia συνελήφθησαν στην Ελβετία, στις 15 Απρίλη 2010. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι προσπάθησαν να τοποθετήσουν βόμβα στην IBM στη Ζυρίχη. Είναι προφυλακισμένοι από τότε. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://againstthewaiting.blogsport.de

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 7 Γενάρη 2011.

Related Link: http://www.libertaere-aktion.ch
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Ιταλία / Ελβετία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Tue 25 Apr, 06:53

browse text browse image

9cong_1_1.jpg imageΓια την ελευθεριακ&#... 17:32 Fri 14 Nov by Alternative Libertaria/FdCA - AL/FdCA 0 comments

Το 9ο Συνέδριο της FdCA, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Cascina Cingia της Κρεμόνα, στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2014, αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα και να μετονομάσει την Ομοσπονδία των Κομμουνιστών Αναρχικών (FdCA) σε Ελευθεριακή Εναλλαγή/FdCA, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

affiche2012.jpg imageΔιεθνής Αναρχική Σ&#... 10:42 Sat 08 Oct by Οργανωτική Ομάδα 0 comments

Για τον εορτασμό των 140 χρόνων από το συνέδριο του St. Imier, ιδρυτική πράξη της αντιεξουσιαστικής διεθνούς, η Γαλλόφωνη Αναρχική Ομοσπονδία (IFA) και η Ορεινή Ελευθεριακή Ομοσπονδία (OSL) καλούν ομάδες, συλλογικότητες καθώς και άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται ως κοινωνικοί αναρχικοί να συμμετάσχουν στη Διεθνής Αναρχική Συνάντηση 9 - 12 Αύγουστος στο χωριό St. Imier

fdca.jpg imageΟικοδομώντας ενότ ... 17:20 Mon 08 Nov by FdCA 0 comments

Οικοδομώντας ενότητα και αλληλεγγύη για την ελευθεριακή εναλλαγή - Απόφαση του 8ου Εθνικού Συνεδρίου της Federazione dei Comunisti Anarchici Fano, 31 Οκτώβρη -1 Νοέμβρη 2010

viiicong.jpg image8ο Εθνικό Συνέδριο τ... 19:41 Thu 28 Oct by Federazione dei Comunisti Anarchici – FdCA 0 comments

Μετά τα εγκαίνια του νέου χώρου του Centro di Documentazione “Franco Salomone” το απόγευμα του Σαββάτου, 30 Οκτώβρη, η FdCA θα διεξάγει το 8ο Εθνικό Συνέδριό της, στον ίδιο χώρο, την Κυριακή, 31 Οκτώβρη και τη Δευτέρα, 1 Νοέμβρη.

afs.jpg imageΕγκαίνια του Αρχεί&#... 17:17 Tue 19 Oct by FdCA 0 comments


Εγκαίνια του Centro di Documentazione “Franco Salomone” - Fano, 30 Οκτώβρη 2010, Capuana Piazza 4, 61032 Fano, Ιταλία

textFranco Salomone 18:40 Thu 27 Mar by Federazione dei Comunisti Anarchici (FdCA) 0 comments

Ο Franco ήταν σύντροφος που είχε τεράστια συμβολή στο αναρχικό κομμουνιστικό κίνημα και την ταξική πάλη γενικότερα.

textΑναρχοκομμουνισμa... 17:21 Sat 08 Dec by Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCA 0 comments

Greek translation of «2nd National FdCA Workshop on Anarchist Communist Work in the Community - final statement»

textΒοηθήστε τώρα-άμεσ&#... 12:19 Fri 15 Jun by FdCA 0 comments

Η CIRA βρίσκεται σε ανάγκη και πρέπει να τύχει της αλληλεγγύης του καθένα εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών στιγμών που περνάει αλλά και για την εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων της.

textΕλευθεριακές Μέρε ... 19:42 Wed 13 Jun by FdCA 0 comments

Το Φεστιβάλ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2007», που διεξάγεται στο Parco Marastoni, San Polo d’Enza (κοντά στο Reggio Emilia), στο τριήμερο 15, 16, 17 Ιούνη 2007, βρίσκεται στο 3ο του χρόνο.

textΑνακοίνωση της ιτα&#... 12:49 Sat 07 Oct by Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCA 0 comments

Στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας, η FdCA γιόρτασε το διήμερο Σεπτέμβρη - 1 Οκτώβρη 20 χρόνια πολιτικής δραστηριότητας συγκάλεσε το 7ο Συνέδριό της.

more >>

textΑναρχικοί κομμουν ... May 24 by FdCA 0 comments

Greek translation by Dmitri of “Anarchist communists and mass organisations” Part 5

textΑναρχικοί κομμουν ... May 16 by FdCA 0 comments

Greek translation by Dmitri of “Anarchist communists and mass organisations” Part 4

textΑναρχικοί κομμουν ... May 16 by FdCA 0 comments

Greek translation by Dmitri of “Anarchist communists and mass organisations” Part 3

textΑναρχικοί κομμουν ... May 16 by FdCA 0 comments

Greek translation by Dmitri of “Anarchist communists and mass organisations” Part 2

imageΓια την ελευθεριακ&#... Nov 14 Anarkismo 0 comments

Το 9ο Συνέδριο της FdCA, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Cascina Cingia της Κρεμόνα, στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2014, αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα και να μετονομάσει την Ομοσπονδία των Κομμουνιστών Αναρχικών (FdCA) σε Ελευθεριακή Εναλλαγή/FdCA, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

imageΔιεθνής Αναρχική Σ&#... Oct 08 0 comments

Για τον εορτασμό των 140 χρόνων από το συνέδριο του St. Imier, ιδρυτική πράξη της αντιεξουσιαστικής διεθνούς, η Γαλλόφωνη Αναρχική Ομοσπονδία (IFA) και η Ορεινή Ελευθεριακή Ομοσπονδία (OSL) καλούν ομάδες, συλλογικότητες καθώς και άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται ως κοινωνικοί αναρχικοί να συμμετάσχουν στη Διεθνής Αναρχική Συνάντηση 9 - 12 Αύγουστος στο χωριό St. Imier

imageΟικοδομώντας ενότ ... Nov 08 Anarkismo 0 comments

Οικοδομώντας ενότητα και αλληλεγγύη για την ελευθεριακή εναλλαγή - Απόφαση του 8ου Εθνικού Συνεδρίου της Federazione dei Comunisti Anarchici Fano, 31 Οκτώβρη -1 Νοέμβρη 2010

image8ο Εθνικό Συνέδριο τ... Oct 28 Anarkismo 0 comments

Μετά τα εγκαίνια του νέου χώρου του Centro di Documentazione “Franco Salomone” το απόγευμα του Σαββάτου, 30 Οκτώβρη, η FdCA θα διεξάγει το 8ο Εθνικό Συνέδριό της, στον ίδιο χώρο, την Κυριακή, 31 Οκτώβρη και τη Δευτέρα, 1 Νοέμβρη.

imageΕγκαίνια του Αρχεί&#... Oct 19 Anarkismo 0 comments


Εγκαίνια του Centro di Documentazione “Franco Salomone” - Fano, 30 Οκτώβρη 2010, Capuana Piazza 4, 61032 Fano, Ιταλία

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]