user preferences

New Events

Ierland / Groot-Brittannië

no event posted in the last week

Wie is bang voor het IMF - hun mogelijkheid en die van ons

category ierland / groot-brittannië | economie | opinion/analysis author Wednesday November 24, 2010 00:10author by Andrew Flood - Workers Solidarity Movement Report this post to the editors

Het is nu officieel, de Ierse staat is in gesprek met de EU en het IMF over een zogenaamd "reddingsplan" om de Ierse kapitalistische klasse uit te kopen uit de ramp die is geschapen door de internationale ineenstorting van het kapitalistische economische systeem. Een crisis die in Ierland werd verergerd door de corruptie van lokaal boezemvrienden kapitalisme aan de ene kant en de afhankelijkheid van de economie van "globalisering" aan de andere kant. [English]
Ireland in the sights of the IMF
Ireland in the sights of the IMF


Wie is bang voor het IMF - hun mogelijkheid en die van ons


Het is nu officieel, de Ierse staat is in gesprek met de EU en het IMF over een zogenaamd "reddingsplan" om de Ierse kapitalistische klasse uit te kopen uit de ramp die is geschapen door de internationale ineenstorting van het kapitalistische economische systeem. Een crisis die in Ierland werd verergerd door de corruptie van lokaal boezemvrienden kapitalisme aan de ene kant en de afhankelijkheid van de economie van "globalisering" aan de andere kant. Gevangen tussen zo'n stelletje engerds en idioten is het misschien niet verrassend dat velen in Ierland hopen dat de dingen zullen worden verbeterd als het beheer van onze levens zal worden overgedragen aan degenen waarvan velen hopen dat ze een idee hebben.

De Ierse politieke klasse heeft gereageerd met hetzelfde betekenisloze invechten en slakken vormen van elkaar waaraan we allemaal zo gewend zijn. Ondertussen worden in de echte wereld de kosten van de crisis weerspiegeld in snel stijgende werkloosheid, emigratie, zelfmoord en meer en meer mensen die in een permanente situatie van angst en onzekerheid leven dat ze hun banen en hun huizen kwijt zouden kunnen raken en op straat zouden belanden. De zich ontvouwende ramp dreigt mensen te verlammen, bij het gebrek aan enige collectieve reactie kunnen ze alleen rondlopen terwijl de vloedgolf nadert. Ze hopen dat IMF interventie in ieder geval zal betekenen dat de bodem is bereikt.

Dit is niet hoe het werkt. IMF interventie zal toename van bezuinigingen, toenemende werkloosheid en toename van de armoede betekenen, waarbij de weinigen die nog werken steeds minder verdienen, zodat veel van de nog bestaande lokale economie ineenstort. Een IMF "herstel" betekent dat lonen en levensstandaarden zo ver naar beneden worden gebracht dat het internationale kapitaal het werken van Ierse arbeiders voor armoedige lonen als een optie ziet. In een interview in de Guardian onthulde de voormalige minister van economische zaken van Argentinie over IMF interventie daar dat na 2001 "het IMF zo berucht was" dat "kinderen die ondeugend waren door ouders werd verteld: ik zal het IMF achter je aan sturen". "En toen de huidige regering in 2007 werd gekozen zinspeelde het op zulke angsten, met een advertentie campagne waarin werd beloofd dat geen kind meer zou weten wat de drie letters IMF betekenen."

In Letland betekende IMF interventie dat de lonen in de publieke sector werden verlaagd met 20% en ziekenhuizen werden gesloten. In Griekenland betekende het stopzetting van sommige sociale uitkering betalingen, verhoging van de BTW, bezuinigingen op uitgaven en privatisering. De pensioen leeftijd werd verhoogd en de minimum bedragen aan pensioen werden verlaagd, toegang tot vroege pensionering werd beperkt. Iedere drie maanden gaat het IMF na of de vereiste veranderingen voor de fondsen voor de volgende periode zijn doorgevoerd.

Standaard IMF methodes omvatten het sluiten van ziekenhuizen, scholen en publieke dienstverlening aan de ene kant en het vragen van hogere bedragen voor het resterende onderwijs en de gezondheidszorg aan de andere kant. In andere woorden het beleid dat door de Ierse regering wordt gestimuleerd sinds het begin van de crisis zal niet worden verlicht door het IMF. Het zal nog erger worden, mogelijk veel erger. Maar IMF interventie zal onze politici in staat stellen in hun handen te wrijven en stellen dat ze hulpeloos zijn, waarbij dit alles de prijs is voor het uitkopen. De regering heeft zich niet in staat gevoeld pensioenen en sociale uitkeringen fors te verlagen, uit angst voor een terugslag, nu zullen ze het IMF hebben om het voor ze te doen. Fianna Fail kennend kunnen we misschien zelfs zien dat ze binnen zes jaar de macht terug krijgen op een platform van het weg krijgen van het IMF, terwijl hun vuile werk voor hen is gedaan.

Er is een alternatief. Op de korte termijn kunnen de kosten van de crisis worden betaald door de Ierse rijken. De rijkste 1% heeft nog steeds 121 miljard aan activa, meer dan genoeg om alle kosten van NAMA te betalen die hebben geleid tot de behoefte aan interventie. Veel van deze 1% zijn rijk geworden door de dubieuze afspraken en gokken die NAMA lieten ontstaan, maar los daarvan: laat degenen met miljoenen aan rijkdom betalen in plaats van degenen die nauwelijks uitkomen met hun geld, of het nu gepensioneerden, ontvangers van sociale uitkeringen, private of publieke sector arbeiders zijn.

Degenen die dit land besturen, de 1% en hun dienaren in het parlement, hebben deze crisis gebruikt om een shock doctrine van loonkortingen, verlies van dienstverlening en herstructurering op te leggen die ze al jaren wilden opleggen, maar wat niet zou zijn geaccepteerd. Als ze de angst die de crisis heeft veroorzaakt kunnen gebruiken om te proberen de maatschappij in hun belangen te herstructureren, zouden wij net zo hard moeten zijn. Het laten betalen van de 1% voor de crisis zal vereisen dat de rest van ons zich gezamenlijk organiseert, om onze aantallen te gebruiken om de enorme macht die van hun rijkdom komt te boven te komen. De methodes die we gebruiken om die strijd te winnen, de algemene staking, de buurtvergadering, de creatie van een enorm netwerk van coördinatie zijn de methodes die we kunnen gebruiken om de macht van de 1% af te nemen en een maatschappij op te bouwen die vrij is van ongelijkheid en vrij is van de machtige, corrupte elite die onze levens bepaalt.


Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

Dit artikel werd het eerst gepubliceerd op de verbonden link:

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]