user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Με αφορμή τα γεγονότα στη Σερβία

category Βαλκανικές Χώρες | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday November 16, 2010 08:04author by Ομάδα Queertrans - Ομάδα Queertrans Report this post to the editors

Με αφορμή τα γεγονότα στη Σερβία

Με αφορμή τα γεγονότα στη Σερβία, όπου κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου σημειώθηκαν βιαιότητες ακροδεξιών με πανό που έγραφαν "να πεθάνουν οι ομοφυλόφιλοι", η Ομάδα Queertrans μετά από ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε να καταγγείλει αυτά τα γεγονότα και να παρουσιάσει το όραμά της για μια καλύτερη κοινωνία όσον αφορά τις σεξουαλικές και έμφυλες σχέσεις των ανθρώπων.
header.jpg


Με αφορμή τα γεγονότα στη Σερβία, όπου κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου σημειώθηκαν βιαιότητες ακροδεξιών με πανό που έγραφαν "να πεθάνουν οι ομοφυλόφιλοι", η Ομάδα Queertrans μετά από ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε να καταγγείλει αυτά τα γεγονότα και να παρουσιάσει το όραμά της για μια καλύτερη κοινωνία όσον αφορά τις σεξουαλικές και έμφυλες σχέσεις των ανθρώπων.

Η Ομάδα Queertrans καταγγέλλει τις βιαιότητες ακροδεξιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου και υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε ατόμου να διαμαρτύρεται ενάντια στη καταπίεση που δέχεται, μια καταπίεση που συχνά καταλήγει σε δολοφονίες και εγκλήματα μίσους. Τα άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται ως λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, intersex καθώς και οι στρέητ που στηρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των τρανς, έχουν κάθε δικαίωμα να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν ενάντια στην ετεροκανονικότητα, τις διακρίσεις, και την αρνητικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. (ετεροκανονικότητα είναι η άποψη και η πρακτική του να θεωρείται νόρμα και θέσφατο η ετεροφυλοφιλία, και κατά προέκταση να θεωρούνται προβληματικές και τιμωρητέες οι μη-ετεροφυλόφιλες συμπεριφορές, ενώ τρανς είναι άτομα που φοράνε ρούχα και χρησιμοποιούν όνομα του "αντίθετου" φύλου ή που κάνουν ορμόνες και εγχειρήσεις ώστε να αλλάξουν το σώμα τους).

Τα άτομα που ο σεξουαλικός, έμφυλος, και σωματικός τους αυτοκαθορισμός διαφέρει από τα γούστα της ετεροκανονικότητας βρίσκονται υπό τον καθημερινό ζυγό προκαταλήψεων, διακρίσεων, κακομεταχείρισης, και επιθέσεων. Πρόκειται για μια ιδιότυπη μορφή βιοπολιτικής που εξουσιάζει τις ζωές των ανθρώπων στα πλέον προσωπικά πεδία: από το με ποιά ή ποιόν και πως θα κάνει σεξ μέχρι το στυλ ρούχα που θα φορέσει. Το άτομο παύει να υπάρχει ως άτομο και πλέον γίνεται ένα ρομπότ που επιτελεί ρόλους που του επιβάλλονται: το ρόλο της γυναίκας ή του άντρα, της κινούμενης μήτρας ή του πατριάρχη-οικογενειάρχη, της στρέητ και του στρέητ.

Εναντιωνόμαστε στη λογική που βλέπει το άτομο μόνο ως παραγωγικό πόρο: οι θηλυκοί άνθρωποι παράγουν μωρά και οι αρσενικοί φέρνουν λεφτά στο σπίτι. Εναντιωνόμαστε και στη λογική της έμφυλης ιεραρχίας (που μεταξύ άλλων περιορίζει και την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών) καθώς και σε κάθε καταπίεση της ερωτικής αγάπης και σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ ενηλίκων που δίνουν τη συγκατάθεσή τους με τη δική τους ατομική θέληση.

Εμείς ως ομάδα προτάσσουμε ένα όραμα απόλυτης σεξουαλικής, έμφυλης, και σωματικής ελευθερίας μεταξύ συναινούντων ενηλίκων όπου το κάθε άτομο θα μπορεί να εκφράζει ή να κατασκευάζει το ρόλο που προτιμά και όχι να δέχεται ένα αυθαίρετο ρόλο που του επιβάλλεται. Για μας ο σεξουαλικός ρόλος (ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία, ασεξουαλικότητα κλπ), ο έμφυλος ρόλος (γυναίκα, άντρας, ανδρόγυνο κλπ), και ο σωματικός ρόλος (θηλυκό, αρσενικό, ή intersex) μπορούν να συνυπάρχουν σε οποιοδήποτε συνδυασμό επιθυμεί το άτομο, ή ακόμα και η απουσία οποιουδήποτε ρόλου ή η εναλλαγή του κατά τη κρίση του ατόμου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υποστηρίζουμε, για παράδειγμα, το δικαίωμα των τρανς να εγχειριστούν ή να αρνηθούν την εγχείρηση (σωματικός αυτοκαθορισμός) χωρίς αυτό να επηρεάζει την αναγνώριση του έμφυλου ρόλου που προτιμούν (έμφυλος αυτοκαθορισμός) και χωρίς να πρέπει η οποιαδήποτε σωματική ή έμφυλη αλλαγή να συνοδεύεται από κοινωνική πίεση για την αποδοχή άλλου σεξουαλικού ρόλου (σεξουαλικός αυτοκαθορισμός). Υποστηρίζουμε φυσικά και το δικαίωμα κάθε ατόμου να ντύνεται όπως θέλει, είτε με αντρικά είτε με γυναικεία ρούχα ή συνδυασμό αυτών, ανεξάρτητα από την ανατομία του σώματός του, όπως και το δικαίωμα των intersex ατόμων να επιλέξουν τα ίδια αν θα εγχειριστούν και όχι να υποστούν καταναγκαστική εγχείρηση ως βρέφη απλά και μόνο για τα γούστα της ετεροκανονικότητας χωρίς πραγματική ιατρική ανάγκη.

Τα γεγονότα στη Σερβία, με πανό που έγραφαν "να πεθάνουν οι ομοφυλόφιλοι", είναι παράδειγμα καταναγκαστικής ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αναγνώρισης μόνο αρσενικών στρέητ ανδρών και θηλυκών στρέητ γυναικών. Είναι μια λογική που τη καταγγέλλουμε ως εξουσιαστική, μεσαιωνική, απάνθρωπη, και επιθετική ως προς την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Για την έμφυλη, τη σεξουαλική, και τη σωματική ελευθερία,
Για το δικαίωμα του κάθε ατόμου να υπάρχει,
Ομάδα Queertrans,
http://queertrans.espiv.net/

Related Link: http://queertrans.espiv.net/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]