user preferences

New Events

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile

no event posted in the last week

Declaració llibertària davant l’arrest del company Manuel Olate

category bolivia / peru / ecuador / chile | repression / prisoners | comunicat de premsa author Thursday November 04, 2010 03:22author by Hombre y Sociedad Report this post to the editors

Davant la detenció del company Manuel Olate, militant del Partit Comunista xilè, i la seva petició d’extradició per part del narcogovern colombià, el dia 30 d’octubre, acusat de ser enllaç entre les FARC-EP i la Coordinadora Arauko Malleko, la publicació llibertària Hombre y Sociedad, pren la següent posició. [Castellano]
manuel_olate_1.jpg


Davant la detenció del company Manuel Olate, militant del Partit Comunista xilè, i la seva petició d’extradició per part del narcogovern colombià, el dia 30 d’octubre, acusat de ser enllaç entre les FARC-EP i la Coordinadora Arauko Malleko, la publicació llibertària Hombre y Sociedad, pren la següent posició:

1. Repudiem aquesta acusació que no és sinó una amenaça en contra dels lluitadors socials i revolucionaris en el continent. Pel mateix, la identifiquem com una amenaça que forma part de la "guerra total" que lliura l’Estat colombià en contra de la històrica resistència camperola en aquest país. Una guerra que es compon d’elements militars, terroristes, ideològics, mediàtics, polítics i també jurídics -aquesta estratègia es coneix gràcies als documents filtrats del DAS, la policia política colombiana, en la qual instrueixen als seus testaferros a impulsar una política de "guerra jurídica" contra els opositors al règim terrorrista d’aquest país-. Entenem llavors aquesta captura i comanda d’extradició, no com un procediment jurídic normal, sinó com una estratègia bèl.lica impulsada per l’actual govern de Santos, continuador de la violència d’Estat.

2. Que no és un procediment jurídic normal, la qual cosa es desprèn de la confusió entre el govern xilè i colombià sobre els procediments legals, les acusacions, etc. Aquí és clar que: s’està utilitzant a Manuel Olate com un boc expiatori, s’està generant gran confusió al voltant del cas, i en aquesta aigua tèrbola, ambdós governs tracten de fer guany a mans plenes: el govern de Colòmbia, agredint a qui es solidaritzen amb la causa política de la insurrecció, el govern xilè, agredint políticament a la resistència xilena i maputxe en el nostre territori, i el govern dels EUA, que sens dubte actua entre bastidors en aquest embolic, agredint a militants internacionalistes del moviment bolivarià .

3. Les proves utilitzades per l’acusació són espúries- basades en els "súper" ordinadors del mort comandant guerriller Raúl Reyes, que suposadament haurien sobreviscut un bombardeig de proporcions apocalíptiques. A més, en una altra ocasió Interpol ha declarat que la suposada evidència continguda en aquests ordinadors no pot ser probatòria, pel fet que no hi ha certesa que els documents que el govern colombià diu haver trobat en ells, no hagin estat manipulats. Els computadors de Reyes són un barret de mag que el govern de Santos ha utilitzat al seu gust per perseguir a qui considera persones molestes -tots els casos basats en aquesta espúria evidència han caigut pel seu propi pes, però l’efecte intimidatori i de desgast de l’oposició, és el que realment es busca amb aquesta nova línia impulsada.

4. A Manuel Olate se l’acusa de ser un enllaç de les FARC-EP, és a dir, se l’acusa per les seves simpaties polítiques cap a un moviment insurgent que tant els EUA i la UE reconeixen com a "terrorista" (en una llista capritxosa i sense base jurídica , elaborada enmig de la histèria col.lectiva que va seguir als atemptats del World Trade Centre, suposadament realitzats per Al-Qaida), però que no ha estat reconegut com a tal, ni pel govern de Xile, ni per les organitzacions continentals de les quals aquest govern fa part. Com a tal, la detenció i la causa del seu processament, no tenen cap legitimitat jurídica. Més encara, es procedeix d’una manera completament arbitrària, saltant-se la suposada separació dels poders de l’Estat (particularment, la independència de l’aparell jurídic), sense bases legals, procedint mitjançant una culpabilitat mitjançant "linxament mediàtic". Aquest procés clàssic de persecució política retrata de cos sencer als Estats colombià i xilè i el seu Estat de dret.

5. L’acusació de ser enllaç entre el poble maputxe i la insurgència colombiana és irrisòria. Desconeix el caràcter del poble maputxe que no accepta representacions externes. Com hem dit, aquesta acusació no és sinó el capital polític que el govern de Piñera tracta de treure d’aquest favor que li fa al seu aliat colombià, intentant, de passada, revertir la legitimació guanyada pels peñis en l’última vaga i donar-li continuïtat a la seva política de criminalització del moviment social i altres formes de resistències al règim neoliberal.

6. Sobre la petició d’extradició, d’acord amb alguna cosa que a Xile no és formalment un delicte polític (simpaties cap a la insurgència colombiana), expressem el nostre més profund rebuig. A Colòmbia no hi ha ni hi haurà garanties per a un degut procés: la prova, són els 7.500 presos polítics que es podreixen cada dia a les presons colombianes, en condicions espantoses, sotmesos a tota classe de vexacions i tortures, que que han merescut visites de comissions especials de les Nacions Unides en més d’una ocasió. Pot ser que l’Estat xilè es decideixi a sacrificar així a un dels seus "ciutadans" i lliurar-lo a un judici arbitrari (més aviat, a un linxament judicial) i lliurar-lo a tota classe de tortures. Però nosaltres, com a poble organitzat estem decidits a no permetre això.

7. Defensem el legítim dret dels pobles a resistir, pels mitjans que considerin històricament convenients, a la violència dels de dalt. Pel mateix, repudiem als que practiquen el terrorisme d’Estat i creuen posseir l’autoritat moral d’imposar al poble els mecanismes legítims per resistir. L’autodefensa no és un crim, és un dret històric.

8. Declarem, finalment, que el veritable i gran terrorista en aquesta història, són els Estats xilè i colombià. L’Estat xilè, refundat mitjançant la dictadura de Pinochet, que persegueix i empresona sense proves, que militaritza les comunitats maputxe, que assassina a militants populars i que criminalitza la protesta social. L’Estat colombià, que va exterminar a partits complets d’esquerra (més de 8 mil militants de la Unión Patriótica, Frente Popular i A Luchar), que ha assassinat a gairebé 3.000 sindicalistes en 25 anys, que va segrestar i assassinar durant el govern d’Uribe a més de 3 mil joves per presentar-los davant les càmeres com "guerrillers donats de baixa en combat" (part de la seva propaganda de guerra), que ha desaparegut a més de 30 mil colombianes i colombians en dues dècades, que alimenta esquadrons de la mort que assassinen a almenys tres joves al dia com a part del seu mal anomenada "neteja social", un règim que assassina i viola a menors d’edat, com va passar recentment al Tame, Arauca (pràctica que es va originar en els ’40 i que se li va cridar "matar la llavor"), un Estat que ha desplaçat mitjançant la seva guerra a 5 milions de camperols i ha lliurat aquestes terres a narco-terratinents, un Estat on més de la meitat de la classe política té comprovats vincles amb el paramilitarisme i el narcotràfic, com ho demostra l’escàndol de la parapolítica. I, finalment, un Estat que és la punta de llança per l’imperialisme ianqui a la nostra regió.

Permetrem els sectors organitzats del camp popular que Manuel Olate sigui lliurat a aquesta classe d’Estat?, avui és Manuel, demà pot ser qualsevol de nosaltres i nosaltres, a repudiar de forma organitzada aquesta nova escomesa contra els i les que lluiten.

Fem una crida a totes les organitzacions populars, sense sectarismes, a organitzar un comitè de suport permanent a Manuel Olate, per evitar la seva extradició, per aconseguir el seu alliberament incondicional, així com per fer claredat sobre la realitat de la presó política tant a Xile com a Colòmbia , realitat que s’oculta en els mitjans nacionals i internacionals. Creiem que la solidaritat activa amb Manuel, passa per fer claredat política també de la realitat colombiana, un país sotmès a més de sis dècades de terrorisme d’Estat i genocidi polític, causa veritable de la violència en aquest país.

L’Estat colombià es quedarà amb les ganes de posar les seves brutes urpes sobre Manuel. No ho permetrem. A sumar força, mobilització i solidaritat.

Publicació Llibertària Hombre y Sociedad
Estrategia Libertaria
ORA Voz Negra
Corriente de Acción Libertaria
1er. de novembre, 2010

Related Link: http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4549
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]