user preferences

New Events

França / Bèlgica / Luxemburg

no event posted in the last week

Georges Fontenis: Una figura internacional del comunisme llibertari ens ha deixat

category frança / bèlgica / luxemburg | moviment anarquista | comunicat de premsa author Friday October 22, 2010 01:28author by Alternative Libertaire Report this post to the editors

La vida de Georges Fontenis, va estar durant molts anys lligada al moviment obrer i al seu corrent llibertari. Amb ell va compartir els seus avenços i retrocessos i les seves lluites apassionades.

Georges Fontenis (1920-2010)
Georges Fontenis (1920-2010)

És una de les últimes personalitats del moviment anarquista dels anys 1940-1950 la que desapareix amb Georges Fontenis, mort en Tours el 9 d’agost del 2010, als seus 90 anys d’edat. Quedarà en la memòria del moviment obrer com un combatent infatigable, representant del comunisme llibertari, un actor en suport als independentistes algerians, un sindicalista de l’École Émancipée, un dels animadors del maig de 68 en Tours, i un dels pilars del moviment pel lliurepensament de l’Indre i Loira. Fins als seus últims dies va ser adherent d’Alternative Libertaire.

Provinent d’una modesta família de Lille, Georges Fontenis va ser atret a la militància anarquista per la vaga general francesa de juny del ’36 i per la Revolució Espanyola. Membre de la CGT clandestina sota l’ocupació nazi, aquest jove mestre del barri 19 de Paris, es va convertir, després de l’Alliberament en un dels militants més visibles de la Fédération Anarchiste (FA). El 1946 va ser elegit secretari general d’aquesta organització, verdader pol de la resistència a l’hegemonia estalinista en el moviment obrer de l’època.

Molt pròxim als espanyols de la CNT-FAI a l’exili, George Fontenis va ser, en 1946-1950, un dels promotors de la CNT francesa (CNT-F), que es presentaria com una alternativa a la CGT estalinitzada i a una CGT-FO atlantista. Després de la caiguda de la CNT-F el 1950, s’uneix a la Fédération de l’Éducation Nationale (FEN) i va ser un membre actiu al si de la seva tendència sindicalista revolucionària, l’École émancipée.

Georges Fontenis va ser un de dels principals protagonistes de les lluites de tendències dins l’organització anarquista en els anys 1951-1953 i que acabaran per transformar la FA en Fédération Communiste Libertaire (FCL). Pel mateix va guardar una reputació de tenir un temperament sulfurós. El que explica en les seves «Mémoires », publicades per primera vegada el 1990, reeditades el 2008 per les edicions d’Alternative Libertaire sota el títol «Changer le monde» (Canviar el món), aquestes memòries constitueixen una peça de primer ordre per als historiadors de l’anarquisme, però també són una forma de balanç polític d’aquest període, no exempt d’autocrítica.

Quan esclata la insurrecció algeriana de la Toussaint el 1954, la FCL dóna el seu suport als independentistes, i Georges Fontenis i els seus camarades posen en marxa una de les primeres xarxes de «porteurs de valises» ("porta-equipatges ", contraban d’armes, etc.). Tanmateix no són les seves accions clandestines, sinó la seva propaganda oberta el que va costar a la FCL el ser desmantellada per la repressió. Interpel·lat per agents de la DST al terme d’uns mesos, Georges Fontenis passa prop d’un any a presó i va ser definitivament proscrit de l’Educació Nacional a la regió parisenca. Aquest període ha estat narrat en un documental del 2001, «Une résistance oubliée (1954-1957), des libertaires dans la guerre d’Algérie» (Una resistencia olvidada, (1954-57) los libertarios en la guerra de Argelia).

Després del seu alliberament Georges Fontenis s’instal·la a la regió de la Turena, la qual mai més no deixa. La FCL ja destruïda, continua malgrat tot la seva activitat a les xarxes de suport a la independència algeriana.

George Fontenis va ser novament cridat a jugar un paper important en maig-juny de 1968, en ser un dels principals animadors del Comitè d’Acció Revolucionària de Tours. Va tractar de rellançar un Moviment Comunista Llibertari (MCL) amb forts tints de "consejismo", però que va ser un fracàs. Més tard, el 1980, s’adhereix a la Union des travailleurs communistes libertaires (UTCL), i després a Alternative Libertaire.

La vida de Georges Fontenis, va estar durant molts anys lligada al moviment obrer i al seu corrent llibertari. Amb ell va compartir els seus avenços i retrocessos i les seves lluites apassionades. Militant polític, aprenia de les derrotes sense cedir al desencant. Però l’itinerari de Georges Fontenis va ser també un itinerari personal. Format a l’anarquisme, va voler transformar-lo a fons. Per això mateix va ser criticat vivament per alguns, i va considerat per altres, a França i altres països, com un referent obligat. El balanç dels seus anys de feina és el que queda, pren o es deixa, però no es pot ignorar. Però Alternative Libertaire i més encara, el corrent comunista llibertari internacional saben el deute que tenen amb ell, i és per aquesta raó que retem homenatge a un home que, malgrat tot, ara pertany a la Història.

Els militants que el van conèixer en les seves lluites i combats guardaran, per molt, el record d’un camarada, d’un company, dotat de gran humor i d’una gran lucidesa; és aquesta la imatge que deixa al documental que li va ser consagrat el 2008, “Georges Fontenis, parcours libertaire” (Georges Fontenis, trajectòria llibertària).

Alternative Libertaire comparteix amb la seva companya Marie-Louise i tota la seva família la seva solidaritat en aquest moment dolorós. El mensual Alternative Libertaire dedicarà a George Fontenis el seu número de setembre. També projectem l’organització d’un esdeveniment públic en el seu record aquest tardor, probablement en Tours.

Alternative Libertaire, 10 d’agost 2010

This page has not been translated into Norsk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Sou Siklonn Matyou

¡Contra el machismo dominante Anarquismo Militante!

[Colombia] El NO se impuso, ¿qué sigue?

Hamba kahle comrade Bobo Makhoba (1975-2016)

Where to now, Zimbabwe? Beyond the “good” charismatic pastor.

Contre la loi Travail: le bras de fer continue

Announcement of Nationally Coordinated Prisoner Workstoppage for Sept 9, 2016

Opinião da CAB diante a atual conjuntura Brasileira

¿Habemus pacem? Los desafíos en el tránsito de La Habana a Colombia

Italia - terremoto

Inside the Zimbabwean Uprising

La experiencia de Mujeres Libres: 80 años del surgimiento del feminismo anarquista organizado

Con Lucha Y Organización Fortalecemos La Resistencia

Algunas reflexiones en torno al poder y la institucionalidad a 80 años de la Revolución Española

80 aniversari de la insurrecció obrera i popular i de la revolució social

80 anni fa la rivoluzione comunista libertaria in Spagna

De los comités de defensa al análisis de los órganos de poder

The Coup in Turkey: Tyranny against tyranny does not make freedom

Greve, Piquete, Marcha e Ocupação! Educadores e Estudantes unidos pela Educação!

Making sense of the Brexit tide of reaction and the reality of the racist vote

[Colombia] Ante el acuerdo de cese al fuego bilateral y definitivo entre el gobierno colombiano y las FARC-EP

Coyuntura Política en Venezuela: Crisis, Tendencias y el Desafío de la Independencia de Clase

Orlando means fightback

Palestinian workers in Israel: between scylla and charybdis

França / Bèlgica / Luxemburg | Moviment anarquista | Comunicat de premsa | ca

Fri 21 Oct, 21:11

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2016 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]