user preferences

Το ντουφέκι

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Monday October 11, 2010 19:25author by Ricardo Flores Magon Report this post to the editors

Όταν ο τελευταίος καπιταλιστής εξαφανιστεί κι η σκιά της εξουσίας διαλυθεί, θα εξαφανιστώ με τη σειρά μου, καθιερώνοντας τα υλικά μου για την κατασκευή άροτρων και των χιλιάδων εργαλείων που οι άνθρωποι μετατρέπουν στ' αδέρφια που θα χειρίζονται μ' ενθουσιασμό.
images_2.jpg

Yπηρετώ δύο φατρίες: Τη φατρία που καταπιέζει και τη φατρία που απελευθερώνει. Δεν έχω προτιμήσεις. Με την ίδια μανία, με την ίδια απόπειρα, ρίχνω τη σφαίρα που παίρνει τη ζωή απ' το στρατιώτη της λευτεριάς ή το πρωτοπαλίκαρο της τυραννίας.

Eργάτες μ' έφτιαξαν, να σκοτώνω εργάτες. Είμαι το ντουφέκι, ο δολοφόνος της λευτεριάς όταν υπηρετώ τους πάνω· το όπλο της χειραφέτησης όταν υπηρετώ κείνους από κάτω.

Χωρίς εμένα, δε θα υπήρχαν άνθρωποι να λένε "Είμαι ανώτερός σας", και, χωρίς εμένα, δε θα υπήρχαν σκλάβοι να φωνάζουν "κάτω η τυραννία!"

Ο τύραννος με αποκαλεί "στυλοβάτη των θεσμών." Ο λεύτερος άνθρωπος με χαϊδεύει τρυφερά και με αποκαλεί "όργανο της λύτρωσης." Είμαι το ίδιο πράγμα, κι όμως παρόλ’ αυτά, χρησιμεύω για να καταπιέζω καθώς και για ν' απελευθερώνω. Είμαι, την ίδια στιγμή, δολοφόνος και υπερασπιστής, ανάλογα με τα χέρια που με χειρίζονται.

Μπορώ επίσης να πω σε ποιανού τα χέρια είμαι. Μήπως αυτά τα χέρια τρέμουν; Δεν υπάρχει αμφιβολία: αυτά είναι τα χέρια ενός αξιωματικού του στρατού. Είναι ένας σταθερός παλμός; Το λεω χωρίς δισταγμό: "αυτά είναι τα χέρια του χειραφέτη."

Δε χρειάζεται ν' ακούω τις κραυγές για ν' αναγνωρίζω ποια φατρία με χρησιμοποιεί. Είναι αρκετό για μένα ν' ακούω το κτύπημα των δοντιών για να ξέρω πως είμαι στα χέρια των καταπιεστών. Το κακό είναι δειλό· Το καλό είναι ανδρείο. Όταν ο αξιωματικός στηρίζει την κάννη μου στο στήθος του για να με κάμει να ξεράσω το θάνατο που φωλιάζει στα φυσίγγια μου, αισθάνομαι την καρδιά του ν' ανασκιρτά βίαια. Είναι επειδή έχει συνείδηση του εγκλήματός του. Δεν ξέρει ποιον θα σκοτώσει. Έχει δώσει εντολή: "πυρ!", και εκεί πηγαίνει η σφαίρα που ίσως διαπεράσει την καρδιά του πατέρα του, του αδερφού του, ή του παιδιού του, κάποιου πούχει κληθεί απ' την τιμημένη κραυγή "Επανάσταση!"

Θα υπάρχω σε τούτη τη γη για όσο διάστημα υπάρχει μια ηλίθια ανθρωπότητα που επιμένει να διαιρείται σε δύο τάξεις: τους πλούσιους και τους φτωχούς, αυτούς που καταναλώνουν και κείνους που υποφέρουν.

Όταν ο τελευταίος καπιταλιστής εξαφανιστεί κι η σκιά της εξουσίας διαλυθεί, θα εξαφανιστώ με τη σειρά μου, καθιερώνοντας τα υλικά μου για την κατασκευή άροτρων και των χιλιάδων εργαλείων που οι άνθρωποι μετατρέπουν στ' αδέρφια που θα χειρίζονται μ' ενθουσιασμό.

* Aπό το "Regeneration" αριθμός 64. 18 Νοέμβρη, 1911

** Μετάφραση aixmi http://aixmi.wordpress.com/

Related Link: http://aixmi.wordpress.com

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]