user preferences

Δράσεις ενοικιαστών και απεργία ενοικίου στη Βα

category Πολωνία / Τσεχία / Σλοβακία | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday October 07, 2010 18:41author by ZSP-IWA Report this post to the editors

Η απεργία, που καλέστηκε από την ZSP, θέτει ριζοσπαστικά αιτήματα, όπως να τεθεί η στέγαση (και κάθε τι άλλο) υπό άμεσο κοινωνικό έλεγχο και να εξοβελιστούν οι πολιτικοί. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα αιτήματα όπως η εδώ και τώρα αύξηση των εισοδηματικών ορίων που να πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημόσια στέγαση, κατασκευή νέων κατοικιών, κλπ.
460_0___30_0_0_0_0_0_vlepka1pz.jpg

Από την 1 Οκτώβρη εξελίσσεται μια απεργία πληρωμής ενοικίου στη Βαρσοβία. Η δράση αυτή είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στην αντικοινωνική πολιτική στέγασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε δραστική αύξηση των ενοικίων, στην πόλη δεν οικοδομούνται νέες κατοικίες, ενώ κάθε χρόνο πολλά διαμερίσματα χάνονται από το σύστημα δημόσιας στέγασης.

Αυτό οφείλεται στην επανιδιωτικοποίηση, αλλά και την κακή κατάσταση των κτιρίων και των πωλήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομικά προσιτή στέγαση, επικρατεί ένας φαύλος κύκλος εξώσεων λόγω χρεών καθώς και έλλειψη στέγης.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ενοικιαστές έχουν μεν αρχίσει να αγωνίζονται ενάντια σ’ αυτήν την κατάσταση, αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα.

Οι ενοικιαστές απαίτησαν και κέρδισαν μια ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλη. Τα μέλη της Επιτροπής Υπεράσπισης Ενοικιαστών της αναρχοσυνδικαλιστικής ZSP συνέταξαν μια έκθεση σχετικά με τα προβλήματα στέγασης, αλλά δεν έχουν λάβει επισήμως απαντήσεις από τότε. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικοί εκνευρίζουν τους ανθρώπους.

Τον Σεπτέμβρη ενοικιαστές απαίτησαν νέα ακρόαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ZSP προειδοποίησε με άμεση δράση εναντίον των πολιτικών, αν δεν γινόταν ακρόαση. Έτσι, έγινε μια ακρόαση στις 30 Σεπτέμβρη, αλλά και πάλι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου άκουσαν, αλλά δεν έκαναν τίποτε. Οπότε, η απάντηση ήταν περισσότερες προγραμματισμένες ενέργειες καθώς και μια απεργία πληρωμής ενοικίου.

Η απεργία, που καλέστηκε από την ZSP, θέτει ριζοσπαστικά αιτήματα, όπως να τεθεί η στέγαση (και κάθε τι άλλο) υπό άμεσο κοινωνικό έλεγχο και να εξοβελιστούν οι πολιτικοί. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα αιτήματα όπως η εδώ και τώρα αύξηση των εισοδηματικών ορίων που να πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημόσια στέγαση, κατασκευή νέων κατοικιών, κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα κυριότερα προβλήματα των ενοικιαστών μπορούν να βρεθούν εδώ: http://www.zsp.net.pl/rent_strike_and_protests

Πριν μερικές μέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες των ενοικιαστών. Επίσης, ακτιβιστές επισκέφτηκαν μια ψεύτικη κοινωνική συμβουλευτική ημερίδα που οργανώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας στις στεγαστικές Αρχές τι πιστεύει για την πολιτική τους φάρσα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εν λόγω διαμαρτυρίες μπορεί κανείς να βρει στο blog της ZSP Βαρσοβίας www.zspwawa.blogspot.com

Επίσης, πληροφορίες σε άλλες γλώσσες (ισπανικά, ρωσικά, σλοβακικά), μπορείτε να βρείτε εδώ: http://internationalworkersassociation.blogspot.com/sea/ZSP

* Ελληνική Μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 6 Οκτώβρη 2010.

Related Link: http://www.zspwawa.blogspot.com

This page has not been translated into Nederlands yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]