user preferences

Νίκη των εργαζομένων στην Banquet

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday September 30, 2010 19:42author by Επιτροπή Αλληλεγγύης Banquet Ιωαννίνων Report this post to the editors

Πορεία Γιάννενα 29/09

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη και δίχως τέλος επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι απαιτούνται αγώνες τύπου Βanquet, χωρίς συμβιβασμούς φτάνοντάς τους μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε σε κανένα χώρο εργασίας κανένα εργαζόμενο ανασφάλιστο, δίχως να πληρώνεται τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τα δώρα, δουλεύοντας με απάνθρωπες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ένας υποδειγματικός αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες στο εστιατόριο banquet στη Θεσσαλονίκη Στα τέλη Απριλίου η εργοδοσία απέλυσε τον Βαγγέλη Κιτσώνη όταν ζήτησε το δώρο του Πάσχα και να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού για το σύνολο των εργαζομένων.

Στο σύγχρονο αυτό κάτεργο που είναι μια ξεκάθαρη εικόνα για την μελλοντικές συνθήκες εργασίας κάθε εργαζομένου, όχι μόνο δεν τηρείτο ούτε ίχνος εργατικής νομοθεσίας από ασφάλιση μέχρι δώρα Χριστουγέννων, αλλά επιπλέον οι τσιφλικάδες-εργοδότες κρατούσαν ακόμη και τα πουρμπουάρ των εργαζομένων και δεν τους επέτρεπαν να τρώνε από το φαγητό που οι ίδιοι παρασκεύαζαν.

Στην καταγγελία του απολυμένου στην επιθεώρηση εργασίας προστεθήκαν καταγγελίες και από άλλους 8 εργαζόμενους για την μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Μετά την συγκρότηση της επιτροπή αλληλεγγύης,που συμμετείχαν αλληλέγγυοι εργαζόμενοι άρχισαν αμέσως καθημερινούς αποκλεισμούς του καταστήματος και άλλες δράσεις(πορείες, οργάνωση ταμείου αλληλοβοήθειας)

Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν ξεκάθαρη. Αφού, τραμπούκισε και απειλούσε ότι θα σκοτώσει, αφού έβαλε μπράβους να δείρουν 3 μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στις 18 Μάη, αφότου έκλεισε εκβιαστικά (λοκ άουτ) το μαγαζί για σχεδόν τρεις μήνες, με στόχο την οικονομική εξόντωση των εργαζομένων, αφού εν τέλει απέλυσε και τους υπόλοιπους επτά που είχαν κάνει καταγγελία, πλέον έχει στήσει μια βιομηχανία ασφαλιστικών μέτρων και μηνύσεων με ψευδείς κατηγορίες και σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία Θεσσαλονίκης έχει εξαπολύσει ένα ανηλεές πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων προς τους εργαζόμενους και τα μέλη της επιτροπής.

Αποκορύφωμα της χουντικών αυτών πρακτικών ήταν η δίκη εξπρές που στήθηκε κατά του Β. Γούτα, μέλους της επιτροπής, στον οποίον επιβλήθηκε 6 μήνη φυλάκιση με αιτιολογικό ότι«διένειμε προκηρύξεις που δυσφημούσαν τον εργοδότη».Αυτό το δικαστικό πραξικόπημα πρόκειται για μια πολιτική δική εναντία στο εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις τους και την πρακτική του.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ διακηρύσσει ότι η διανομή προκηρύξεων τίθεται υπό απαγόρευση καθώς και οποιαδήποτε σχεδόν συνδικαλιστική ενέργεια.

Στις 15/9 συνελήφθη η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού, με τις ίδιες ψευδείς κατηγορίες.

Ο αγώνας στο Βanquet κρατάει σχεδόν 6 μήνες και στο διάστημα αυτό όχι μόνο αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της χουντικής διακυβέρνησης της Τρόικας –Πασόκ , όχι μόνο συσπείρωσε γύρω του εκδηλώσεις αλληλεγγύης από την Αθήνα, την Πάτρα μέχρι την Αργεντινή, αλλά έδωσε και ένα παράδειγμα πρότυπου αγώνα στην εργατική τάξη της Ελλάδος για τους αγώνες που έρχονται.

Πρώτον, κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ανενεργού σωματείου του επισιτισμού που καλύπτει τυπικά τους εργαζόμενους. Το σωματείο ούτε γενική συνέλευση συγκάλεσε ούτε σε άλλη ενεργεία προχώρησε πέρα από την έκδοση ενός ψηφίσματος. Οι εργαζόμενοι αυτοοργάνωσαν τον αγώνα τους μαζί με την επιτροπή αλληλεγγύης, όπου έπαιρναν οι ίδιοι τις αποφάσεις και όχι η ηγεσία ενός νεκρού και αδιάφορου σωματείου.

Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στηρίχτηκαν για την έκβαση του αγώνα τους αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, στα μέσα πάλης που μπορούσαν να εφαρμόσουν. Δηλαδή στους αποκλεισμούς του εστιατόριου που ουσιαστικά μηδένισαν την λειτουργία του εφαρμόζοντας έτσι μια ιδιότυπη απεργία. Στις πορείες στην πόλη που ανέδειξαν το ζήτημα και συγκέντρωσαν την συμπάθεια των θεσσαλονικιών, στο ταμείο αλληλοβοηθείας ώστε να αντέξουν οικονομικά το Λοκ άουτ του εργοδότη και να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα.

Σήμερα η κυβέρνηση με την τρόικα ξεθεμελιώνουν όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν απομείνει. Παράλληλα, η ανεργία και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη και δίχως τέλος επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι απαιτούνται αγώνες τύπου Βanquet, χωρίς συμβιβασμούς φτάνοντάς τους μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε σε κανένα χώρο εργασίας κανένα εργαζόμενο ανασφάλιστο, δίχως να πληρώνεται τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τα δώρα, δουλεύοντας με απάνθρωπες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι του Βanquet δεν θα μείνουν μόνοι τους, πρέπει να τύχουν της έμπρακτης αλληλεγγύης των εργαζομένων και της νεολαίας για να νικήσουν. Η νίκη του αγώνα τους θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην βαρβαρότητα που μας επιβάλουν σε κάθε χώρο εργασίας. Θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να σταματήσουμε τον εκτροχιασμό των δικαιωμάτων και της ζωής μας, αλλά και να αναστρέψουμε την κατάσταση, να αρχίσουμε να ξηλώνουμε όλο το πλέγμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της καταπάτησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και της καθημερινής προσωπικής μας ταπείνωσης.

― Να σταματήσουν οι διώξεις/συλλήψεις αγωνιστών εργαζόμενων

― Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Banquet που απολύθηκαν και να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ BANQUET (Ιωάννινα)

This page has not been translated into Other yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]