user preferences

Search author name words: Red Libertaria Popular Mateo Kramer

Internationale verklaring tegen politie brutaliteit en de repressie van de jeugd in Colombia

category venezuela / colombia | repression / prisoners | persbericht author Tuesday August 17, 2010 14:50author by Red Libertaria Popular Mateo Kramer - RLPMK Report this post to the editors

Terwijl repressie angstwekkende proporties aanneemt in Colombia, is bot geweld het mechanisme om een terroristisch maffia systeem op te leggen, een enclave die ondergeschikt is aan imperialistische belangen van de VS in de regio. Het huidige regime vertegenwoordigt de politieke uitdrukking van het grofste klasse geweld tegen arbeiders in de regio. Dit is niet schaamteloos voor het Colombiaanse volk, maar het vertegenwoordigt een bedreiging voor alle Latijns Amerikaanse volkeren. De libertaire organisaties die deze verklaring hebben ondertekend doen dit om solidariteit te tonen met de libertaire beweging in Colombia die, naast de rest van de volksbeweging, geen windstreek kent in diens strijd tegen staatsterrorisme en imperialisme. [Castellano] [Italiano] [English] [Français]
esmad.jpg


Internationale verklaring tegen politie brutaliteit en de repressie van de jeugd in Colombia

Afgelopen 6 mei waren 5 jaar voorbij gegaan sinds de moord op Nicolas Neira door de ESMAD (anti-oproerpolitie). 5 jaar geleden liep Nicolas in de demonstratie van de Dag van de Arbeid. Maar dit was alleen maar een eenvoudig gebaar van een jonge man die zijn leven had gegeven voor een volledig nieuwe betekenis, op de leeftijd van 15 jaar. Zijn helderheid en politieke inzicht, zijn enthousiasme en besluitvaardigheid waren zodanig dat Nicolas Neira, als hij vandaag nog zou hebben geleefd, een ware militant van de vormen van strijd van de onderdrukten, van de libertaire strijd en volksstrijd zou zijn geweest. Een strijd die vreemd is voor veel onbezorgde jongeren, vanwege sociale illusies en manipulatie. Maar staatsmacht maakte, door middel van bruut geweld, een einde aan zijn leven op die Dag van de Arbeid, 2005. ESMAD omsingelde hem, machteloos en zich niet bewust van wat er gaande was. Hij werd standrechtelijk geëxecuteerd met trappen en knuppels die op zijn hoofd sloegen. Hij was gedurende enkele dagen in staat zich te verzetten, maar stierf uiteindelijk op 6 mei.

In 2009, na veel jaren van straffeloosheid en het zwijgen van het juridische systeem, ontsloeg het openbaar ministerie de ESMAD officieren en verklaarde dat ze niet geschikt zijn om hun werk te doen, vanwege hun "nalatigheid" bij de dood van Nicolas Neira. Dit is duidelijk niet genoeg, maar dit vonnis signaleert een kleine overwinning omdat er nu openbare kennis is over het feit dat Nicolas door de politiemacht werd vermoord en een van de lange en verschrikkelijke lijst van jonge mensen is die in de loop der jaren door de ESMAD zijn vermoord. Nicolas was slachtoffer van een staatsbeleid van politie brutaliteit, het zelfde beleid dat verantwoordelijk was voor de moord op jonge mensen zoals Carlos Giovanni Blanco (Universidad Nacional student, vermoord in 2001), Jaime Acosta (Universidad Industrial de Santander student, vermoord in 2002), Belisario Guetoto (16 jarige inheemse jongen, vermoord in 2005), Jhonny Silva (Universidad del Valle student, vermoord in 2005) en Oscar Salas (Universidad Distrital student, vermoord in 2006).

Deze daden van politie brutaliteit hebben betekenis in een breder raamwerk van "Democratische Veiligheid", die de jongeren bijzonder sterk hebben geraakt door een beleid van constante discriminatie, criminalisering en dood, naast veroordelingen, buitengerechtelijke executies, repressie van iedere vorm van sociaal protest, werkloosheid, slecht onderwijs, slechte sociale zekerheid en gebrek aan mogelijkheden.

Gezien deze schandelijke werkelijkheid weigeren wij, jonge mensen die vervuld zijn met libertaire hoop en dromen, zwijgen als een optie te zien, en we verheffen onze stem van protest om:

  1. De politie brutaliteit tegen jongeren zoals Nicolas Neira te veroordelen, en we eisen de definitieve ontmanteling van de ESMAD.

  2. Het jeugd repressie beleid te veroordelen, een integraal onderdeel van Uriba's Democratische Veiligheid beleid gedurende de laatste acht jaar en dat duidelijk zal worden voortgezet als Santos' beleid in de komende vier jaren van regering.
Voor een waardig leven, gerechtigheid en vrijheid!
Tegen politie brutaliteit en jeugd repressie!

1. Red Libertaria Popular Mateo Kramer (Colombia)
2. Revista Hombre y Sociedad (Chili)
3. Organización Revolucionaria Anarquista - Voz Negra (Chili)
4. Estrategia Libertaria (Chili)
5. Federazione dei Comunisti Anarchici (Italie)
6. Hijos del Pueblo (Ecuador )
7. Workers Solidarity Movement (Ierland)
8. Organisation Socialiste Libertaire (Zwitserland)
9. Unión Socialista Libertaria (Peru)
10. Common Action (VS)
11. Union Communiste Libertaire (Canada)


Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

Related Link: http://www.redlibertariapmk.org/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]