user preferences

New Events

Βαλκανικές Χώρες

no event posted in the last week

Απεργία στην Εκδοτική Επιχείριση «Prosveta»

category Βαλκανικές Χώρες | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday August 02, 2010 07:52author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Βελιγράδι

Μετά από όλο αυτό τον καιρό σε απεργία δεν έχουμε κανένα σκοπό να υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι οι απαιτήσεις μας να εκπληρωθούν, γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει μέλλον για την επιχείρησή μας, ούτε τελικά για εμάς, αν είμαστε αφημένοι στα χέρια τέτοιων ιδιοκτητών.

Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από τότε που αρχίσαμε την απεργία, που προκλήθηκε από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησής μας και τη παραβίαση της «Σύμβασης Αγοράς» και του Κοινωνικού Προγράμματος. Η «PE-Prosveta» ιδιωτικοποιήθηκε στις 25 Ιούνη του 2009. Το προσχέδιο της σύμβασης, το οποίο γράφτηκε πριν την αγορά της επιχείρησης, διαφέρει ριζικά από την υπαρκτή σύμβαση. Σε αυτή τη σύμβαση δόθηκαν στον αγοραστή πολλά προνόμια, που θα εξηγηθούν παρακάτω στο κείμενο.

Πρώτα, η «Prosveta» πουλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσόν των 3.200.000 ευρώ. Το προσχέδιο της σύμβασης προέβλεπε ότι όλο το ποσόν θα πληρωνόταν τη στιγμή της αγοράς, αλλά αυτό άλλαξε αργότερα, έτσι ώστε ο αγοραστής επετράπη να πληρώσει το 30% κατά την αγορά και τα υπόλοιπα διαιρέθηκαν σε 5 ίσες ετήσιες δόσεις. Επετράπη στον αγοραστή να πωλήσει μέχρι και 30% της ακίνητης περιουσίας, αν και ο νόμος της ιδιωτικοποίησής ορίζει μόνο 5%. Τα πρόστιμα της παραβίασης της Σύμβασης Αγοράς και Κοινωνικού Προγράμματος είναι 50 μέχρι και 70% πιο χαμηλά από αυτές που προβλέπει ο νόμος και το σχέδιο της Σύμβασης Αγοράς.

Ο αγοραστής ήταν υποχρεωμένος, μέχρις τις 24 Δεκεμβρίου του 2009, να πληρώσει συνολικά 9 μηνιάτικους μισθούς, που είχαν μείνει απλήρωτοι, έξοδα μεταφοράς συνδικαλιστών, αποζημιώσεις απολύσεων , να λύσει εργατικές διαφωνίες κτλ. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία κατέβαλλε μονό 3 καθαρούς μηνιάτικους μισθούς χωρίς επιβολή φόρου.

Παίρνοντας υπ’ όψιν τη φήμη του αγοραστή ως ένας ανεύθυνος άνθρωπος, τα συνδικάτα «Ανεξαρτησία», η Ένωση Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Σερβίας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της «PE Prosveta» κήρυξαν απεργία μέχρις ότου ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις.

Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις κατάλληλες αρχές. Μιας και το κράτος υποστηρίζει τον αγοραστή, κανείς δεν απάντησε στα γράμματά μας και τις απαιτήσεις μας. Τα πάντα έμειναν στο πεδίο των υποσχέσεων. Κάπως καταφέραμε να φέρουμε την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων να διεξάγει έρευνα-έλεγχο. Αυτό έγινε φέτος στις 2 Φεβρουάριου. Η έρευνα συμπέρανε ότι υπήρχαν παραβιάσεις της Σύμβασης Αγοράς και του «Κοινωνικού Προγράμματος». Επίσης ανακαλύφθηκε ότι τα κέρδη του τελευταίου τρίμηνου του 2009 ήταν 63% χαμηλότερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Κανονικά , η σύμβαση θα διακοπτόταν, εάν τα ποσοστά κερδών έπεφταν κάτω από 40%. Αντί γι’ αυτό στον αγοραστή δόθηκε προθεσμία 30 ημερών (από 02/02 μέχρι 02/03). Δε τήρησε την προθεσμία, και βραβεύτηκε με άλλες 60 μέρες. Πάλι δε μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και για μια ακόμη φορά του δόθηκαν άλλες 30 μέρες. Αυτή τη φορά όμως δε μας έδωσαν πληροφορίες για το πότε θα έληγε αυτή η περίοδος.

Εάν προσθέσουμε την εσκεμμένη καθυστέρηση των αρχών και διάφορων ελέγχων, ο αγοραστής είχε σύνολό 7 μήνες να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, που στο τέλος δε το έκανε. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός με την υποστήριξη των αρχών, προσπαθεί να εξουδετερώσει την επιχείρηση και την εκδοτική της δραστηριότητα, η οποία έχει μια πλούσια και μεγάλη παράδοση. Η «PE Prosveta» αγοράστηκε από τον Dejan Pantovi, τον ιδιοκτήτη πολλών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο χώρο των εκδόσεων. Για παράδειγμα τις «Media II», PE «Rad», «IPS» κτλ. Καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχουν μόνιμο προσωπικό, και είναι ο διευθυντής (μάνατζερ) όλων των επιχειρήσεων. Όλες οι επιχειρήσεις του έχουν χρεοκοπήσει με φραγή τραπεζικού λογαριασμού που φτάνει τα 1.300.000 ευρώ.

Ο όρος της σύμβασης 7.1.7 αναφέρει ότι ο Αγοραστής διαθέτει τα κονδύλια που χρειάζονται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό απεδείχθη λάθος. Ο Dejan Pantovic άρχισε να ανταλλάσσει τα βιβλία που η «Prosveta» έκδιδε με αυτά που πουλάνε τα βιβλιοπωλεία του ενώ πουλούσε την ακίνητη περιουσία της «Prosveta».

Είμαστε υποχρεωμένοι να υποδείξουμε ότι η ακίνητη περιουσία της «Prosveta» έχει μεγάλη αξία αγοράς, λόγο της ελκυστικής τοποθεσίας της. Επίσης το Ταμείο Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, έδωσε στον αγοραστή δάνεια με χαμηλά επιτόκια, 167 εκατομμύρια δηνάρια στη «Media II» και 67 εκατομμύρια για την «PE Rad». Σύνολο γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ποσό αρκετό για να πληρωθούν οι υποτροφίες 585 φοιτητών, ή δυο γενιές μιας σχολής. Πρόεδρος της Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ανάπτυξης είναι ο Υπουργός της Οικονομίας Mladjan Dinkic. Σε μια περίσταση επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο «Geca Kon» όπου όλοι οι απεργοί μαζεύονται, και μας απείλησε με απολύσεις και μηνύσεις.

Το να είμαστε σε απεργία όλους αυτούς τους μήνες δεν ήταν εύκολο για μας. Οι απεργιακοί νόμοι στη Σερβία είναι πολύ καταπιεστικοί και από την άλλη οι αρχές προστατεύουν τους αγοραστές. Από την αρχή της απεργίας, στις 21 Ιανουαρίου, οι απεργοί δεν πήραν αποζημιώσεις εξόδων μεταφοράς, επιδόματα, πρόνοιες κτλ. όλα αυτά που είναι θεσμοθετημένα στον απεργιακό νόμο. Συνδικαλιστικές πληρωμές δεν έχουν πληρωθεί για 15 μήνες. Απευθυνθήκαμε στις κατάλληλες αρχές, αλλά και πάλι, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η πρώτη μας απεργία στην ιστορία της επιχείρησής μας, εδώ και εφτά δεκαετίες. Οι απεργοί είναι μαζεμένοι στο βιβλιοπωλείο «Geca Kon» το όποιο λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο εδώ και 110 χρόνια, και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται πολιτιστικό μνημείο. Επομένως επικοινωνήσαμε με τον Υπουργό Πολιτισμού, αλλά αρνήθηκε να μας δεχτεί, ή να επισκεφτεί το βιβλιοπωλείο. Πέρα από αυτό το βιβλιοπωλείο, αλλά τρία είναι κλειστά.

Ο μόνος που δουλεύει είναι ο χειριστής. Στην απεργία μπήκαν 62 εργαζόμενοι, και 16 συνεχίζουν να δουλεύουν. Κατά τη διάρκεια της απεργίας ελάχιστοι από εμάς βγήκαμε στη σύνταξη, και κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Γραφείο Εργασίας μιας και είχαν δυο χρόνια μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 54 εργάτες σε απεργία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών έχουμε μείνει χωρίς πληρωμές, και η αλληλεγγύη είναι πολύ χαμηλή. Μόνο οι συνάδελφοι από το συνδικάτο «Ανεξαρτησία» έλαβαν βοήθεια από τους συνάδελφους στο Εθνικό Ράδιο και Τηλεόραση. Αυτό ήταν γύρω στα 100 ευρώ ανά άτομο.

Τα τηλέφωνα στα βιβλιοπωλεία και τα γραφεία μας είναι εκτός λειτουργίας λόγω των μη πληρωμένων λογαριασμών, και για ένα χρονικό διάστημα μείναμε χωρίς ηλεκτρικό για τον ίδιο λόγο. Όλες οι χρεώσεις των τηλεφώνων, αφισοκολλήσεις κτλ είναι αφημένα στους δυο μας, συνδικαλιστές ηγέτες τις «PE Prosveta», και πρέπει να πληρώσουμε από τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Οι απεργοί τρώνε κουλούρια (bagles), και προσπαθούν να πάρουν μέσα μεταφοράς χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν, για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους. Πολλοί υπάλληλοι είναι άρρωστοι λόγω ηλικίας, και δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Καταλαβαίνουμε πως ο σκοπός όλων αυτών των ταπεινώσεων είναι να μας εξαντλήσουν, και να μας κάνουν να λήξουμε την απεργία.

Μετά από όλο αυτό τον καιρό σε απεργία δεν έχουμε κανένα σκοπό να υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι οι απαιτήσεις μας να εκπληρωθούν, γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει μέλλον για την επιχείρησή μας, ούτε τελικά για εμάς, αν είμαστε αφημένοι στα χέρια τέτοιων ιδιοκτητών.

Mirjana Nadin Principal confidant of the «Independance» Union for PE «Prosveta» Contact: 064/2955990

Ljubica Stjepanovic Muhic Independant Sidycate Union of Serbia, leader for PE «Prosveta» Contact: 064/3741915;
email: tjoffy@nadlanu.com

Αιτήματα της Απεργίας είναι:

1) Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

2) Τήρηση του «Κοινωνικού Προγράμματος»

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]