user preferences

Όλη μας η αλληλεγγύη στο λαό του Παναμά!

category Κεντρική Αμερική / Καραϊβική | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday July 31, 2010 23:31author by Sindicato Nacional de Trabajadores de la Construcción - SINTEC (Chile) Report this post to the editors

Δημόσια ανακοίνωση αλληλεγγύης της SINTEC στο λαό του &

Εκφράζουμε τη πλήρη μας αντίθεση στη κυβέρνηση του Παναμά και την απόλυτη υποστήριξή μας στους συντρόφους μας της εργατικής τάξης του Παναμά, έπειτα από τις απάνθρωπες αιματοχυσίες και καταστολή που έπραξε η κυβέρνηση του Παναμά υπό τον Ricardo Martinelli εναντίων του λαού της χώρας και ειδικότερα τις κατηγορίες, δολοφονίες και φυλάκιση των ηγετών της FRENADESO και της ένωσης SUNTRACS. [Castellano] [Français] [English] [Italiano]
La represión de Martinelli frente al pueblo de Panamá
La represión de Martinelli frente al pueblo de Panamá

Εκφράζουμε τη πλήρη μας αντίθεση στη κυβέρνηση του Παναμά και την απόλυτη υποστήριξή μας στους συντρόφους μας της εργατικής τάξης του Παναμά, έπειτα από τις απάνθρωπες αιματοχυσίες και καταστολή που έπραξε η κυβέρνηση του Παναμά υπό τον Ricardo Martinelli εναντίων του λαού της χώρας και ειδικότερα τις κατηγορίες, δολοφονίες και φυλάκιση των ηγετών της FRENADESO (Frente Nacional por la Defensa de los Derechos Sociales, Εθνικό Μέτωπο για την Άμυνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων) και της ένωσης SUNTRACS (Sindicato Unico Nacional de Trabajadores de la Industria de la Construcción y similares, Ενιαία Εθνική Ένωση Εργατών του Κλάδου Κατασκευών).

Αυτό το κύμα καταστολής είχε ως αποτέλεσμα έξι θανάτους, 150 τραυματίες και εκατοντάδες συλληφθέντες. Επίσης έγιναν στοχευμένες συλλήψεις συντρόφων όπως του Jaime Caballero, Βοηθητικού Γενικού Γραμματέα της SUNTRACS, που συννελήφθη στο Chiriquí και μεταφέρθηκε στη πρωτεύουσα (όπου ακόμη κρατείται στη φυλακή La Joya). Επίσης φυλακισμένος την ίδια ώρα ήταν ο Ronaldo Ortiz, ηγέτης της FER-29, της νεολαίας Kuna και μέλος του δικτυακού τόπου εναλλακτικής ενημέρωσης FRENADESO Noticias, μαζί με τον Alexis Garibaldi της εργατικής ένωσης SUNTRACS.

Οι ηγέτες της SUNTRACS Genaro López και Saúl Méndez τώρα κρύβονται, μαζί με άλλους συντρόφους, ως αποτέλεσμα της διαταγής που εκδόθηκε για τη σύλληψή τους. Μαθεύτηκε πως οι αρχές θέλουν να τους κλείσουν στις φυλακές La Joya και La Joyita, όπου θα δολοφονούνταν από κοινούς ποινικούς κατάδικους υπό τις εντολές των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως έχουν εκδοθεί περίπου 20 διαταγές για τη σύλληψη συνδικαλιστικών ηγετών. Πέρα από αυτούς που αναφέρθηκαν, στη γραμμή πυρός είναι και οι συντρόφισσες και σύντροφοι Andrés Rodríguez, Mario Almanza, Marco Andrade, Gabriel Castillo, Dalia Morales, Yaritza Espinoza, Juan Saldaña, Ariel Rodríguez, Gloria Castillo, Juan Carlos Salas, Carlos Obaldía, David Niño, Eustaquio Méndez, Marco Guzmán, Maribel Gordón, Cristian Díaz, Cle Osvaldo Gómez, Juan Ramón Herrera και Juan Jované, μεταξύ άλλων.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα συνδέονται με μια σειρά διαδηλώσεων που έγιναν από τους εργάτες του Παναμά εναντίων των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης του Ricardo Martinelli κατά διαταγή των αφεντικών, που επέβαλε στο λαό αλλαγές στον εργατικό κώδικα (εναντίων του συνδικαλισμού και των απεργειών), την υπογραφή τριών προεδρικών διαταγμάτων και του Νόμου 30 (γνωστού ως "νόμος των λουκάνικων")[1], καθώς και την αύξηση των καταναλωτικών φόρων κατά 40% περίπου, που είχαν ένα ολέθριο αποτέλεσμα για το κόστος ζωής του λαού του Παναμά. Τελικά, η κυβέρνηση πέρασε ένα Νόμο Φυλακών που ποινικοποίησε τις κοινωνικές διαδηλώσεις.

Σε αυτό το στάδιο είναι απόλυτα αναγκαίο η υποστήριξή μας και η ταξική μας αλληλεγγύη να στραφεί στο λαό του Παναμά και τους κοινωνικούς ακτιβιστές, που ξέρουν πως μια τέτοια κατάχρηση εξουσίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Γι'αυτό απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τη διαξαγωγή δίκης για τη τιμωρία αυτών των τυρράνων.

Για την ενότητα των εργατών και την οργάνωση!

Ζωή σ'αυτούς που αγωνίζονται!

Sindicato Nacional de Trabajadores de la Construcción (SINTEC), Χιλή

Μετάφραση από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του FdCA.

Σημείωμα του μεταφραστή:

1. Το "Ley Chorizo" είναι ένα μείγμα αλλαγών σε 9 νόμους που περιλαμβάνουν μεγάλες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία (δίνοντας το δικαίωμα στα αφεντικά να απολύουν τους απεργούς, για παράδειγμα, ή τη κατάργηση της υποχρέωσης πληρωμής συνδρομής στα εργατικά σωματεία), το ποινικό κώδικα (ποινικοποίηση διαμαρτυριών, αναγκαστικό έλεγχο DNA σε οποιονδήποτε ελέγχεται από την αστυνομία), τους νόμους για το περιβάλλον (δεν απαιτείται από έργα "κοινωνικού ενδιαφέροντος" να καταθέσουν έκθεση περιβαντολλογικών επιπτώσεων) και το μεταναστευτικό νόμο. Ο νόμος είναι εξαιρετικά αντιπαθής σε μεγάλα τμήματα του πλυθησμού του Παναμά και επίσης δίνει στην αστυνομία σχεδόν πλήρη κάλυψη.

Related Link: http://www.anarkismo.net/article/17125
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]