user preferences

Recent articles by Dmitri

imageΜερικές σκέψ ... 2 comments

image65 Χρόνια Επανά... 0 comments

imagePiotr Andrievich Marin (Arshinov) 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Αναρχική Ιστορία

Απόπειρες αν ... Jul 03 23 by Αναρχικοί Αγ.Αναργύρων – Καματερού

«Ο Ήλιος της Αν... Nov 14 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Σπάζοντας τι ... Jul 08 22 by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση

Άγριες απεργίες του 1910-1912

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Tuesday July 06, 2010 22:11author by Dmitri - MACG - Anarkismo (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Από το Δέκατο Τέταρτο Κεφάλαιο με τίτλο “Αναρχικοί & Ελευθεριακοί σε μη Αναρχικές & Ελευθεριακές Οργανώσεις” του έργου “Για Μια Ιστορία του Αναρχικού Κινήματος του Ελλαδικού Χώρου”. Ολόκληρο το έργο δημοσιεύεται στο http://ngnm.vrahokipos.net

Τον Μάρτιο του 1910 ξέσπασε στον Πειραιά απεργία των ναυτοθερμαστών. Ο τότε πρωθυπουργός, Δραγούμης, διέταξε ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού να κινήσουν τα πλοία, ως απεργοσπάστες. Η απεργία όμως συνεχίστηκε ως τον Απρίλιο.

Αφού οι θερμαστές είχαν, στο μεταξύ, συγκρουσθεί με τους ναύτες και την αστυνομία, πήγαν στην Αθήνα και έκαναν συγκέντρωση στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, όπου στρατός και χωροφυλακή ετοιμάζονταν να τους επιτεθούν, αλλά επιτέθηκαν πρώτοι οι απεργοί, αφοπλίζοντας αρκετούς στρατιώτες και χωροφύλακες, ενώ επιτέθηκαν στο σπίτι του Δραγούμη, που, τρομοκρατημένος, υποχώρησε και ικανοποίησε όλα τους τα αιτήματα.

Στις 17 Μαΐου 1910 ξέσπασε απεργία των τσαγκαράδων, επειδή τα εργοστάσια άρχισαν να φέρνουν νέες μηχανές που οδηγούσαν στην ανεργία. Οι απεργοί επιτέθηκαν σε κάποιο εργοστάσιο και κατέστρεψαν μερικές από τις νέες μηχανές. Για αρκετές μέρες, ο Πειραιάς, όπου εκτυλισσόταν η απεργία, στρατοκρατείτο.

Τον Ιανουάριο του 1911 ξέσπασε μια μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στα τραμ της Αθήνας. Η κυβέρνηση επιστράτευσε απεργοσπάστες, αλλά οι απεργοί τους επιτέθηκαν. Η κυβέρνηση τότε έστειλε χωροφυλακή και στρατό που περικύκλωσαν την περιοχή όπου διέμεναν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα τραμ, την Αγία Τριάδα. Στους απεργούς συμπαραστάθηκαν με απεργία οι τσιγαράδες και άλλοι κλάδοι. Η χωροφυλακή προσπάθησε να συλλάβει την Απεργιακή Επιτροπή, αλλά με χτύπημα των καμπάνων των εκκλησιών, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην οδό Πειραιώς. Επενέβη στρατός και τους πυροβόλησε, αλλά οι απεργοί απάντησαν, γιατί και αυτοί ήσαν οπλισμένοι. Τελικά, έσπασαν τον κλοιό του στρατού και έφθασαν στα γραφεία του σωματείου τους, αλλά ο στρατός με έφοδο τα κατέλαβε. Οι απεργοί αμύνθηκαν με ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Στο τέλος, υποχώρησαν, αλλά δεν παραδόθηκαν. Η απεργία σταμάτησε τελικά και η εταιρία των τραμ δεν τόλμησε να απολύσει ούτε έναν απεργό.

Τον Νοέμβριο του 1911 ιδρύθηκε το Σωματείο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Ζαχαροπλαστείων, Εστιατορίων και Καφενείων «Η Άμυνα». Στον πρόλογο του Καταστατικού του, που είχε τον τίτλο «Η σημασία το καταστατικού μας», διατυπώθηκε – ίσως - για πρώτη φορά στα χρονικά του συνδικαλισμού στην «ελλαδική» επικράτεια, η αρχή της ταξικής πάλης. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονταν, λοιπόν, τα εξής:

«Εχθρούς ημείς έχομεν τους διαφόρους εκμεταλλευτάς μας. Τα συμφέροντα των είναι αντίθετα προς τα ιδικά μας. Ημείς αποτελούμεν τάξιν ιδιαιτέραν μέσαν εις την κοινωνίαν, τάξιν των πτωχών εκμεταλλευομένων. Ανάγκη να υπερασπισθώμεν μόνοι μας τα συμφέροντα μας και να μη ζητούμεν δικαιοσύνην εκεί που δεν υπάρχει. Ημείς οι εργατικοί, οι οποίοι παράγομεν τα πάντα και τρέφομεν τους πάντας, θα ζητήσωμεν το ψωμί των κόπων μας. Οι ισχυροί είμεθα ημείς, επειδή είμεθα το πλήθος, αρκεί να το εννοήσωμεν.

Με την δύναμίν μας θα επιβάλωμεν τη θέλησίν μας. Έχομεν παράδειγμα ενθαρρυντικόν τα εκατομμύρια τους συναδέλφους μας εργάτας, ωργανωμένους εις όλον τον κόσμον με τας ιδέας αυτάς.

Κατ' αυτόν τον τρόπον, όλοι οι εργάτες της γης ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουν μίαν ημέραν, μαζί με τα αιτήματα των και την ευτυχίαν της ανθρωπότητας. Τα συμφέροντα των εργατών είναι και τα συμφέροντα όλων των ανθρώπων».

Εκείνη τη εποχή σημειώθηκαν και οι πρώτες εργατικές συνδικαλιστικές κινήσεις στις πόλεις της Κρήτης. Αναφέρουμε ενδεικτικά την απεργία των κρεοπωλών, που άρχισε στις 12 Φλεβάρη 1907, στα Χανιά και ήταν η πρώτη, ίσως, οργανωμένη απεργία σε ολόκληρη την Κρήτη. Τον Σεπτέμβρη του 1912 ξέσπασε απεργία των αρτοποιών στα Χανιά της Κρήτης και έγιναν κάποιες συμπλοκές με απεργοσπάστες.

Συνεχίζεται

This page has not been translated into Română yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]