user preferences

Οι αγώνες έχουν αποτελέσματα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday June 15, 2010 20:25author by Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωσηauthor email ese_thessalonikis at yahoo dot grauthor phone 6984835444 Report this post to the editors

Ανακλήθηκε η απόλυση στον εκδοτικό οίκο ΑΓΡΑ

Κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου στους βιβλιουπαλλήλους σχετικλα με το νικηφόρο αγώνα του Ντίνου Παλαιστίδη.

Ο συνάδελφος Ντίνος Παλαιστίδης απολύθηκε στις 13/1 γιατί προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Στις 12/3, ο συνάδελφος γύρισε στη δουλειά, μετά από δύο μήνες συνεχών κινητοποιήσεων που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής (απεργίες, συγκεντρώσεις, πλατιά δημοσιοποίηση, εκδηλώσεις αλληλεγγύης…).

Οι εργαζόμενοι στις εκδόσεις ΑΓΡΑ προχώρησαν σε τρεις 24ωρες και μια 48ωρη απεργία, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απολυμένο συνάδελφό τους. Παράλληλα, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο της ΑΓΡΑΣ. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βόλος). Ο αγώνας έγινε πλατιά γνωστός, τόσο στον κλάδο του βιβλίου όσο και ανάμεσα στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης εκδηλώθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν κείμενα διαμαρτυρίας ή έστειλαν μηνύματα στην ΑΓΡΑ. Δεκάδες σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις εξέδωσαν ψηφίσματα και ανακοινώσεις. Η κόντρα στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο απασχόλησε τις εφημερίδες. Συγκροτήθηκε Απεργιακό Ταμείο για τη στήριξη του αγώνα. Δεκάδες εργαζόμενοι από το χώρο του βιβλίου, αλλά και από άλλους κλάδους έκαναν δική τους υπόθεση την ανάκληση της απόλυσης και δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Επάνω στον απολυμένο συνάδελφο, τους απεργούς και το σωματείο των βιβλιοϋπαλλήλων έπεσαν «λυτοί και δεμένοι»: «Πρόθυμοι διανοούμενοι» στάθηκαν στο πλευρό του εργοδότη υπογράφοντας κείμενα. Δημοσιογράφοι δυσφήμισαν τις διαμαρτυρίες, όπως κάνουν κατ’ εξακολούθηση σε κάθε ριζοσπαστικό αγώνα που είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους (παλαιότερα φοιτητικές καταλήψεις, εξέγερση Δεκέμβρη 2008 κ.ά.). Ο Σύλλογος των εργοδοτών με ανακοίνωσή του συμπαραστάθηκε στον εργοδότη και επιτέθηκε στο σωματείο. Δεν τους πέρασε όμως! Το κίνημα συμπαράστασης προστάτεψε τον αγώνα από τις επιθέσεις της εργοδοσίας.

Οι εργοδότες πήραν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν παραιτούμαστε από την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Με τη συνδικαλιστική οργάνωση και την αλληλεγγύη μπορούμε να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπάρχει και για κάθε εργαζόμενο: Δεν πρέπει να δεχόμαστε τις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Η δύναμη βρίσκεται στη συλλογικότητα.

Ο αγώνας ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθούν εργοδότες και όλος ο συρφετός από κυβερνήση - Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. περνά μέσα και από τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Να εμποδίσουμε την αθλιότητα των απολύσεων. Κάθε απόλυση πρέπει να είναι και μια μάχη!

Η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση

Related Link: http://www.esethessalonikis.gr

This page has not been translated into العربية yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]