user preferences

Rebel: Μεταφραστικό εγχείρημα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Τοπικές Επαφές | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday June 15, 2010 06:44author by X Report this post to the editors

Παρουσίαση Rebel: Θεωρία & Ανάλυση για το ανταγωνιστικ&

Το Rebel αποτελεί δικτυακό τόπο με μεταφράσεις θεωρητικών κειμένων και στοχεύει στην κυκλοφορία αναλύσεων, κειμένων και θεωρητικών προσεγγίσεων, για τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος.
logo1.png

www.rebelnet.gr

Παρουσίαση Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010 στις 20.00 στη Φάμπρικα Υφανέτ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Αντικείμενο

Είναι γεγονός, ότι μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 αρκετά πρότερα εγχειρήματα έκλεισαν τον κύκλο τους και νέες ανάγκες και επιθυμίες αναδεικνύονται στο εσωτερικό του ανταγωνιστικού κινήματος, εξάλλου οι εξεγέρσεις είναι πάντα εικόνα από το μέλλον. Συνεπώς, μεταξύ των διαφόρων άλλων αναζητήσεων για τις μελλοντικές κινηματικές δομές προέκυψε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ των μελών της συντακτικής ομάδας του “Black Out στο κοινωνικό εργοστάσιο„ η ανάγκη για δημιουργία μιας νέας συγκροτημένης δομής παραγωγής λόγου, θεωρίας και αναλύσεων. Φυσικά δεν επιδιώκουμε να καλύψουμε το σύνολο των κινηματικών επιθυμιών και αναγκών σε θεωρητικό λόγο, ωστόσο επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε με πιο οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο στην σφυρηλάτηση και εμβάθυνση των θεωρητικών περιεχομένων του ανταγωνιστικού κινήματος. Η εμπειρία του εκδοτικού εγχειρήματος του Black Out στη Θεσσαλονίκη αλλά και αντιστοίχων εγχειρημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας οργανωμένης μεταφραστικής δομής, η οποία να μπορεί να ανιχνεύει, να αφουγκράζεται και να ιχνηλατεί διεισδυτικά και έγκαιρα το αρχιπέλαγος των θεωρητικών αναζητήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. H δομή προτείνεται να αποτελείται από μεταφραστική - εκδοτική ομάδα, διαδικτυακή ιστοσελίδα και κοινότητα μεταφραστών με ονομασία “Rebel: Θεωρία και Ανάλυση για το ανταγωνιστικό κίνημα„.

Στόχος

Ο στόχος του εγχειρήματος είναι τριπλός. Καταρχήν, η συλλογή, ταξινόμηση και δημιουργία μιας εύχρηστης στον κάθε ενδιαφερόμενο κινηματικής βιβλιοθήκης - τράπεζας θεωρητικών άρθρων - κειμένων, αναλύσεων από χώρες εκτός Ελλάδας και η συστηματική μετάφρασή τους. Δεύτερον, η τακτική έκδοση θεματικών μπροσούρων ή και βιβλίων και η παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων - βιβλιοπαρουσιάσεων. Τρίτον, η συντονισμένη εμπλοκή και ενεργή συμμετοχή και αξιοποίηση συντρόφων που αναζητούν και μεταφράζουν θεωρητικά κείμενα είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες και έχουν από πρώτο χέρι γνώση των εκεί θεωρητικών αναζητήσεων είτε έχουν τις γνώσεις και ικανότητες και θα επιθυμούσαν να συνεισφέρουν. Ο στόχος είναι να αποκτήσει το ανταγωνιστικό κίνημα μια οργανωμένη αξιόπιστη και διεισδυτική δομή – εργαλείο, παροχής θεωρητικών κειμένων και αναλύσεων, οι οποίες να μπορούν να τροφοδοτούν και να γονιμοποιούν τη σκέψη και τις δράσεις στο δρόμο. Σε δεύτερο ή παράλληλο χρόνο, εκτός από την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση και έκδοση μεταφράσεων είναι θεμιτή η δημοσιοποίηση και έκδοση θεματικών ατομικών ή συλλογικών εργασιών που άπτονται των περιεχομένων και της ταυτότητας του εγχειρήματος.

Μέθοδος

Χαρτογράφηση εγχειρημάτων (ομάδες, περιοδικά, blog) παραγωγής λόγου και θεωρίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργία βάσης δεδομένων – βιβλιοθήκης με κείμενα που κινούνται στα πλαίσια του αναρχισμού, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και του αυτόνομου μαρξισμού, αλλά ενδεχομένως και κείμενα από την πλευρά των think tank της εξουσίας. Στόχος η δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας η οποία να ενημερώνεται έγκαιρα με άρθρα και κείμενα αιχμής του κοινωνικού ανταγωνισμού.

H ταξινόμηση και ομαδοποίηση των άρθρων, κειμένων, αναλύσεων ενδεικτικά μπορεί να γίνεται με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Media Media - Social Media - Autonomedia - Antimedia Βιοτεχνολογία Βιοτεχνολογία - Νανοτεχνολογία - Μεταλλαγμένα - Νέα ευγονική - Νέα γενετική - Πανδημίες Γεωπολιτική Πόλεμος - Γεωπολιτική - Παγκοσμιοποίηση Εθνικισμός Εθνικισμός - Πατριωτισμός - Μιλιταρισμός - Φασισμός Εκπαίδευση Εκπαίδευση - Φοιτητικά κινήματα - Δομές αναπαραγωγής Έλεγχος Κοινωνικός Έλεγχος - Καταστολή - Φυλακές Ενέργεια Ενέργεια - Φυσικοί πόροι - ΑΠΕ - Βιοκεφάλαιο Εργασία Εργασία - Επισφάλεια - Flexicurity Θέαμα Θέαμα - Εμπόρευμα - Κατανάλωση - Διαφήμιση - Lifestyle Ιστορία Κινηματική μνήμη - Ιστορία Κίνημα Στρατηγικές για το κίνημα - Αυτόνομη δημόσια σφαίρα Μετανάστες Μετανάστες - Πρόσφυγες - Σύνορα Οικονομία Οικονομία - Κρίση Περιφράξεις Κοινά (Commons) - Νέες περιφράξεις - Πειρατεία - Πνευματικά δικαιώματα - Copyright - Έλεγχος internet - Πατέντες Πολεοδομία Χωροταξικός - Πολεοδομικός - Αστικός - Συγκοινωνιακός σχεδιασμός - Δημόσιος Χώρος - Gentrification - Κινήματα πόλης Πράσινος Καπιταλισμός Πράσινη ανάπτυξη - Κλιματική αλλαγή - Περιβάλλον - Οικολογία - New Green Deal - Πράσινος καπιταλισμός - Αποανάπτυξη Τέχνη Τέχνη - Aισθητική Φύλο Φύλο - Φεμινισμός - Σώμα - Επιτελεστικότητα

Μεταφράσεις επιλεγμένων άρθρων από τα παραπάνω site, ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs.

Οι μεταφράσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο από τα μέλη του εγχειρήματος όσο και από άλλες συντρόφισσες και συντρόφους με την απόκτηση κωδικών πρόσβασης. H επικοινωνία θα πρέπει να πραγματοποιείται με ευέλικτους τρόπους internal, forum, e-mails. Στόχος λοιπόν είναι η δημιουργία μιας αμφίδρομης κοινότητας μεταφραστών, η οποία να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους του εγχειρήματος. Σε μελλοντικό στάδιο θεμιτή θα ήταν και η μετάφραση κειμένων και από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες. Εκδόσεις με ελεύθερη συνεισφορά ή με το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες π.χ. κρίση, κλιματική αλλαγή, φύλο κτλ. και παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων σε αυτόνομους χώρους, στέκια και καταλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, είτε με τη συμμετοχή των συγγραφέων των άρθρων όταν αυτό είναι εφικτό, είτε αυτόνομα. Ενδιαφέρον θα αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο συλλογική συγγραφή των εισαγωγικών κειμένων και προλόγων των εκδόσεων.

Related Link: http://www.rebelnet.gr/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]