user preferences

τα τρίτα φύλα

category Διεθνή | Φύλο | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday June 02, 2010 10:38author by @ Report this post to the editors

άλλο το φύλο, άλλο η σεξουαλικότητα

άλλο το φύλο, άλλο η σεξουαλικότητα: μια μικρή εισαγωγή για τα τρίτα φύλα

Μια μικρή εισαγωγή για άτομα που ξεφεύγουν από τις κλασσικές ιδέες περί φύλου και ένας οδηγός ευγενικής συμπεριφοράς.

Καταρχήν να πούμε οτι άλλο το βιολογικό σώμα και άλλο το φύλο. Το βιολογικό σώμα μπορεί να είναι τριών ειδών (θηλυκό, αρσενικό, intersex). Το φύλο είναι ψυχολογικό και αυτο-καθορίζεται από το ίδιο το άτομο γιατί είναι κομμάτι του είναι του (δηλ. δεν μπορεί να ετερο-καθοριστεί από τη κοινωνία). Φύλα υπάρχουν πολλά, πέρα απο το δίπολο γυναίκα-άντρας, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Η σεξουαλικότητα δεν έχει σχέση ούτε με το σώμα, ούτε με το φύλο. Σεξουαλικότητες υπάρχουν πολλές. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν σεξουαλικές επιθυμίες. Κάποιοι απλά αυνανίζονται κι αυτό τους φτάνει, δεν ψάχνουν παρέα. Άλλοι ψάχνουν για γυναίκα, άλλοι για άντρα, άλλοι είτε για άντρα είτε για γυναίκα. Υπάρχουν και αρκετοί που ψάχνουν όχι για ένα αλλά για πολλούς συντρόφους. Η σεξουαλικότητα είναι κι αυτή κομμάτι του είναι του ατόμου και αυτο-καθορίζεται από το άτομο. Δεν μπορεί να ετερο-καθοριστεί η σεξουαλικότητα από τη κοινωνία.

Δυστυχώς επειδή ζούμε σε εξουσιαστική κοινωνία, δεχόμαστε πιέσεις να είμαστε είτε γυναίκες είτε άντρες, με βάση το σώμα μας. Οπότε πολλά άτομα με ψυχολογικό φύλο που δεν ταιριάζει με τις ιδέες της κοινωνίας αναγκάζονται να ζουν με ένα κοινωνικό φύλο, ένα ψεύτικο σετ κανόνων που δεν ταιριάζει με το είναι τους. Έτσι πολλοί απο εμάς ανήκουμε σε κάποιο τρίτο φύλο ψυχολογικά αλλά κάνουμε στα ψέμματα οτι είμαστε γυναίκες ή άντρες για να επιβιώσουμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν κοινωνικές πιέσεις που συνδέουν το φύλο (και άρα και το σώμα) με τη σεξουαλικότητα, δηλ. γενικά η κοινωνία αναγνωρίζει μόνο αρσενικούς ετεροφυλόφιλους άντρες και θηλυκές ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Άρα έχουμε τέσσερις παραμέτρους που πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους:
* σώμα (θηλυκό, αρσενικό, ή intersex)
* ψυχολογικό φύλο (πολλά)
* σεξουαλικότητα (πολλές εκφάνσεις)
* κοινωνικό φύλο (σήμερα γυναίκα ή άντρας, στο μέλλον η ελπίδα είναι τα κοινωνικά φύλα να είναι τόσα όσο και τα ψυχολογικά και να απεμπλακεί η καταναγκαστική σύνδεσή τους με το σώμα και τη σεξουαλικότητα)

Με τα παραπάνω καταλαβαίνουμε οτι οι συνδυασμοί είναι άπειροι! Μάλιστα θα πρέπει να πούμε πως με τη σημερινή τεχνολογία το σώμα μπορεί να αλλάξει (με ορμόνες ή και εγχειρήσεις), πχ από θηλυκό σε πολύ παρόμοιο με το αρσενικό, ή από αρσενικό σε πολύ παρόμοιο με το θηλυκό, και αυτές αυτή η μεταβολή σώματος ονομάζεται φυλομετάβαση (transsexual transition). Άρα μπορούμε
να έχουμε είτε φυσικό σώμα, είτε σώμα που το αλλάξαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και οι κυριότερες διαφορές φυσικού με αλλαγμένου σώματος εντοπίζονται στο σκελετό για τον απλό λόγο πως η τεχνολογία ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί σε αυτό το τομέα (επιπρόσθετα, τα θηλυκά σώματα που αλλάζουν σε αρσενικό έχουν διαφορές στα γεννητικά όργανα ενώ τα αρσενικά σώματα που αλλάζουν σε θηλυκό έχουν διαφορές στη φωνή εκτός κι αν γίνει voice training με το οποίο το άτομο μπορεί να μιλά είτε με γυναικεία είτε με αντρική φωνή ανάλογα τη διάθεσή του, κι αυτό το voice training είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε χωρίς ορμόνες και φυλομετάβαση). Επίσης τα άτομα με intersex σώμα μπορεί να αλλάξουν σε θηλυκό ή αρσενικό, αλλά στα intersex άτομα δυστυχώς συχνά οι εγχειρήσεις γίνονται σε πολύ μικρή ηλικία με το έτσι-θέλω των γιατρών, κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις για αυτά τα άτομα.

Θα σας πω τώρα για κάποια τρίτα φύλα, δηλαδή εκφάνσεις του φύλου πέρα από το αυστηρά καθορισμένο δίπολο γυναίκα-άντρας. Ας πάρουμε πρώτα τις δυο απλούστερες πιθανότητες: το αγοροκόριτσο (που μεγαλώνει και μένει έτσι) και έναν άντρα με έντονα θηλυκά χαρακτηριστικά (ψυχολογικώς). Άρα βλέπουμε οτι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να συνδυάζουν κάποια στοιχεία και των γυναικών και των αντρών. Είναι μεν γυναίκες και άντρες, αλλά έχουν σε μικρό βαθμό και στοιχεία του άλλου φύλου.

Πάμε τώρα σε κάτι πιό σύνθετο: τα ανδρόγυνα. Ένας άνθρωπος που είναι ανδρόγυνος έχει ψυχολογικά χαρακτηριστικά και των δύο φύλων σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια σύνθεση που είναι ταυτόχρονα και γυναίκα και άντρας, μα την ίδια στιγμή δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο εξ´ ολοκλήρου.

Πέρα απ τα ανδρόγυνα υπάρχουν τα διαφυλικά (τρανσεξουαλικά) άτομα, δηλαδή άνθρωποι που πχ έχουν θηλυκό σώμα αλλά είναι ψυχολογικά φουλ άντρες ή αρσενικό σώμα και ψυχολογικά φουλ γυναίκες. Συχνά τα διαφυλικά άτομα που έχουν πρόσβαση στις ανάλογες ιατρικές υπηρεσίες αλλάζουν το σώμα τους για να μοιάζει περισσότερο με αυτό του ψυχολογικού τους φύλου (κάνουν δηλαδή φυλομετάβαση). Μερικές φορές φυλομετάβαση κάνουν και τα ανδρόγυνα, αλλά συνήθως τα ανδρόγυνα άτομα είναι σχετικά άνετα με το φυσικό τους σώμα.

Υπάρχουν και άτομα που αναφέρουν οτι δεν έχουν φύλο (agender), άλλα που λένε οτι ανήκουν στο ουδέτερο φύλο (neutrois) και άτομα που λένε οτι αισθάνονται πως ανήκουν σε ένα φύλο εντελώς άσχετο από οποιοδήποτε συνδυασμό γυναίκας-άντρα.

Η παράμετρος του ψυχολογικού φύλου όμως δεν είναι τόσο απλή, κι αυτό γιατί μπορεί να είναι είτε σταθερή είτε μεταβαλλόμενη (genderfluid). Έτσι ένα ανδρόγυνο άτομο με μεταβαλλόμενη ψυχολογία φύλου μπορεί τη μια μέρα να αισθάνεται πιο κοντά στις γυναίκες και μια άλλη μέρα πιο κοντά στους άντρες. Το πόσο ευρεία είναι η μεταβολή ποικίλει ανάλογα το άτομο. Αυτοί που έχουν μεταβολές σε διακριτά γυναικείο και διακριτά αντρικό ψυχολογικό φύλο ονομάζονται δίφυλα άτομα (bigender).

Αν κάποιο άτομο σας πει οτι είναι genderqueer σημαίνει πως επαναστατεί εναντίων του αυστηρού διπόλου γυναίκα-άντρας και επιθυμεί να αυτοκαθορίζει το φύλο του, ενώ νοιώθει πως οι ταμπέλες είναι ανίκανες να περιγράψουν πλήρως το φύλο του. Αρκετές φορές τα genderqueers κάνουν ένα είδος ακτιβισμού έχοντας ρουχισμό και παρουσιαστικό που “παίζει” με θέματα φύλου.

Ένα μικρό παράδειγμα διάφορων πιθανών θέσεων μέσα στο εύρος γυναίκα-άντρας, με αριθμούς:

99% γυναίκα = γυναίκα φουλ

80-90% γυναίκα και 10-20% άντρας = γυναίκα με αντρικά χαρακτηριστικά (αγοροκόριτσο)

70% γυναίκα και 30% άντρας = ανδρόγυνο προς γυναίκα

50-60% γυναίκα και 40-50% άντρας = ανδρόγυνο

70% άντρας και 30% γυναίκα = ανδρόγυνο προς άντρα

80-90% άντρας και 10-20% γυναίκα = άντρας με γυναικεία χαρακτηριστικά

99% άντρας = άντρας φουλ

(Λέω 99% γιατί όλοι μας έχουμε έστω και λίγα χαρακτηριστικά και του άλλου φύλου!)

Άλλο παράδειγμα, με σύμβολα:

γυναικείο μυαλό, γυναικεία καρδιά = γυναίκα φουλ

γυναικείο μυαλό, αντρική καρδιά = γυναίκα με αντρικά χαρακτηριστικά (αγοροκόριτσο)

ανδρόγυνο μυαλό, γυναικεία καρδιά = ανδρόγυνο προς γυναίκα

ανδρόγυνο μυαλό, ανδρόγυνη καρδιά = ανδρόγυνο

ανδρόγυνο μυαλό, αντρική καρδιά = ανδρόγυνο προς άντρα

αντρικό μυαλό, γυναικεία καρδιά = άντρας με γυναικεία χαρακτηριστικά

αντρικό μυαλό, αντρική καρδιά = άντρας φουλ

Αρκετές φορές ένα άτομο που είναι ανδρόγυνο ή τρανς δείχνει το ψυχολογικό του φύλο με τα ρούχα, τη συμπεριφορά, το όνομα που επιλέγει να χρησιμοποιεί, τις αντωνυμίες που προτιμά, κλπ. Τα άτομα που δεν έχουν κάνει φυλομετάβαση και δείχνουν με τα ρούχα κλπ το ψυχολογικό τους φύλο συνήθως γίνονται αντιληπτά ως λεσβίες ή γκέι από την ευρύτερη κοινωνία. Δυστυχώς όμως και μέσα στο κίνημα εμφανίζεται το φαινόμενο να συνδέεται το ντύσιμο και η συμπεριφορά φύλου με τη σεξουαλικότητα.

Έτσι σκέφτηκα να γράψω ένα μικρό οδηγό ευγενικής συμπεριφοράς προς άτομα που με τα ρούχα τους ή το γενικό παρουσιαστικό τους δεν ταιριάζουν στο δίπολο γυναίκα-άντρας, είτε πρόκειται για τρανς, είτε για ανδρόγυνα, είτε για genderqueers, είτε για κάτι άλλο:

*

Ποτέ δεν συγχέουμε το σώμα, το παρουσιαστικό και το φύλο με τη σεξουαλικότητα.
*

Ποτέ μα ποτέ δεν τη πέφτουμε ερωτικά-σεξουαλικά σε κάποιο άτομο λόγω παρουσιαστικού που εμείς λαθεμένα ερμηνεύουμε ως δήλωση σεξουαλικότητας. Αν είμαστε σε κατάλληλο περιβάλλον, χαιρετάμε φιλικά, εξηγούμε πως μας άρεσε και αφού περιγράψουμε τις δικές μας προτιμήσεις ρωτάμε αν ενδιαφέρεται.
*

Ποτέ δεν ξεχωρίζουμε ένα άτομο από το πλήθος ή απο μια ομάδα με βάση μόνο και μόνο το ντύσιμό του ή το παρουσιαστικό του φύλου του.
*

Πριν πούμε “κυρία” ή “κύριος”, “κοπέλα” 'η “αγόρι” ή χρησιμοποιήσουμε αντωνυμία ο-η ρωτάμε το άτομο αν έχει κάποια προτίμηση. Στα genderfluid και genderqueer άτομα η προτίμηση αυτή μπορεί να αλλάζει με τη διάθεσή τους. Μερικοί θέλουν να τους μιλάτε με ουδέτερη αντωνυμία (το). Κάποιοι δεν δίνουν σημασία σε αντωνυμίες και ονόματα κλπ, αλλά απαιτούν να έχετε κατανόηση του φύλου τους ανεξάρτητα από τις αντωνυμίες κλπ που χρησιμοποιήτε.

* Δεν λέμε “η λεσβία”, “ο γκέι”, “η/ο τρανς” κλπ, αλλά χρησιμοποιούμε το όνομα του ατόμου.

* Συμπεριφερόμαστε στο άτομο σαν το παρουσιαστικό του να ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο, δε λέμε “τί είσαι εσύ”, “γιατί ντύνεσαι έτσι” κλπ.

* Αν σε κάποιο χώρο τα άτομα χωρίζονται με βάση το φύλο κλπ, δεν στραβομουτσουνιάζουμε αν δούμε άτομα με θηλυκό ή αρσενικό σώμα στο “λάθος” γκρουπ.

* Δεν χωρίζουμε τα άτομα σε “φυσικά” (ή “γεννημένες γυναίκες/άντρες”) και σε “τρανς/τεχνητά”.

* Δεν απαιτούμε απο κάποιο άτομο να έχει κάνει φυλομετάβαση (αλλαγές στο σώμα του) για να το δεχτούμε με το φύλο που θέλει να έχει.

* Μερικές φορές κάποια άτομα αισθάνονται πιο άνετα αν κάθονται κοντά και να κάνουνε παρέα με άτομα που είναι του φύλου τους ή παραπλήσια στο φύλο τους, και είναι καλή ιδέα να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία.

* Δεν γελάμε, δε κοροϊδεύουμε, δε κάνουμε σχόλια, δε μιλάμε πίσω απο τη πλάτη τους, δε λέμε στους κολλητούς μας “πω ρε να βλεπες ένας ανώμαλος που ήρθε σήμερα στη συνέλευση”.

* Δε κοιτάζουμε σα να βλέπουμε εξωγήινο, χαμογελάμε, χαιρετάμε, και κοιτάμε τη δουλειά μας.

Με απλά λόγια, ας πούμε πως το φύλο είναι ένα παιχνίδι (άσχετα το αίτιο του παιχνιδιού). Κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της γυναίκας, άλλοι του άντρα. Αρκετοί όμως θέλουν να παίξουν και διαφορετικά παιχνίδια. Γιατί δεν μας αφήνουν να παίξουμε με το φύλο όπως μας αρέσει; Στην ευρύτερη κοινωνία είναι λόγω εξουσίας. Αλλά στους χώρους μας απλά όσοι παίζουν τα κλασσικά παιχνίδια ή δεν μετέχουν στο παιχνίδι δεν έχουν σκεφτεί οτι υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια, ίσως και πιο διασκεδαστικά, και χωρίς βέβαια να μας εμποδίζουν στο παιχνίδι μας μερικές φορές λόγω του οτι δε γνώρισαν ποτέ τα παιχνίδια μας μπορεί να πούνε κάτι που θα μας στεναχωρήσει και θα μας κάνει να αισθανθούμε άβολα. Γι'αυτό και γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης διάφορων εναλλακτικών παιχνιδιών που μερικά άτομα παίζουν, ώστε την επόμενη φορά που θα δείτε αυτά τα παιχνίδια να παίζονται κοντά σας να ξέρετε τουλάχιστον την ύπαρξή τους.

Αυτά που γράφονται πηγάζουν απο αυτά που έχω καταλάβει απο τον εαυτό μου και απο άλλα άτομα. Μπορεί βέβαια να έχω καταλάβει κάτι λάθος, μα για την ώρα πιστεύω αυτό που έχω καταλάβει έχει αρκετή σχέση με τη πραγματικότητα. Οι κατηγορίες και οι ταξινομήσεις ορίζονται από τα ίδια τα άτομα. Το κάθε άτομο που καταλαβαίνει κάτι για τον εαυτό του βρίσκει κάποια λέξη για να αυτο-περιγραφεί, το λέει σε άλλα άτομα, και όσα άτομα βρουν οτι ταιριάζουν με τη περιγραφή υιοθετούν τη λέξη σαν αυτο-χαρακτηρισμό. Τελικά η κοινότητες ατόμων που ασχολούνται με το φύλο έχουν καταλήξει σε ταξινομήσεις που ένα μικρό μέρος απο αυτές προσπάθησα να παρουσιάσω στο κείμενο. Οι ταξινομήσεις αλλάζουν βέβαια συνεχώς και διαφέρουν από χώρο σε χώρο (πχ κάποτε οι λεσβίες χωριζόντουσαν σε butch, femme και kiki). Αλλά σήμερα γενικά στο χώρο των μη-δυαδικών φύλων μια ταξινόμηση όπως τη παρουσίασα είναι χρήσιμη σε αρκετά άτομα για να αυτο-περιγραφούν.

Ο σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι να εξηγήσει τα αίτια (αν κι έχω μια άποψη για αυτά) μα να παρουσιάσει στα άτομα που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή μας κάποιες ιδέες που θα βοηθήσουν στη καλύτερη επικοινωνία. Βασικά θεωρώ οτι δεν είναι ανάγκη να έχουμε κάποια ιδέα περί της αιτίας/κατασκευής του φύλου για να φερόμαστε ευγενικά. Στην ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα σε χώρους άμεσης εξουσίας δυστυχώς υπάρχουν απάνθρωπες συμπεριφορές οι οποίες φυσικά δεν υπάρχουν στο κίνημα. Ωστόσο μερικές φορές απο μεμονωμένα άτομα ίσως γίνουν κάποιες νύξεις που θα μπορούσαν να στεναχωρήσουν ένα άτομο. Ένα παράδειγμα είναι η ιδέα οτι ένας αρσενικός άνθρωπος που φοράει γυναικεία ρούχα είναι μάλλον ομοφυλόφιλος (μπορεί να είναι λεσβία γυναίκα, μπορεί να είναι ασεξουαλικό ανδρόγυνο, μπορεί να είναι απλά queer που κάνει προσωπικό ακτιβισμό με τα ρούχα, μπορεί απλά να του αρέσει η γυναικεία μόδα, μπορεί να είναι ψυχολόγος που κάνει ένα πείραμα breaching experiment, μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί ή τίποτε απο αυτά). Γενικά δεν γνωρίζουν όλες και όλοι τις πολλές συμπεριφορές που υπάρχουν στο χώρο του φύλου και της σεξουαλικότητας, και νομίζω καλό είναι να μαθαίνουμε.

Το τί εννοούμε λέγοντας ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά εξαρτάται απο τα ίδια τα άτομα. Δηλαδή το άτομο θα μας πεί τί σημαίνει για τον εαυτό του η ιδέα οτι έχει κάποια ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά και πώς αντιλαμβάνεται τη γυναίκα και τον άνδρα ή άλλα τρίτα φύλα. Όταν λέω οτι το φύλο αυτο-καθορίζεται και δεν ετερο-καθορίζεται αυτό καλύπτει και τη ταυτότητα φύλου (τη κατηγορία-ταξινόμηση, πχ γυναίκα) αλλά και το τί σημαίνει αυτό (αν σημαίνει κάτι). Βέβαια η εξουσία σήμερα ετερο-καθορίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, μα σε μια ελεύθερη κοινωνία αυτό δεν θα γινόταν καθώς το κάθε άτομο θα αυτο-καθοριζόταν όπως θα ήθελε.

Κάντε ένα search για transgender androgyne forums, transsexual forums, genderqueer forums κλπ και θα δείτε συζητήσεις μεταξύ ατόμων που αυτο-καθορίζονται με διάφορες κατηγορίες, και περισσότερες απο αυτές που έχω γράψει, πχ αρκετά άτομα επιλέγουν αυτο-χαρακτηρισμούς όπως trigender (τρίφυλο άτομο). Λίγοι λένε οτι είναι quadgendered (τετράφυλα άτομα). Άλλοι ονομάζονται pangender δηλαδή πάνφυλα άτομα. Εγώ έχω φτιάξει και δικιές μου λέξεις για μένα αλλά μεταχειρίζομαι κι άλλες πιο γνωστές.

Ένα άτομο που αυτο-χαρακτηρίζεται ως neutrois (ουδετερόφυλο άτομο) σε ένα forum έλεγε: "Θέλω να με σέβονται σαν άτομο. Θέλω να μπορώ να πω οτι είμαι ουδετερόφυλο άτομο και να με παίρνουν στα σοβαρά όπως παίρνουν στα σοβαρά τις γυναίκες και τους άντρες. Θέλω κάθε άτομο να έχει αυτό το δικαίωμα, ακόμα κι αν το φύλο που ανακοινώνουν ακούγεται γελοίο. Στη κοινωνία σήμερα έχεις την επιλογή να σε λένε άντρα ή γυναίκα. Ξέρεις οτι άμα κάνεις επέμβαση για αλλαγή σώματος, μπορείς να ζήσεις stealth και να σου συμπεριφέρονται σαν άντρα (αν γεννήθηκες σε γυναικείο σώμα). Εγώ όμως που είμαι ουδετερόφυλο άτομο ποτέ δε θα το καταφέρω αυτό, όσο κι αν προσπαθήσω, όσες εγχειρήσεις κι αν κάνω. Θέλουμε μία και μόνη λέξη που να μας περιγράφει και λυπάμε που τα cis άτομα (γυναίκες και άντρες) που έχουν το κοινωνικό δικαίωμα να αναγνωρίζεται η ταυτότητά τους νομίζουν πως η δικιά μας ταυτότητα είναι ηλίθια. Έχω δει πολλά άτομα στη κοινότητα των τρανσεξουαλικών ατόμων να παραπονιούνται για άσχημη συμπεριφορά απο τη κοινότητα των γκέι. Αλλά είστε (οι τρανς) κι εσείς κακοί. Η δυαδική τρανς κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να ζητά βοήθεια από τη μη-δυαδική κοινότητα ενώ μας λένε οτι δεν έχουμε δικαίωμα να αυτο-χαρακτηριζόμαστε όπως θέλουμε."

Βλέπουμε εδώ το πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταυτότητες φύλου πέρα από το δυαδικό γυναίκα-άντρας. Εδώ η κοινωνία δεν δέχεται τα τρανσεξουαλικά άτομα που δεν απειλούν το δυαδικό φύλο, οπότε φαντάζεστε πόσο άσχημα την έχουν τα άτομα που είναι πέρα απο τη δυαδικότητα. Τα τρίτα φύλα είναι σχεδόν αόρατα, σαν να μην υπάρχουν. Άντε και καμιά φορά εμφανίζεται και καμιά τρανς κοπέλα στα κανάλια και βάζει πρόστιμο το ΕΣΡ, οπότε μαθαίνει και ο νοικοκυραίος οτι υπάρχει κάτι που λέγεται τρανς. Όμως αν ένα μη-δυαδικό τρίτο φύλο εμφανιζόταν, θα το έπαιρναν για λεσβία, για γκέι, για ό,τι νάναι, οτιδήποτε εκτός απο ένα τρίτο φύλο πέρα απο γυναίκα-άντρα. Η εξουσία δεν θέλει οι σκλάβοι να αυτο-προσδιορίζονται έξω απο τα γνωστά καλούπια, έτσι όσοι δε ταιριάζουν καταπιέζονται στην αορατότητα, κι αν τολμήσουν να εμφανιστούν και να πούνε τί είναι γελοιοποιούνται και καταπατούνται απάνθρωπα και μάλιστα ενώ τους λένε οτι είναι λεσβίες ή γκέι κλπ (που μπορεί ταυτόχρονα να είναι κι αυτό αλλά αυτό είναι άσχετο, άλλο η σεξουαλικότητα άλλο το φύλο).

Πρέπει επίσης να πω οτι αυτές οι ταυτότητες φύλου και οι προτιμούμενες συμπεριφορές ντυσίματα κλπ είναι αυτο-προσδιορισμοί και δεν μπορείς να ετερο-καθορίσεις ένα άτομο με καμία ταυτότητα. Πχ δεν μπορείς να πεις "επειδή είσαι ουδετερόφυλο άτομο, θα πρέπει να ντύνεσε έτσι". Αυτό είναι ετεροκαθορισμός. Αυτό που λέω είναι "εγώ παίζω το τάδε παιχνίδι" και σταματάω εκεί. Δεν μπορώ να πω σε άλλο άτομο τί παιχνίδι να παίξει ή πώς να το παίξει. Άλλωστε το παιχνίδι είναι διασκέδαση και αν μας το επιβάλουν σταματά να είναι διασκεδαστικό. Δηλαδή αυτές οι ταυτότητες και ταξινομήσεις δεν προορίζονται για άλλα άτομα (πχ θεωρώ πολύ κακό να λέμε "εσύ είσαι τετράφυλο" ή "αυτός είναι το τάδε"). Ο σκοπός αυτών των κατηγοριοποιήσεων είναι να έχουμε κάποιες κοινές λέξεις έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε "κοίτα, εγώ αυτο-ονομάζομαι ανδρόγυνο, δηλαδή παίζω ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που πηγάζει απο τη ψυχοσύνθεσή μου, και επειδή βαριέμαι συνέχεια το ίδιο παιχνίδι είμαι και genderfluid δηλαδή κάνω αλλαγές στο παιχνίδι για να υπάρχει ποικιλία, και αν δεις οτι κι εσύ έχεις παρόμοια ψυχοσύνθεση μπορείς να παίξεις το ίδιο παιχνίδι, αλλιώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου παιχνίδι όπως θέλεις και να μου το παρουσιάσεις μπας και θέλω να το αντιγράψω κι εγώ, ή αν δεν σ'αρέσει να παίζεις παιχνίδια με το φύλο τότε μπορείς να μη παίζεις κανένα παιχνίδι. κι εγώ κι εσύ κάνουμε ότι θέλουμε με μόνο σκοπό να χαιρόμαστε και να παιρνάμε καλά".

Τώρα το πώς κάποια άτομα επιλέγουν να παίζουν συγκεκριμένα παιχνίδια, δηλαδή το αίτιο του φύλου και αν είναι βιολογικό/κοινωνικό κλπ, είναι άλλο θέμα, το οποίο φυσικά καλό είναι να συζητείται, αλλά εδώ επικεντρώνομαι απλά στο δικαίωμα του να παίζεις ό,τι παιχνίδι θες και προσπαθώ να δώσω συμβουλές για να μην κάνουμε άθελά μας κάποιο άτομο να αισθανθεί άσχημα. Καθώς η σημαντικότερη παρανόηση ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι η ταύτιση φύλου με τις σεξουαλικές προτιμήσεις (άσχετα αν πολλά άτομα συνδυάζουν φύλο με σεξουαλική προτίμηση), νομίζω το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι οτι άλλο το πώς ντύνεσαι και άλλο το μπροστά σε ποιόν γδύνεσαι.

Μερικά sites για να εξερευνήσετε λίγο το χώρο των ανθρώπων που είτε αλλάζουν σώμα είτε αισθάνονται οτι ανήκουν σε ένα φύλο πέρα από το κλασσικό γυναίκα-άντρας:

http://www.lauras-playground.com

http://www.whatisgender.net/phpBB3/viewforum.php?f=147

http://wiki.susans.org/index.php/Androgyne

http://en.wikipedia.org/wiki/Pangender

http://queertrans.espiv.net/forum/

Related Link: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1176046
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]