user preferences

Σταματήστε τη λεηλασία στη Χιλή

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Διάφορα | Γνώμη / Ανάλυση author Tuesday March 09, 2010 20:03author by José Antonio Gutiérrez D. - Anarkismo Report this post to the editors

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό στις στιγμές αυτές της κρίσης, να δώσουμε προσοχή στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιομηχανία εξόρυξης χαλκού στην ανοικοδόμηση της Χιλής. Το ορυκτό αυτό έχει ήδη παράσχει το αποθεματικό ποσόν των $18 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς και έργα ανασυγκρότησης.
460_0___30_0_0_0_0_0_4_1.jpg

Μετά το σεισμό, η Χιλή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο, δύσκολο καθήκον. Εκτιμάται ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα κοστίσει περίπου $30 δισ. ΗΠΑ - ένα τόσο τεράστιο ποσόν για το οποίο η πρόεδρος Bachelet έχει επισημάνει την ανάγκη να ζητηθεί πίστωση από την Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλά πριν από την κατάδυση σε ένα νέο φαύλο κύκλο χρεών προς τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς - στους οποίους είναι πιθανό ότι θα πληρώσουμε δέκα φορές το αρχικό ποσόν που δανειστήκαμε εξαιτίας των υπερβολικών επιτοκίων τους - είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε εάν η χώρα είναι σε θέση να αποπληρώσει αυτά τα χρέη ώστε να αποφευχθεί η οικονομική δουλεία την οποία, σε αντίθετη περίπτωση, θα διακινδυνεύσει.

Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί το ότι τα περισσότερα από τα κονδύλια για την ανασυγκρότηση βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάρτηση από τα ξένα δάνεια και τις πιστώσεις.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό στις στιγμές αυτές της κρίσης, να δώσουμε προσοχή στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιομηχανία εξόρυξης χαλκού στην ανοικοδόμηση της Χιλής. Το ορυκτό αυτό έχει ήδη παράσχει το αποθεματικό ποσόν των $18 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς και έργα ανασυγκρότησης.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα και εγώ να συμμετάσχω με ενθουσιασμό στην εκστρατεία κατά της λεηλασίας, η οποία, ολοένα και καθημερινά, χρησιμοποιείται από τα μέσα ενημέρωσης (που τροφοδοτούν τη μαζική συλλογική υστερία) καθώς και από το πιο σνομπ μέλη του τοπικού κατεστημένου. Όμως, αντί για όλη αυτή τη φασαρία για τη λεηλασία των σούπερ μάρκετ και των άλλων καταστημάτων, αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε τη συστηματική λεηλασία ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος του «ακρογωνιαίου λίθου» της οικονομίας της Χιλής – την εξόρυξη χαλκού - που βρίσκεται σε εξέλιξη και με σιγή ιχθύος εκ μέρους των μεγάλν εξορυκτικών εταιρειών.

Η συμβολή της CODELCO [1] στην εγχώρια παραγωγή ανερχόταν μόνο στο 28% το 2007. Ωστόσο, η εν λόγω εταιρεία συνεισέφερε με ποσόν άνω των $21 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ στο Δημόσιο Ταμείο από το 2005. Όμως, η συνεισφορά όλων των άλλων εταιρειών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, δεν είναι υψηλότερο από ό,τι το τιποτένιο ποσόν των $ 5 δισ. ΗΠΑ! Τι είναι λοιπόν αυτό, αν όχι λεηλασία μεγάλης κλίμακας και, μάλιστα, κάτω από τη μύτη ολόκληρου του λαού, με τη συμπαιγνία των επιχειρηματιών και των πολιτικών;

Μόνο κατά την περίοδο της κυβέρνησης Bachelet, οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης χαλκού έχουν καταγάγει κέρδη $70 δισεκατομμύρια ΗΠΑ χάρη στα τεχνάσματα κάθε είδους που χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την καταβολή δασμών και μόνο πριν μερικά χρόνια ήταν υποχρεωμένες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους, αν και τα ποσά ήταν και εξακολουθούν να είναι γελοία.

Επί δεκαετίες οι Χιλιανοί βλέπουν την κύρια πηγή τους – τον χαλκό – να κλέβεται χωρίς καμία ντροπή. Αυτοί είναι οι κλέφτες που με ανησυχούν και αυτοί είναι όσοι λεηλατούν και αφαιμάζουν πραγματικά ολόκληρη τη χώρα [2].

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που κλέβουν ό,τι ανήκει σε όλο το λαό. Ο στρατός, που τώρα παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας του κοινού συμφέροντος, κατακλέβει την χώρα επί δεκαετίες μέσω ενός φόρου ύψους 10% επί των πωλήσεων χαλκού που πηγαίνει κατευθείαν στα ταμεία του. Αυτό το προνόμιο πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε τα κονδύλια αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα ωφελούν τους ανθρώπους.

Αν κοιτάξει κανείς στα στοιχεία αυτά, μπορεί να δει ποιοι είναι οι πραγματικοί κλέφτες της Χιλής. Αν σταματήσουμε αυτή τη λεηλασία, η χώρα θα έχει αρκετά χρήματα για την ανοικοδόμηση και δεν θα χρειαστεί να δανειστεί από δανειο-καρχαρίες που, στη συνέχεια, θα λεηλατήσουν τον λαό της Χιλής, μέσω του χρέους.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι λαϊκές οργανώσεις να ασκήσουν πίεση στο κράτος της Χιλής για δύο πιεστικά μέτρα τα οποία η άρχουσα τάξη της χώρας αυτής ποτέ δεν θα πάρει από μόνη της, από τη στιγμή που είτε επωφελείται από αυτή τη λεηλασία είτε δεν έχει συμφέρον να τη σταματήσει:

1. Εκ νέου εθνικοποίηση της βιομηχανίας χαλκού.

2. Κατάργηση του φόρου 10% επί των πωλήσεων χαλκού προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει, επομένως, να επεκτείνουμε αυτή την πρόσκληση για να σταματήσει η ξεδιάντροπη λεηλασία στη Χιλή. Είναι ένα καθήκον που αφορά ολόκληρο τον λαό.

José Antonio Gutiérrez D.
5 Μάρτη 2010

Σημειώσεις:

1. CODELCO (Corporación Nacional del Cobre de Chile – Εθνική Κοινοπραξία Χαλκού της Χιλής) είναι η κρατική μεταλλευτική εταιρία. Ιδρύθηκε με ξένη ιδιοκτησία και κεφάλαια και εθνικοποιήθηκε το 1971.

2. Τα στοιχεία αυτά, και άλλα περισσότερα, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Comité de Defensa del Cobre (www.defensadelcobre.info).

Μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 8 Μάρτη 2010

This page has not been translated into Türkçe yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]