user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>

Αλληλεγγύη στους φοιτητές Swazi

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου author Monday January 18, 2010 08:17author by ZACF - Anarkismoauthor email zacf at zabalaza dot net Report this post to the editors

Στο Πανεπιστήμιο Wits

Καταδικάζουμε την πρόσφατη μονομερή απόφαση της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου Wits να μη δέχεται από εδώ και πέρα την παροχή ιατρικής περίθαλψης (την Swazi Med), για τους φοιτητές από τη Ζουαζιλάνδη για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αυτή είναι μια άδικη κίνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου και, μάλιστα, τόσο κοντά στην περίοδο των εγγραφών.

Καταδικάζουμε την πρόσφατη μονομερή απόφαση της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου Wits να μη δέχεται από εδώ και πέρα την παροχή ιατρικής περίθαλψης (την Swazi Med), για τους φοιτητές από τη Ζουαζιλάνδη για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αυτή είναι μια άδικη κίνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου και, μάλιστα, τόσο κοντά στην περίοδο των εγγραφών. Αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των φοιτητών που προέρχονται από μια από τις φτωχότερες και πιο αυταρχικές χώρες του κόσμου, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από φτωχές οικογένειες και σπουδάζουν στη Νότια Αφρική όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη.

Οι αλλοδαποί φοιτητές πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των διδάκτρων τους και να αποκτήσουν δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης για ολόκληρο το έτος πριν από την εγγραφή τους, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους φοιτητές να εγγραφούν.

Δυστυχώς, η επίθεση αυτή κατά των φτωχών φοιτητών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια ακόμα κίνηση του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προγράμματός του για νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση. [1] Αυτό ξεκίνησε το 2000, όταν "μη βασικές υπηρεσίες” του Πανεπιστημίου ιδιωτικοποιήθηκαν. Ακολούθησε σύντομα η προκαταβολική καταβολή των διδάκτρων και η επιβολή παρόμοιων μέτρων συνέχισε αμείωτη από τότε.

Η συνεχής αυτή διαδικασία εταιρικοποίησης έχει μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε μια ακόμα επιχείρηση με μόνο σκοπό της να κερδίζει χρήματα από τους φοιτητές, αντί να τους παρέχει αξιοπρεπή εκπαίδευση. Οι φοιτητές που δεν μπορούν να πληρώσουν αποκλείονται. Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο εργοδοτούνται πλέον από εταιρείες στις οποίες πρέπει να πληρώνουν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού μισθού που έπαιρναν ως εργαζόμενοι στο Wits, ενώ η διαχείριση του Πανεπιστημίου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτές τις εταιρείες ως κάλυψη για να αποτρέπει τους εργαζόμενους από το να οργανωθούν απειλώντας τους με απόλυση.

Το ότι η τελευταία κίνηση επηρεάζει μόνο τους ξένους φοιτητές είναι άλλο ένα σημάδι της ξενοφοβίας - δεν έχουν περάσει ούτε ακόμη δύο χρόνια μετά το πογκρόμ κατά το οποίο δεκάδες χιλιάδες μεταναστών διώχθηκαν από τις εστίες τους - η οποία είναι ενδημική στο σύστημα των εθνών-κρατών που προσπαθεί να διαιρέσει τους φτωχούς και την εργατική τάξη, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών. Όταν διαχωριζόμαστε σε εθνικότητες, είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και την εταιρία Wits να μας εκμεταλλεύονται.

Υποστηρίζουμε τους φοιτητές από την Ζουαζιλάνδη καθώς και το Swaziland Solidarity Network (Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζουαζιλάνδης) και καλούμε τους συναδέλφους φοιτητές και το προσωπικό να συμμετάσχουν στις δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στη νέα αυτή αδικία. Μόνο ο εκμεταλλευτής κερδίζει αν είμαστε χωρισμένοι. Μπορούμε να νικήσουμε μόνο αν ενωθούμε.

- Αγωνιζόμαστε για το τέλος του καπιταλισμού, του νεοφιλελευθερισμού και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

- Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο τα κράτη, τα σύνορα και η εκμετάλλευση θα πάψουν να υφίστανται.

- Δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

- Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους!

- Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα!

* Zabalaza Anarchist Communist Front (Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza)
* Wits Anarchist Society (Αναρχικός Σύνδεσμος Wits)

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες για την νεοφιλελεύθερη αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Wits βλέπε την μπροσούρα με τίτλο ”Fighting Privatisation in South Africa: Lessons from the struggle against neo-liberalism at Wits University”, που διατίθεται σε μορφή pdf στο http://www.zabalaza.net

* Δημοσιεύτηκε στο http://www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 17 Γενάρη 2010.

Related Link: http://www.zabalaza.net

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]