user preferences

New Events

Zuidelijk Afrika

no event posted in the last week

Zuid Afrika, Verslag over de lancering van "Black Flame" in Johannesburg

category zuidelijk afrika | anarchistische beweging | news report author Saturday October 31, 2009 00:25author by Jon - ZACF (pers.cap.) Report this post to the editors

"Black Flame: The revolutionary class politics of anarchism and syndicalism"

Ongeveer 120 mensen, van anarchistische militanten en vakbondsleden tot studenten en professoren kwamen op woensdag 7 oktober 2009 samen aan de Wits Universiteit in Johannesburg, voor de lancering van "Black Flame: The revolutionary class politics of anarchism and syndicalism", de eerste van een tweedelige serie over anarchistische geschiedenis en theorie door Lucien van der Walt en Michael Schmidt. De kamer werd zo snel gevuld dat laatkomers plek op de trappen moesten zoeken - een van de grootste lanceringen aan de universiteit in jaren. [English]
460_0___30_0_0_0_0_0_blackflame_oct091.jpg


Verslag over de lancering van Black Flame in Johannesburg


Ongeveer 120 mensen, van anarchistische militanten en vakbondsleden tot studenten en professoren kwamen op woensdag 7 oktober 2009 samen aan de Wits Universiteit in Johannesburg, voor de lancering van "Black Flame: The revolutionary class politics of anarchism and syndicalism", de eerste van een tweedelige serie over anarchistische geschiedenis en theorie door Lucien van der Walt en Michael Schmidt. De kamer werd zo snel gevuld dat laatkomers plek op de trappen moesten zoeken - een van de grootste lanceringen aan de universiteit in jaren.

Het Amandla! Collectief uit Johannesburg, een breed linkse groep, trad als gastheer op, samen met de faculteit sociologie. Na een inleiding door de gastheren waren er presentaties van beide schrijvers over wat ze hoopten te bereiken met het publiceren van het boek, en een korte geschiedenis over het anarchisme en wat van diens meest bekende resultaten.

Zoals door de schrijvers werd opgemerkt heeft "Black Flame" al veel publiciteit gekregen, waaronder een positieve vermelding op het recente congres van Zuid Afrikaanse vakbonden, door de algemeen secretaris van Cosatu, Zweli Vavi. Diens benadering is internationalistisch en wereldwijd; diens doel is het herstel van de "proletarische praktijk" van het anarchisme en het syndicalisme.

De gebeurtenissen werden toen geopend op de vloer, met levendige discussie. De gebeurtenissen waren participerend en boeiend, het tegenovergestelde van de meeste boek lanceringen - een voorbeeld van de betrokkenheid en het debat dat het anarchisme bevordert. Veel kwesties werden gesteld, hoewel de schrijvers in het algemeen de discussie weg stuurden van gedetailleerde historische debatten naar huidige zorgen en kwesties van algemeen belang. Bijvoorbeeld, de visie van het syndicalisme - democratisch, transformerend, revolutionair vakbondsactivisme - kreeg veel aandacht, net als de anarchistische en syndicalistische rol in anti-koloniale vormen van strijd in de twintigste eeuw.

De vloer maakte ook veel belangrijke opmerkingen, zoals de anarchist uit Zimbabwe die stelde dat de pro-democratie beweging van dat land (uitverkocht door de Movement for Democratic Change onder Morgan Tsvangirai) veel kon leren van de principes en geschiedenis van het anarchisme, zoals uitgelegd in "Black Flame". Er was veel belangstelling, zoals bleek door de snelle verkopen voor en na de bijeenkomst.

Voorspelbaar was dat enkele marxisten van de oude school een poging deden het anarchisme belachelijk te maken en de Sovjet Unie (waaronder diens invasie van Afghanistan) op te hemelen. Dit ging niet zo best: bijna het hele huis brak in gelach uit na een zo'n opmerking. Een anarchistische militant uit Zimbabwe die aanwezig was verwierp enige nostalgie voor de Sovjet Unie, waarbij werd aangetoond dat het Zanu-PF regime en Mugabe militair werden gesteund door de USSR en China - waaronder de genocidale Matabeleland bloedbaden, waarbij meer dan 30 duizend, grotendeels Ndebele mensen, werden vermoord.

Echter, over het geheel gezien was deze uiting uit het verleden leuke propaganda voor het anarchisme, waarbij de autoritairen werden blootgesteld - een argument voor de democratische, open, libertaire visie van het anarchisme. Niet alle vragen werden beantwoord, natuurlijk, tegen het einde neigden de schrijvers er naar mensen te verwijzen naar het boek, waarbij mensen met een belangstelling voor het anarchisme of radicale politiek en geschiedenis er toe werden aangezet "Black Flame" te lezen. Er kunnen hierbij wat verloren mogelijkheden zijn geweest, maar hoewel sommige vragen onbeantwoord werden gelaten werd de lancering afgesloten met een groot aantal noten.

Een grote groep van kameraden verzamelde zich toen bij de Wits Post-Graduate Club, voor het nadrinken en discussies die tot in de kleine uurtjes van de ochtend door gingen.

Als de bedoeling was om het boek en de discussie over het anarchisme in de academische kringen van de hoofdstroom te brengen, wat het was, dan was het besluit om het bij de Wits te lanceren het juiste besluit. De verbinding met Amandla! leidde echter tot een breder publiek, en hielp met het stellen van een meer activistische toon.

Nu is het nodig het momentum dat door de eerste lancering en de publiciteit die "Black Flame" heeft ontvangen vast te houden en te proberen het meer toegankelijk te maken voor arbeidersklasse militanten, met workshops en doelgerichte distributie.


[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]