user preferences

Π-ρίζα: η ταυτότητά μας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Νέα author Friday August 21, 2009 23:31author by καλώδιο Report this post to the editors


Η π-ρίζα είναι μία συλλογικότητα πολιτών


http://priza.squat.gr/2009/06/26/%ce%b7-%cf%84%ce%b1%cf...f%82/

http://priza.squat.gr/

prizacollectivity@gmail.com

Η ταυτότητα μας
Posted in Π-ρίζα on June 26th, 2009 by saras

Η π-ρίζα είναι μία συλλογικότητα πολιτών, οι οποίοι κουράστηκαν από τις ατελείωτες “εξεγέρσεις” των τηλεοπτικών μας καναπέδων. Ως πολίτες αναγνωρίζουμε στους εαυτούς μας το δικαίωμα της αντίστασης και του αγώνα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για την απελευθέρωση μας.

Σε μία εποχή που το ανάστημα του ανθρώπου μετριέται με το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών, που οι προσωπικές και συλλογικές αξίες μετατρέπονται σε θέαμα, και η δημοκρατία είναι συνώνυμο της κυριαρχίας και της αποβλάκωσης. Σε έναν κόσμο όπου το διαφορετικό καταστέλεται ως εχθρικό, η αλληλεγγύη μετατρέπεται σε τηλεοπτική ελεημοσύνη, και η ελευθερία ταυτίζεται με την υπερ-κατανάλωση και την εξατομίκευση. Σε έναν πλανήτη όπου η εκμετάλλευση, η φτώχεια, και η δυστυχία, χωνεύονται με τη συνοδεία COCA-COLA, εμείς αποφασίσαμε να ενώσουμε τις ζωές μας, με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε ελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, για την αξιοπρέπεια μας.

Θεωρούμε ότι οι παραδοσιακές μορφές οργάνωσης της ζωής, που βασίζονται στην ιεραρχία ανάμεσα σε αφεντικά και εργάτες, σε πολιτικούς εκπροσώπους και υπήκοους, σε αρχηγούς και μέλη, σε ειδικούς και ανειδίκευτους, σε καθηγητές και μαθητές, σε άνδρες και γυναίκες, δεν μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια μίας κοινωνίας ανάμεσα σε ελεύθερους δημιουργούς.

Η απελευθέρωση συνδέεται με την αντι-ιεραρχική και άμεσα δημοκρατική οργάνωση της καθημερινότητας μας, στη συλλογικότητα, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στις καθημερινές μας σχέσεις. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι οι αξίες με βάση τις οποίες πράττουμε και σκεφτόμαστε ελεύθερα.

Στην π-ριζα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι επιθυμούν τη δημιουργία μίας κοινωνίας ελεύθερων δημιουργών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, θρησκευτικές ή πολιτιστικές ταυτότητες τους. Καθένας είναι ελεύθερος να συμμετέχει στη ζωή της συλλογικότητας, με όποιο τρόπο επιθυμεί αρκεί να σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα πολιτικό ή άλλο κοινωνικό χώρο, ατομικά ή συλλογικά, να καπελώσει το εγχείρημα μας.

Η δημιουργία νέων θεσμών αυτο-οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής είναι ένας από τους στόχους μας. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και το συντονισμό της δράσης μας με άλλες συλλογικότητες, ομάδες, κινήσεις, κινήματα σε ελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούμε ότι αυτός ο συντονισμός μπορεί να οδηγήσει σε μία ομοσπονδία δίκτυο αυτόνομων συλλογικοτήτων, που από κοινού θα βάλουν τα θεμέλια για την έφοδο στο μέλλον.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Νέα | gr

Sat 29 Apr, 15:25

browse text browse image

15966093_1882060412013872_7972542678636443811_n.jpg imageΚώστας Δεσποινιάδ ... 16:43 Wed 01 Feb by Dmitri (republishing) 0 comments

Κυκλοφόρησε από το ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ
Κώστας Δεσποινιάδης, Έξοδος Κινδύνου
Μια συλλογή δοκιμίων για την αντιεξέγερση, την κρίση, τον φασισμό, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την ουτοπία

1381279_1424701501083101_332712577_n.jpg imageΠανοπτικόν Νο 18 15:34 Tue 05 Nov by Πανοπτικόν 0 comments

Αγαπητοί φίλοι, κυκλοφόρησε το καινούργιο τεύχος του περιοδικού (ν.18)

1utusox.jpg imageΠαρέμβαση αλληλεγ ... 15:53 Sat 20 Nov by αλληλέγγυες/οι 0 comments

Παρέμβαση συντρόφων και συντροφισσών στο ίδρυμα Κακογιάννη (Πειραιώς 206) ενάντια στη γιορτή της μεξικανικής πρεσβείας για τα 100 χρόνια από τη μεξικανική επανάσταση.

imageΚύπρος: Συμβουλιακ&#... Feb 08 by Γιώργος Κολέμπας 0 comments

Το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει και είναι άλυτο εδώ και πολλές γενιές. Η δυσκολία του εκφράζεται και με τη λαϊκή ρήση που επαναλαμβάνεται όταν δεν υπάρχει συμφωνία σε κάτι: «λες και έχουμε να λύσουμε το Κυπριακό!», αναφωνούμε.
Εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Κολέμπα, από το ιστολόγιο τοπικοποίηση

imageΤο προφανές θα μας σ... Aug 02 by Eφημερίδα δρόμου "Άπατρις" 0 comments

Eίμαστε άραγε διατεθειμένοι να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας για να ανακουφίσουμε τη χρεωκοπία ενός κράτους που όχι μόνο δεν υπηρετεί πια τους πολίτες αλλά ως βρυκόλακας τους ρουφά το αίμα για να ταΐσει τα πλοκάμια του παγκόσμιου τραπεζικού κήτους;

imageΣημειώσεις για του&#... Feb 13 by Andrew Flood 0 comments

Έχοντας γράψει ένα μεγάλο κομμάτι για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνασπισμό με ό,τι έχει περιγραφεί ως αντι-μεταναστευτικό δεξιό (ή ακόμη και ακροδεξιό) κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ή ANEΛ). Οι ΑΝΕΛ τηρούν μια ισχυρή αντιευρωπαϊκή στάση, αλλά στο επίπεδο του να βλέπουν τους Έλληνες ως θύματα «διεθνούς συνωμοσίας». Έχουν εκλέξει 15 βουλευτές, κάτι που δίνει έναν συνασπισμό με μια ισχυρή πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Πιθανώς το γεγονός αυτό καθώς και η σθεναρή στάση των ΑΝΕΛ κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι η αντιμεταναστευτική τους πολιτική δεν αποτελεί κάτι σημαντικό.

imageΑντίλογος στο Κράτ&#... Jan 23 by Dmitri 0 comments

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος της πολιτικής επιθεώρησης «Κοινωνικός Αναρχισμός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις συνεργατικές εκδόσεις Κουρσάλ (http://koursal.wordpress.com/2013/12/07/127/). Εδώ αναδημοσιεύεται στην πλήρη μορφή του, χωρίς τις περικοπές που έγιναν στην έντυπη έκδοση για λόγους οικονομίας χώρου.

imageΉ με τα κωλόπαιδα ή μ... Mar 08 by Πρόταγμα 0 comments

Όταν το ρήμα εκτοπίζεται και άρχουν παντού τα επίθετα, θετά παιδιά της συμμορφώσεως και του διακοσμημένου ψεύδους, τέλματα εκτείνονται εκεί όπου ο σπόρος έπιπτε ως σπέρμα. Μα τότε, ω, τότε δικαιολογούνται –τι λέγω, ευλογούνται όλου του κόσμου οι θυμοί.
Α. Εμπειρίκος

more >>

imageΥγεία και ψυχική υγ&... Jun 12 0 comments

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι το κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να χρηματοδοτήσει τις δομές πρόνοιας για τους εργάτες και τις εργάτριες. Ήδη, εδώ και χρόνια, είχαμε τη καταβολή άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου χρηματικού αντιτίμου για μια σειρά ιατρικών πράξεων, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών πρόνοιας και την εξαίρεση ή τη δυσχερή πρόσβαση σε αυτές ενός μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλαδή των μετανάστων/τριων.

image"Πανοπτικόν" Νο 15 Aug 18 MACG (personal capacity) 0 comments

Κυκλοφόρησε πριν κάποιο διάστημα το 15ο τεύχος του περιοδικού "Πανοπτικόν" από τη θεσσαλονίκη, όπως πάντα με ενδιαφερουσα ύλη.

imageΤοπική Αυτοδιοίκη ... Oct 15 0 comments

Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακόμα και της ανατροπής της καθιερωμένης μορφής κοινωνικής οργάνωσης. Πριν οδηγηθούμε στο απόλυτο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, είναι καιρός να αυτοοργανωθούμε αμφισβητώντας τις εκ των άνω επιβεβλημένες δομές καταπίεσης έτσι ώστε να κερδίσουμε τη χαμένη μας δύναμη. Αυτή τη δύναμη που πηγάζει από τα κάτω, από την αδιαμεσολάβητη πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, που τόσο φοβούνται οι σύγχρονοι φύλαρχοι-δήμαρχοι, αυτήν που στοχεύει στην ελευθεριακή αυτοθέσμιση της κοινωνίας.

textΓια μια αντιεκλογι&#... Sep 12 0 comments

Κάποιοι σύντροφοι που στις εκλογές του 2007 κινηθήκαμε αντι-εκλογικά, με εργαλείο την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενάντια στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία της κάλπης», καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση για να επαναλάβουμε μια ανάλογη παρέμβαση και σε αυτές τις εκλογές.

textΗ σιωπή δε μπορεί να... Jul 12 0 comments

κειμενο αλληλεγγυης στο Athens indymedia και σε ολα τα μεσα αντιπληροφορησης. Η σιωπή δε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο-Αλληλεγγύη στα μέσα αντιπληροφόρησης

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]