user preferences

Για τον ρατσισμό

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Γνώμη / Ανάλυση author Friday September 23, 2005 14:55author by «Μαυροκόκκινη Ζώνη». Report this post to the editors

Ρατσισμός, ο «πολιτισμός» των ηλιθίων

* Το κείμενο πάρθηκε από την «Μαυροκόκκινη Ζώνη». http://www.geocities.com/redblackzone

Ρατσισμός: Ιδεολόγημα δικαιολόγησης της εκμετάλλευσης Μέσο Ελέγχου και υποταγής των κοινωνιών. Tην εποχή της «ειρήνης» της «ελευθερίας» της αγοράς, των «ατομικών» δικαιωμάτων και μετά το «τέλος των ολοκληρωτισμών» είναι δυνατόν να «αναβιώνουν» ρατσιστικές ή νεορατσιστικές αντιλήψεις;

Ανέκαθεν τέτοιου τύπου ιδεολογήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από τους εκάστοτε εξουσιαστές για τη δικαιολόγηση των πράξεών τους και την υποταγή των υπηκόων τους. Την εποχή της δουλοκτησίας και της αποικιοκρατίας ο ρατσισμός προπαγάνδιζε το δικαίωμα των «ανωτέρων» και «πολιτισμένων» φυλών να εξοντώνουν και να εξανδραποδίζουν τις «κατώτερες».

Στις μέρες μας, ο ρατσισμός κατασκευάζει νέα είδη εχθρών που βρίσκει σε ομάδες πληθυσμών με κοινό χαρακτηριστικό την οικονομική - κοινωνική εξαθλίωση και την αδυναμία κατανάλωσης. Τέλος, δένει στο άρμα των εκμεταλλευτών τους εκμεταλλευόμενους, εμποδίζει την κοινή δράση των εργαζομένων, μειώνει τις αντιστάσεις και αποπροσανατολίζει από τα καθημερινά προβλήματα. Στο σύγχρονο καταναλωτικό κόσμο εχθρός είναι ο μη καταναλωτής. Το νέο αντικείμενο του ρατσισμού είναι ο οικονομικά ασθενής.

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι όμως ρατσιστές μόνο οι μερικές εκατοντάδες πωρωμένοι φασίστες; Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτοί. Μικροαστικά στρώματα και κάποια απολίτικα τμήματα της εργατικής τάξης που βλέπουν συνεχώς το επίπεδο ζωής τους να πέφτει, ρίχνουν το φταίξιμο σε καθετί διαφορετικό. Τα εν λόγω κοινωνικά στρώματα συμμαχούν με το κράτος και την εξουσία καταπατώντας όσους νομίζουν ότι είναι από κάτω τους, προσβλέποντας σε μια «καλύτερη» ζωή και τη διατήρηση των κεκτημένων τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φασιστικός μικροαστισμός που εμφανίζεται στην Ελλάδα μικρή σχέση έχει με φυλετικές - ρατσιστικές θεωρίες, αν εξαιρέσουμε μερικούς «βαρεμένους» τηλεπλασιέ βιβλίων.

Ούτε καν το ακροδεξιό Λ.Α.Ο.Σ δεν υποστηρίζει την άποψη να φύγουν όλοι οι ξένοι αλλά μόνο όσοι δεν είναι «αξιοπρεπείς» και δεν προσφέρουν. Η ακροδεξιά ρητορική είναι κατ’ εξοχήν λαϊκίστικη και αναπαράγει το φόβο απέναντι σε μια μερίδα της κοινωνίας. Τέτοιες ρητορικές διατηρούν την νομιμότητα τρομοκρατώντας τους «φιλήσυχους» πολίτες.

ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ»

Κυρίαρχο αντιρατσιστικό ρεύμα είναι το κοσμοπολίτικο αριστερό. Καλών προθέσεων, τις περισσότερες φορές, αλλά χωρίς ξεκάθαρες ταξικές και πολιτικές αναφορές ξεπέφτει σε απλή ηθικολογία. Αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα ξεκόβοντας το ζήτημα του ρατσισμού από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Υπάρχουν όμως και δεξιοί και εξουσιαστές «αντιρατσιστές».

Χαρακτηριστική η δήλωση του Στέφανου Μάνου: «Είμαι ενθουσιασμένος με τους Αλβανούς. Πρόκειται φυσικά για παράνομη εργασία αλλά αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους σε χαμηλή τιμή». Από κοντά και «Η Καθημερινή» που τονίζει ότι η συμμετοχή των μεταναστών στην παραγωγή προσέφερε στην επίσημη αγορά εργασίας τον βαθμό ελαστικότητας που δεν τολμούσαν οι κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα.

Είναι πλέον φανερό ότι, αντίθετα με το τι υποστηρίζουν κάποιοι κοσμοπολίτες αριστεροί, δεν έχουμε ένα κράτος ρατσιστικό που σχεδιάζει συνεχώς το πώς θα διώξει τους μετανάστες. Κράτος και κεφάλαιο θέλουν έναν αριθμό μεταναστών για να τους εκμεταλλεύονται, μισοπαράνομους, όμως, με εκβιαστικές ψευτονομιμοποιήσεις και φοβισμένους και τρομοκρατημένους από ένα ρατσιστικό περίγυρο, έτσι ώστε να είναι πειθήνιοι εργάτες και να θεωρούν την εξουσία προστάτη τους.

Οποιαδήποτε αποσπασματική πολιτική απέναντι στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις αποκόβει τα φαινόμενα αυτά από την πραγματική τους αιτία που είναι το σύστημα κυριαρχίας και εκμετάλλευσης.

Οποιοσδήποτε αγώνας ενάντια σε αυτά τα ιδεολογήματα θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτελεί μια έκφανση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Related Link: http://www.geocities.com/redblackzone

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]