user preferences

New Events

Ιβηρική

no event posted in the last week

Μετά τις 7 Ιούνη

category Ιβηρική | Αριστερά | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday June 21, 2009 20:45author by Organización Comunista Libertaria OCL-Estado Español Report this post to the editors

Ανακοίνωση Organización Comunista Libertaria

Ανακοίνωση της Organización Comunista Libertaria (OCL) για το μέλλον της επαναστατικής αριστεράς, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, διαμέσου της συγκρότησης πολιτικής εξουσίας από τα κάτω και της ενότητας αυτών που αγωνίζονται.

Η προεκλογική αυτή εκστρατεία σημαδεύτηκε από την άφιξη στο προσκήνιο της Iniciativa Internacionalista – La Solidaridad entre los Pueblos (II-SP) (1), που μιλά τη γλώσσα της ταξικής πάλης και προωθεί τα αιτήματα των αριστερών κομμάτων της Ισπανίας που επιζητούν την ανεξαρτησία και τα οποία αποτελούνται από γνωστούς αγωνιστές και, πάνω απ' όλα, δείχνοντας την ξεκάθαρη αντιπολίτευση στο Νόμο των Κομμάτων (2) και παρέχοντας συγκεκριμένη υποστήριξη σε όλους όσους έχουν υποφέρει κάτω απ' αυτόν.

Ως ελευθεριακοί κομμουνιστές, πιστεύουμε ότι είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λαϊκές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια και χαιρετίζουμε αυτούς που την προώθησαν για την επιμονή που έχουν επιδείξει και για την ικανότητα και την μαχητική τους ποιότητα. Πιστεύουμε ότι αν και ήταν ανεπιτυχής όσον αφορά την εκλογή κάποιου μέλους στο ευρωκοινοβούλιο, οι σχέσεις και οι δυναμικές που αναδείχθηκαν από αυτή την εκστρατεία αποτελούν τη μέγιστη συνεισφορά της. Και παρ' ότι απέτυχε να συνενώσει τις πιο σημαντικές δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς κάτω από μια κοινή υποψηφιότητα, υπήρξε μια υγιής διαδικασία σύγκλησης πάνω σε ένα ευρύτερο και αποκλειστικό σχέδιο (αν και, βέβαια, εκλογικό σχέδιο). Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω εάν υπάρχει ένα πιο πλατύ όραμα στις ιστορικές στιγμές που βρισκόμαστε.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί αναρχικοί ψήφισαν το II-SP σ' αυτές τις εκλογές. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αρκετοί άλλοι υποστήριξαν άλλους υποψηφίους ή απείχαν ενεργά , με την έννοια ότι έκαναν καθημερινή μαχητική δουλειά σε εκείνους τους χώρους όπου είναι παρόντες και δεν αφιέρωσαν τις ενέργειές τους στο να παρεμποδίσουν άλλα τμήματα της επαναστατικής αριστεράς με διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δικές τους.

Άλλοι αναρχικοί στάθηκαν ανίκανοι ή δεν θέλησαν να κατανοήσουν την όλη κατάσταση ή να εκτιμήσουν σωστά τι αντιπροσώπευσε το II-SP και διεξήγαν μια εκστρατεία με το απλουστευτικό μήνυμα «είναι όλοι ίδιοι», το οποίο εάν εφαρμοζόταν σε άλλες συνθήκες δεν θα ήταν αληθινό με κανέναν τρόπο και στην περίπτωσή μας ήταν τόσο ασήμαντο, από τη στιγμή που ο στόχος της υποψηφιότητας του II-SP δεν ήταν να εκλέξει κάποιον για τις Βρυξέλλες ώστε να κυβερνήσει, αλλά να φέρει στο φως και να κάνει ορατή την αντανακλώμενη δυσαρέσκεια για το κυρίαρχο μπλοκ και ενδιαφέρθηκε ια τη διαδικασία ανανέωσης του εξουσιαστικού μπλοκ στη Ισπανία, καθώς και να δράσει ως το εκφραστικό όργανο για την αλληλεγγύη στο κίνημα των Βάσκων.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η όλη δουλειά που έγινε από το II-SP πρέπει να συνεχιστεί εκεί που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε, δηλαδή ανάμεσα στα λαϊκά κινήματα, κατευθυνόμενη και στην υπόλοιπη εργατική τάξη και αυτό είναι το πεδίο στο οποίο όλες οι εκφράσεις της επαναστατικής αριστεράς μπορούν να συναντηθούν, χωρίς αποκλεισμούς και σεχταρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ελευθεριακοί κομμουνιστές προτείνουμε τη συνέχιση της όλης διαδικασίας προς ένα δημοκρατικό και λαϊκό μέτωπο στις ακόλουθες βάσεις:

- Συνέχιση της ταξικής αλληλεγγύης με τη βασκική εργατική τάξη, άρνηση των νέων και σκληρότερων νόμων του Κράτους που σχεδιάστηκαν για να συντρίψουν τους διαφωνούντες, συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης του λαϊκού μετώπου ώστε να αποκρουστεί κάθε νέα ενίσχυση των νόμων αυτών στην υπόλοιπη χώρα, και ακόμα πάλη κατά της δημιουργίας κλίματος σιωπής και φόβου που μάς αποτρέπει από την ανοιχτή κριτική του και εισαγωγή μιας μετωπικής επίθεσης εναντίον του. Αυτός είναι ο αγώνας του καθένα, είναι ο αγώνας για βασικά πολιτικά και άλλα δικαιώματα.

- να τεθεί σε κίνηση κάθε όψη του αγώνα (στο εργατικό, κοινοτικό, περιφερειακό, αντι-πατριαρχικό και φοιτητικό χώρο), να συντονιστούν οι αγωνιζόμενοι, να δημιουργηθούν οργανικές σχέσεις και δίκτυα πέρα και πάνω από ετικέτες καθώς και επαναστατικές παραδόσεις που αναγνωρίζει ο καθένας από μας.
Ας συνεχίσουμε σ’ αυτήν περιπέτεια χωρίς καμιά μορφή σεχταρισμού, στις γειτονιές, τις πόλεις, τους εργασιακούς χώρους καθώς και τους χώρους εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργήσουμε λαϊκή πολιτική εξουσία, αυτοδιεύθυνση και αλληλεγγύη.

Στο καθήκον αυτό θα βρούμε τους ελευθεριακούς κομμουνιστές στο ίδιο πλευρό με τον καθένα που θέλει να αγωνιστεί. Και αυτό γιατί σε όλους αυτούς που - ανεξάρτητα από έλλειψη στρατηγικής και δογματισμό - προσπαθούν να υψώσουν εμπόδια ανάμεσα σε συντρόφους, προσπαθούν να αποφύγουν τα καθήκοντα της αλληλεγγύης και να διευρύνουν το χάσμα, αντί να αγωνιστούν για επίτευξη συμφωνιών που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, θα συνεχίσουμε να λέμε δυνατά και ξεκάθαρα: Ζήτω όλοι αυτοί που αγωνίζονται!

Organización Comunista Libertaria OCL-Estado Español (Ελευθεριακή Κομμουνιστική Οργάνωση – Ισπανικό Κράτος)

Σημειώσεις:

1) Η Iniciativa Internacionalista – La Solidaridad entre los Pueblos (II-SP - Διεθνιστική Πρωτοβουλία - Αλληλεγγύη Ανάμεσα στους Λαούς) ήταν μια εκλογική συμμαχία υποστηριζόμενη από μια μυριάδα μικρών αριστερών κομμάτων και ομάδων στις Ευρωεκλογές του 2009 στην Ισπανία, η κάθοδος της οποίας αρχικά είχε απαγορευτεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι στόχοι της ήταν «κοινωνική δικαιοσύνη, πλήρεις δημοκρατικές ελευθερίες, αντίσταση στις διακρίσεις με βάση το φύλο και δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό των εθνοτήτων της Ισπανία».

2) Ο Νόμος των Κομμάτων (Ley de Partidos) ψηφίστηκε το 2002 και η βασική του ιδέα είναι η «ανάγκη της πρόληψης ενδεχόμενων επιθέσεων πολιτικών κομμάτων στο παρόν δημοκρατικό καθεστώς, με βάση το ρατσισμό και την ξενοφοβία ή δίνοντας πολιτική υποστήριξη στη βία και δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων».

* Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση "Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης", 19 Ιούνη 2009.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]