user preferences

Denkend over anarchisme: Wat kan een staking bereiken?

category ierland / groot-brittannië | workplace struggles | opinion/analysis author Wednesday June 17, 2009 17:22author by Vincent O'Malley - WSM - Workers Solidarity Movementauthor email wsm_ireland at yahoo dot com Report this post to the editors

Anarchistisch blad "Workers Solidarity", #109

Mensen stellen vaak de vraag, wat een staking kan bereiken. Het WSM beleid over vakbonden stelt het volgende: "Wat is anarchisme" Als we het over de kern hebben, is het arbeiders die een vrije maatschappij collectief beheren.In plaats van bevelen aan te nemen van de baas en zijn/haar jacht naar winst tegen alle kosten te dienen, gaat het over samenwerken voor het gemeenschappelijk goed.

Het bezetten van de Visteon fabriek
Het bezetten van de Visteon fabriek

Dit betekent niet dat stakers beginnen met duidelijk anarchistische doelen in gedachten. Ze doen dat niet. Maar collectieve actie is de enige manier om een staking te winnen - dus de logica van de positie van de arbeiders: collectieve actie in productie, collectieve actie in strijd, brengt ons in een anarchistische richting. En eenmaal in strijd kunnen de ideeën van mensen veranderen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, een zin van hun vaardigheid om controle over hun eigen levens te krijgen.

Dit is waarom veel arbeiders die gaan staken met vertrouwen in de "onpartijdigheid" van de politie of met seksistische ideeën (om maar twee voorbeelden te geven) kunnen ontdekken dat hun ideeën worden uitgedaagd door hun ervaring in strijd... Het is slechts de zelf-activiteit van massa's van arbeiders die in staat is een effectieve uitdaging te vormen voor de bazen en hun staat.?

Aldus betekent de aansluiting van een arbeider bij een vakbond, in ieder geval in enige mate, dat hij of zij andere belangen heeft dan hun baas. Arbeiders die bij een vakbond aangesloten zijn begrijpen dat ze zich langs klasse lijnen moeten organiseren om hun belangen te verdedigen of te versterken. We stellen dat deze organisatie de vorm van directe actie zou moeten aannemen, in reactie op de uitbuiting op de werkplek, en stakingen zijn daarvan een perfect voorbeeld.

Als arbeiders staken, betekent dit arbeidersklasse zelf-hulp, zonder afhankelijk te hoeven zijn van anderen, of het nu politici of de organen van de staat voor industriële betrekkingen zijn. Het is een les in de voordelen van arbeiders die samenwerken om te proberen een doel te bereiken, en het versterkt het vertrouwen binnen onze klasse. Dus, terwijl onze vakbonden op een aantal manieren onvolmaakt mogen zijn, is activiteit er binnen leerzaam en noodzakelijk.

Fundamenteel geloven anarchisten in democratische controle van alle facetten van onze levens, waaronder onze werkplekken. Terwijl een staking in het algemeen beperkte doelen zal hebben, streven we uiteindelijk voorbij beperkte eisen, naar het overnemen, of zelfbeheer, van de werkplek. Stakingen zijn dan ook belangrijk in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en vaardigheden die vereist zijn om samen besluiten te nemen en die dan uit te voeren.

Zelfbeheer staat zeggenschap van alle arbeiders toe en daarmee een breed terrein van vaardigheden en ervaringen, als tegengestelde van de werkplek onder het kapitalisme, waarbij de macht om besluiten te nemen door de weinigen gemonopoliseerd is, en dat wordt gebruikt in hun eigen belangen. Uiteindelijk zal arbeiders controle van de werkplek ook de ontwikkeling van vaardigheiden van arbeiders mogelijk maken, door hun deelname aan het besluitvormingsproces.

Ze zullen leren over de verschillende processen op hun werkplek, en dit beter gaan begrijpen, in plaats van eenvoudigweg alleen te letten op hun, vaak monotone, mechanische handelingen, zoals vereist is in een hiërarchisch georganiseerde werkomgeving. Collectieve actie ondernemen, zoals staken, is een belangrijk deel van het proces.


Workers Solidarity Movement - anarchistisch communistische organisatie uit Ierland
De Workers Solidarity Movement is een anarchistisch communistische groep uit Ierland. Het is betrokken bij strijd op de werkplek en vormen van sociale strijd.

[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Ierland / Groot-Brittannië | Workplace struggles | nl

Tue 25 Apr, 08:59

browse text browse image

text[Ierland] Directe actie werkt: Visteon bezetting levert resultaat op 19:27 Wed 29 Jul by Alan MacSimóin 0 comments

De bezetting van de motor onderdelen fabriek Visteon in Belfast eindigde op 3 mei, toen het bedrijf toe gaf en instemde met extra compensatie van tussen zes maanden en bijna twee jaar geld voor de arbeiders voor het verlies van hun banen.

textIerland: Directe actie uitvoeren 19:28 Wed 03 Jun by Sean Matthews 0 comments

De bezettingen bij Visteon tonen aan dat we verre van apathisch zijn als het gaat om het verdedigen van onze banen, lonen en levensstandaard. Arbeiders begonnen op 31 maart met het bezetten van de Finaghy fabriek, nadat bestuurders het verlies aankondigden van rond 600 banen bij Visteon/Ford fabrieken in Belfast, Basildon en Enfield in Engeland.

imageDuidelijk als kristal ... Waterford laat zien hoe te vechten May 13 by James McBarron 0 comments

De arbeiders bij Waterford Crystal die de fabriek bezetten zijn een voorbeeld voor ons allen. In plaats van de sluiting van het bedrijf, het verlies van alle banen en de vernietiging van de belangrijkste industrie van het gebied te accepteren, namen arbeiders de gebouwen over, zodat liquidatie voor de werkgever onmogelijk is.

Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]