user preferences

New Events

Ierland / Groot-Brittannië

no event posted in the last week

Denkend over anarchisme: Wat kan een staking bereiken?

category ierland / groot-brittannië | workplace struggles | opinion/analysis author Wednesday June 17, 2009 18:22author by Vincent O'Malley - WSM - Workers Solidarity Movementauthor email wsm_ireland at yahoo dot com Report this post to the editors

Anarchistisch blad "Workers Solidarity", #109

Mensen stellen vaak de vraag, wat een staking kan bereiken. Het WSM beleid over vakbonden stelt het volgende: "Wat is anarchisme" Als we het over de kern hebben, is het arbeiders die een vrije maatschappij collectief beheren.In plaats van bevelen aan te nemen van de baas en zijn/haar jacht naar winst tegen alle kosten te dienen, gaat het over samenwerken voor het gemeenschappelijk goed.
Het bezetten van de Visteon fabriek
Het bezetten van de Visteon fabriek

Dit betekent niet dat stakers beginnen met duidelijk anarchistische doelen in gedachten. Ze doen dat niet. Maar collectieve actie is de enige manier om een staking te winnen - dus de logica van de positie van de arbeiders: collectieve actie in productie, collectieve actie in strijd, brengt ons in een anarchistische richting. En eenmaal in strijd kunnen de ideeën van mensen veranderen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, een zin van hun vaardigheid om controle over hun eigen levens te krijgen.

Dit is waarom veel arbeiders die gaan staken met vertrouwen in de "onpartijdigheid" van de politie of met seksistische ideeën (om maar twee voorbeelden te geven) kunnen ontdekken dat hun ideeën worden uitgedaagd door hun ervaring in strijd... Het is slechts de zelf-activiteit van massa's van arbeiders die in staat is een effectieve uitdaging te vormen voor de bazen en hun staat.?

Aldus betekent de aansluiting van een arbeider bij een vakbond, in ieder geval in enige mate, dat hij of zij andere belangen heeft dan hun baas. Arbeiders die bij een vakbond aangesloten zijn begrijpen dat ze zich langs klasse lijnen moeten organiseren om hun belangen te verdedigen of te versterken. We stellen dat deze organisatie de vorm van directe actie zou moeten aannemen, in reactie op de uitbuiting op de werkplek, en stakingen zijn daarvan een perfect voorbeeld.

Als arbeiders staken, betekent dit arbeidersklasse zelf-hulp, zonder afhankelijk te hoeven zijn van anderen, of het nu politici of de organen van de staat voor industriële betrekkingen zijn. Het is een les in de voordelen van arbeiders die samenwerken om te proberen een doel te bereiken, en het versterkt het vertrouwen binnen onze klasse. Dus, terwijl onze vakbonden op een aantal manieren onvolmaakt mogen zijn, is activiteit er binnen leerzaam en noodzakelijk.

Fundamenteel geloven anarchisten in democratische controle van alle facetten van onze levens, waaronder onze werkplekken. Terwijl een staking in het algemeen beperkte doelen zal hebben, streven we uiteindelijk voorbij beperkte eisen, naar het overnemen, of zelfbeheer, van de werkplek. Stakingen zijn dan ook belangrijk in het ontwikkelen van zelfvertrouwen en vaardigheden die vereist zijn om samen besluiten te nemen en die dan uit te voeren.

Zelfbeheer staat zeggenschap van alle arbeiders toe en daarmee een breed terrein van vaardigheden en ervaringen, als tegengestelde van de werkplek onder het kapitalisme, waarbij de macht om besluiten te nemen door de weinigen gemonopoliseerd is, en dat wordt gebruikt in hun eigen belangen. Uiteindelijk zal arbeiders controle van de werkplek ook de ontwikkeling van vaardigheiden van arbeiders mogelijk maken, door hun deelname aan het besluitvormingsproces.

Ze zullen leren over de verschillende processen op hun werkplek, en dit beter gaan begrijpen, in plaats van eenvoudigweg alleen te letten op hun, vaak monotone, mechanische handelingen, zoals vereist is in een hiërarchisch georganiseerde werkomgeving. Collectieve actie ondernemen, zoals staken, is een belangrijk deel van het proces.


Workers Solidarity Movement - anarchistisch communistische organisatie uit Ierland
De Workers Solidarity Movement is een anarchistisch communistische groep uit Ierland. Het is betrokken bij strijd op de werkplek en vormen van sociale strijd.

[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
¿Què està passant a Catalunya?

Front page

Noi comunisti anarchici/libertari nella lotta di classe, nell'Europa del capitale

Luttons contre le harcèlement et toutes les violences patriarcales !

The Old Man and the Coup

Hands off the anarchist movement ! Solidarity with the FAG and the anarchists in Brazil !

URGENTE! Contra A Criminalização, Rodear De Solidariedade Aos Que Lutam!

¡Santiago Maldonado Vive!

Catalunya como oportunidad (para el resto del estado)

La sangre de Llorente, Tumaco: masacre e infamia

Triem Lluitar, El 3 D’octubre Totes I Tots A La Vaga General

¿Què està passant a Catalunya?

Loi travail 2017 : Tout le pouvoir aux patrons !

En Allemagne et ailleurs, la répression ne nous fera pas taire !

El acuerdo en preparacion entre la Union Europea y Libia es un crimen de lesa humanidad

Mourn the Dead, Fight Like Hell for the Living

SAFTU: The tragedy and (hopefully not) the farce

Anarchism, Ethics and Justice: The Michael Schmidt Case

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta já! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]