user preferences

Σταμάτησαν τη διάσωση

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Περιβάλλον | Νέα author Tuesday September 06, 2005 15:00author by άγνωστος Report this post to the editors

Τώρα σώζουν μόνο περιουσίες

Μεταφρασμένο και δημοσιευμένο στο athens indymedia στις 4/9/05

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν έδωσε εντολή σε ολόκληρη σχεδόν την εν ενεργεία αστυνομική δύναμη της κατεστραμμένης από την πλημμύρα πόλης, να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις διάσωσης, την Τετάρτη το βράδυ, και να εστιάσει στις προσπάθειες για την εξάλειψη των λεηλασιών. Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε κλιμακούμενες πιέσεις λόγω της δακρύβρεχτης κάλυψης των ΜΜΕ, που δίνει όλο και περισσότερη έμφαση στην καταστροφή των περιουσιών από το πλιάτσικο, διατυπώνοντας την άποψη ότι αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα εξίσου σημαντικό με την πραγματική καταστροφή της πόλης από τον Τυφώνα «Κατρίνα».

Ο Νάγκιν λέει ότι οι λεηλασίες «έχουν αρχίσει να πλησιάζουν πυκνοκατοικημένες περιοχές - ξενοδοχεία, νοσοκομεία και θα τις σταματήσουμε εδώ και τώρα». Ανέθεσε σε 1.500 αστυνομικούς το καθήκον της εξάλειψης των λεηλασιών. Το Associated Press ανέφερε «ο αριθμός των αστυνομικών που αποσύρθηκαν από την αποστολή αναζήτησης - διάσωσης προσεγγίζει το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στη Ν. Ορλεάνη».

Η εντολή έφθασε μόνο μερικές ώρες αφότου ο Νάγκιν προειδοποίησε ότι ο φόρος θανάτου στη Ν. Ορλεάνη κινδυνεύει να ανέλθει σε «χιλιάδες», καθώς τα πτώματα όσων έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους από νερά θα αρχίσουν να ανασύρονται.

Χιλιάδες διεσώθησαν από ταράτσες και σοφίτες τις τελευταίες δυο μέρες, αλλά οι προσπάθειες για τη σωτηρία κι άλλων επιζώντων θα μειωθεί δραστικά, ως αποτέλεσμα της εκ νέου έμφασης στην σωτηρία περιουσιών.

Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Καθλίν Μπλάνκο, είπε ότι σκόπευε να διατάξει την Εθνική Φρουρά να αναδιπλωθεί, ώστε να σταματήσει τις λεηλασίες, αμέσως μόλις οι ομοσπονδιακές δυνάμεις διάσωσης βρεθούν στο σημείο για να αναλάβουν τις εκκενώσεις και το έργο της διάσωσης. «Θα επαναφέρουμε το νόμο και την τάξη», δήλωσε η κυβερνήτης των Δημοκρατικών. «Αυτό που με εξαγριώνει περισσότερο είναι ότι καταστροφές σαν αυτήν εδώ, βγάζουν προς τα έξω τον χειρότερο εαυτό των ανθρώπων. Δεν πρόκειται να ανεχτώ τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Τα ΜΜΕ εστιάζουν στις κλιμακούμενες λεηλασίες από την Τετάρτη, με τα καλωδιακά κυρίως, να μεταδίδουν ξανά και ξανά τα ίδια πλάνα από πλιάτσικα, κυρίως νεαρών μαύρων, να βγαίνουν από κατεστραμμένα από την πλημμύρα καταστήματα με αγαθά στα χέρια.

Υπάρχει μια σαφής κοινωνική βαρύτητα σ’ αυτού του είδους την κάλυψη, που επισκιάζει την πραγματικότητα της χειρότερης φυσικής καταστροφής της αμερικανικής ιστορίας. Δείχνει ότι κάτω από το σύστημα του κέρδους, η ιδιωτική περιουσία μετράει περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή.

Η δακρύβρεχτη τηλεοπτική κάλυψη έχει έναν προφανή πολιτικό στόχο: να δαιμονοποιήσει τα θύματα του Τυφώνα «Κατρίνα» και να ξεδιπλώσει τα πιο άγρια συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ρατσισμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα ΜΜΕ βοηθούν στη δικαιολόγηση της πολιτικής που ήδη έχει αποφασιστεί από την κυρίαρχη τάξη της Αμερικής και τη διακυβέρνηση Μπους - να διεξάγει μόνο τις τυπικές προσπάθειες διάσωσης και να αφήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της εργατικής τάξης στο έλεος της μοίρας τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο 12 ώρες πριν διατάξει την κινητοποίηση της αστυνομίας, ο δήμαρχος Νάγκιν απέρριψε κοφτά ερώτηση για τις λεηλασίες, από τον Ματ Λόερ, παρουσιαστή της εκπομπής NBC Today, λέγοντάς του ότι τα ΜΜΕ υπερβάλλουν σχετικά με τη σημασία του γεγονότος ότι μια χούφτα ανθρώπων παίρνουν τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα. Η μεγαλύτερη «κλοπή», υπογράμμισε, γίνεται από ανθρώπους που παίρνουν φαγητό, εμφιαλωμένο νερό και ρούχα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Σε διαδοχική συνέντευξή, ο Νάγκιν είπε «είναι πραγματικά δύσκολο επειδή η εικόνα μου για τις λεηλασίες αρχικά αφορούσε τους ανθρώπους που ξέμεναν από τρόφιμα και κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε αυτό πολύ. Στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε αυτού του είδους το μαζικό χάος, όπου ο κόσμος παίρνει ηλεκτρονικές συσκευές κτλ». Ρεπορτάζ στους New York Times της Τετάρτης επιβεβαίωσε την κατάσταση, περιγράφοντας την σκηνή στο Πολυκατάστημα της Tchoupitoulas Street, στη συνοικία Lower Garden της Νέας Ορλεάνης, όπου δεκάδες κόσμου έπαιρναν τρόφιμα από το κατάστημα με τη σιωπηρή συναίνεση της διοίκησης του καταστήματος και της τοπικής αστυνομίας και πυροσβεστικής. Το κατάστημα αρχικά άνοιξε τις πόρτες του για να παράσχει φαγητό στους εργαζόμενους στη διάσωση, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε την εισβολή κατοίκων της περιοχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναζητούσαν τροφή και ένδυση.

Μία γυναίκα, συνοδευόμενη από την έφηβη κόρη της, είπε στους Times: «Δεν κλέβει κανείς τίποτα. Είπαν ‘πάρτε ό,τι χρειάζεστε’, γιατί το ανάχωμα υποχωρεί. Θα πλημμυρίσουμε και όλα θα καταστραφούν». Ένας νεαρός είπε στην εφημερίδα «Χρειαζόμαστε ρούχα και τρόφιμα. Η αστυνομία αφήνει τους πάντες να μπουν μέσα και να πάρουν ό,τι χρειάζονται. Δεν σ’ αφήνουν να πάρεις τηλεοράσεις κ.λπ, αλλά ο κόσμος ξεφεύγει από τον έλεγχό τους».

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]