user preferences

Αλληλεγγύη στις γυναίκες

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday February 25, 2009 19:24author by ZACF - Anarkismo Report this post to the editors

Για το ζήτημα του νερού

Ανακοίνωση του Zabalaza Anarchist Communist Front (ZACF – Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza ) για το ζήτημα της έλλειψης, αλλά και της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Νότια Αφρική.

Την Πέμπτη, 12 Φλεβάρη 2009, μέλη του ZACF συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο της εκστρατείας του Coalition Against Privatisation’s Women and Water Campaign. Η διαδήλωση άρχισε από τον ιστορικό τόπο συνάντησης και συγκεντρώσεων Library Gardens και κατευθύνθηκε στο γραφείο του δημάρχου Γιοχάνεσμπουργκ, Amos Masondo, στο Braamfontein.

Η διαδήλωση οργανώθηκε σε μια προσπάθεια να αποσυρθεί η ένσταση του δημάρχου κατά του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Tsoka, ο οποίος γνωμοδότησε ότι η αναγκαστική τοποθέτηση προπληρωμένων μετρητών κατανάλωσης νερού και η εισαγωγή συστήματος προπληρωμής είναι παράνομη και αντισυνταγματική και ότι ο Δήμος Γιοχάνεσμπουργκ και η εταιρία παροχής ύδρευσης πρέπει να προμηθεύουν τον καθένα στις φτωχές περιοχές της πόλης με 50 λίτρα δωρεάν νερό την ημέρα.

Η Coalition Against Privatisation’s Women and Water Campaign είναι μια σημαντική εκστρατεία η οποία επιζητά να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι αν και όλοι οι φτωχοί της Νότιας Αφρικής υποφέρουν από τιςπερικοπές νερού εξαιτίας της έλλειψης βασικής υπηρεσίας μεταφοράς και την ιδιωτικοποίηση του νερού που καθιστά το νερό είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία, αυτοί που υποφέρουν ιδιαίτερα απ’ αυτή την κατάσταση είναι οι φτωχές γυναίκες.

Ζώντας σε μια άκρως σεξιστική κοινωνία είναι οι γυναίκες που πρέπει να κάνουν το μαγείρεμα, το πλύσιμο και όλες αυτές τις εργασίες οι οποίες χρειάζονται νερό. Είναι λοιπόν οι γυναίκες που πρέπει να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για να μαζέψουν νερό από ποτάμια και λίμνες, μερικές φορές επί ώρες, σε κοινοτικούς συλλεκτήρες. Είναι οι γυναίκες οι οποίες διακινδυνεύουν επιθέσεις και βιασμούς όταν βρίσκονται μόνες, μερικές φορές το πρωί πριν βγει ο ήλιος ή αργά το απόγευμα, για να πάρουν νερό ώστε να προετοιμάσουν φαγητό για τους φίλους η άνδρες τους και τα παιδιά. Και καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες είναι αυτές που φέρνουν το ψωμί στην οικογένεια στη Νότια Αφρική, συχνά εργαζόμενες ως οικιακοί βοηθοί, είναι αυτές που αισθάνονται μια διπλή καταπίεση όχι μόνο γιατί πρέπει να εργασθούν για ένα μισθό, αλλά και γιατί πρέπει να κάνουν όλη την απλήρωτη εργασία του σπιτιού, στην πλειοψηφία τους στα προάστια των λευκών όπου εργάζονται πληρώνονται πολύ χαμηλά. Αυτό χειροτερεύει την κατάσταση με το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν μόνο 25 λίτρα την ημέρα που χορηγείται για κάθε άτομο, πολύ κάτω από το κανονικό και έτσι πρέπει να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάρουν το νερό εάν δεν μπορούν να πληρώσουν για περισσότερο από τα 25 λίτρα.

Το νερό, όπως γνωρίζουμε, είναι ζωή. Χωρίς πόσιμο και καθαρό νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η ιδιωτικοποίηση του νερού λοιπόν, είναι ιδιωτικοποίηση της ζωής. Είναι μια προσπάθεια να κάνει την ανθρώπινη ζωή εμπόρευμα και αυτοί οι οποίοι επιζητούν να μετατρέψουν την ανθρώπινη ζωή σε εμπόρευμα πρέπει να αντικρύσουν κατά πρόσωπο όλη την οργή του λαού. Η ιδιωτικοποίηση του νερού, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες, είναι απαράδεκτη, όπως απαράδεκτη είναι και η καταπίεση και εκμετάλλευση σε βάρος των γυναικών.

Για να έχουμε μια δυνατή εργατική τάξη, που να μπορεί να αντιτίθεται σε όλους αυτούς που προσπαθούν να εγκαταστήσουν μετρητές νερού και προπληρωμές στις φτωχές κοινότητες κάνοντάς μας να πληρώνουμε για το δικαίωμα στην ίδια μας τη ζωή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Άνδρες και γυναίκες να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τις περικοπές και την εγκατάσταση μετρητών και να απαιτήσουν δωρεάν νερό, εκπαίδευση και βασικές υπηρεσίες για τους φτωχούς.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξή μας στην Women and Water Coalition που αξίζει. Επειδή δεν είναι τόσο σημαντική μόνο η εκστρατεία για ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών αλλά και η ελευθερία και η αξιοπρέπεια όλων, είναι μια εκστρατεία για την ελευθερία στη ζωή.

Δυστυχώς, η πορεία στα γραφεία του Masondo δεν έτυχε της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης και η συμμετοχή ήταν κάτω από το επιθυμητό.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά, ωστόσο, αυτής της υπόθεσης ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Οι συνήθεις άνδρες ομιλητές και καλλιτέχνες έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Δεν υπήρξε άνδρας ή καλλιτέχνης ομιλητής και, ακόμα, στη διαδήλωση οι άνδρες έμειναν πίσω, δείχνοντας την υποστήριξή τους στον αγώνα των γυναικών, γνωρίζοντας επίσης ότι ο αγώνας αυτών πρέπει να καθοδηγείται από τις ίδιες τις γυναίκες.

Παραδόθηκε ένα υπόμνημα στο γραφείο του Masondo και οι διαδηλωτές φώναζαν να βγει ο ίδιος έξω. Τραγουδήθηκαν αγωνιστικά tραγούδια, μερικά από αυτά αρκετά ριζοσπαστικά. Γυναίκες μίλησαν ενάντια στην εγκατάσταση μετρητών και τις περικοπές νερού, κατηγορώντας τον Masondo ως εγκληματία επειδή οι γυναίκες δεν έχουν αρκετό νερό για όλες τις ανάγκες. Τα βρώμικα εσώρουχα ήταν ένα δείγμα της έλλειψης νερού. Άλλος λόγος για τον οποίο ο Masondo χαρακτηρίστηκε εγκληματίας είναι ότι πολλά μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω έλλειψης επαρκούς υγιεινής και λόγω της έλλειψης νερού. Μετά από μια στιγμή, η Shirley Mguli, από το γραφείο του δημάρχου, βγήκε έξω, όχι ο ίδιος ο Masondo, και δέχτηκε το υπόμνημα που νόμιζε ότι ήταν γι’ αυτήν. Μετά από μερικές ακόμα οργισμένες ομιλίες όπου η αστυνομία και ο Masondo έγιναν αντικείμενα κοροϊδίας, αρκετές γυναίκες έβγαλαν τα εσώρουχα που φορούσαν πάνω από τα παντελόνια τους ή τα είχαν στις τσέπες τους και τα πέταξαν την ίδια ώρα στην αστυνομία και την Mguli. Δεν υπήρξε επίδοση υπομνήματος μόνο εσώρουχα. Μια αρκετά δυνατή δήλωση εκ μέρους των γυναικών.

Ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που στάλθηκε μέσα από αυτή τη διαδήλωση, δείχνοντας πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και για την απόδοση υπηρεσιών.
Ας μη σταματήσει ο αγώνας εδώ. Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και τα υπομνήματα μπορεί να είναι καλοί τρόποι για να αφυπνιστεί η εργατική τάξη και να δοθεί στις Αρχές ένα τέλος, αλλά ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε τον αγώνα για βασικές υπηρεσίες και αξιοπρέπεια είναι διαμέσου λαϊκών μαζικών αγτώνων με άμεση δράσης και αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στην Women and Water Coalition! Καταστρέψτε τους μετρητές και χαρείτε δωρεάν νερό για όλους!

Zabalaza Anarchist Communist Front (ZACF – Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza)

* Δημοιεύτηκε στα http://www.anarkismo.net και http://www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 24 Φλεβάρη 2009

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]