user preferences

Αλληλεγγύη στους καταληψίες εργάτες

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday February 08, 2009 08:21author by Καταληψίες εργάτες Report this post to the editors

Στο εργοστάσιο μηχανών Kherson

Δήλωση καταληψιών εργατών στην Ουκρανία

Εργάτες της Ουκρανίας!

Καθώς η Ουκρανία βυθίζεται στην οικονομική κρίση, το πλέον προφανές είναι ότι οι αρχές και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μόνο μια συνταγή γι αυτό. Προσπαθούν να φορτώσουν τα πάντα στις πλάτες των εργατών, των συνταξιούχων και της νεολαίας.
Το μαρτυρούν οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των ειδών διατροφής, των καθημερινών αναγκαίων και των κοινωνικών υπηρεσιών, οι ανεξέλεγκτα αυξανόμενες τιμές των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών καθώς και το γεγονός ότι τα φάρμακα και η ιατρική φροντίδα γίνονται όλο και πιο απλησίαστα.

Αντί να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στους άσχημα αμειβόμενους και τους άνεργους, οι επίσημοι και οι καπιταλιστές σκέφτονται τελευταία μόνο πώς θα τους υπολογίσουν αριθμητικά. Αντί να κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, οι επίσημοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που βρίσκονται πίσω από την κρίση πετούν τους εργάτες στο δρόμο.

Ως αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής, το εργοστάσιο κατασκευής μηχανών Kherson βρέθηκε αντιμέτωπο με μια άσχημη κατάσταση: η παραγωγή σταμάτησε, οι μισθοί έπαψαν να καταβάλλονται και η εταιρία σταμάτησε όλες τις πληρωμές στον προϋπολογισμό και το συνταξιοδοτικό ταμείο. Ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε και η παρούσα κυβέρνηση κάνουν κάποιο βήμα μπροστά για να σώσουν το εργοστάσιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εργατική κολλεκτίβα αποφάσισε να μην κάνει πίσω και να αγωνιστεί από κοινού για τα συμφέροντα των εργατών. Στο δύσκολο αυτό σταυροδρόμι αναλάβαμε μια αποφασιστική δράση: διοργανώσαμε μια δυναμική διαδήλωση, καταλάβαμε και αρχίσαμε την περιφρούρηση του εργοστασίου και μαχόμαστε για την αλήθεια του αγώνα μας.

Απαιτήσαμε από την ουκρανική κυβέρνηση εθνικοποίηση αλλά κάτω από εργατικό έλεγχο. Απαιτήσαμε την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη του εργοστασίου και την επαναπληρωμή των μισθών καθώς και των πληρωμών στον προϋπολογισμό και το συνταξιοδοτικό ταμείο. Απαιτήσαμε την επαναπληρωμή των μισθών όλων των εργατών στην πόλη του Kherson και πλήρη απασχόληση στην πόλη και την περιφέρειά της.

Κατανοούμε ότι τα αιτήματά μας αυτά μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε μόνο με τη συμπαράσταση των εργατών των άλλων εργοστασίων και εταιριών. Οι εργατικές ομάδες από διάφορες εταιρίες σε όλη την Ουκρανία πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον στον αγώνα. Δεν πρέπει να ελπίζουμε σε βοήθεια από τα πολιτικά κόμματα, αλλά εξαρτιόμαστε πρώτα και κύρια από μας τους ίδιους και τους συντρόφους εργάτες άλλων εργοστασίων. Και έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται βαθιά για τα συμφέροντά μας. Τα συμφέροντα των εργατών μπορούν να υπερασπιστούν μόνο από τους ίδιους!

Προσφερόμαστε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας δημιουργώντας την Συντονιστική Επιτροπή των αγωνιζόμενων ομάδων στην Ουκρανία. Η Επιτροπή αυτή θα προωθήσει τα επίσημα αιτήματά μας στο όνομα των εργατών της Ουκρανίας ενώ θα συντονίσει όλες τις δραστηριότητες ώστε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα.

Προτείνουμε να θέσουμε τα ακόλουθα αιτήματα:

- Όχι περικοπές! Οι εργάτες δεν πρέπει να πληρώνουν τα λάθη των ιδιοκτητών και των αρμοδίων!

- Όχι χρεοκοπίες και κλεισίματα!

- Εθνικοποίηση των στρατηγικών εργοστασίων και εταιριών κάτω από εργατικό έλεγχο! Ειδικά όταν οι ιδιοκτήτες περικόπτουν θέσεις εργασίας, αρνούνται να πληρώσουν τους μισθούς και καταστρέφουν την παραγωγή!

- Κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών των εργοστασίων και επαναπληρωμή των μισθών των εργατών καθώς και επανάληψη των πληρωμών στον προϋπολογισμό και τα συνταξιοδοτικά ταμεία!

Δημόσιες κρατικές παραγγελίες και πωλήσεις των προϊόντων που παράγονται από τα εργοστάσια. Το κράτος έχει τύχει υποστήριξης από όλες τις τράπεζες, άρα απαιτούμε τα δημόσια ταμεία να μην είναι παρασιτικοί οικονομικοί σχηματισμοί, αλλά να παρέχουν εργασία και να υποστηρίξουν την πραγματική παραγωγή!

- Επαναπληρωμή των μισθών όλων των εργατών στην Ουκρανία, αύξησή τους σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και αναπροσαρμογή τους σύμφωνα με τον πληθωρισμό!

- Πλήρης απασχόληση σε όλη τη χώρα!

Καλούμε όλους τους εργάτες όλων των εταιριών στην Ουκρανία να ενωθούν στον αγώνα για τα συμφέροντα των εργατών, των συνταξιούχων και των φοιτητών/σπουδαστών! Δημιουργήστε εργατικά συμβούλια και μαχητικά συνδικάτα. Μαζί θα πετύχουμε τη νίκη.

Το εργαζόμενο εργοστάσιο μηχανών Kherson.

* Πρώτη δημοσίευση στο http://livasprava.livejournal.com Αγγλική μετάφραση και δημοσίευση στο http://mollymew.blogspot.com καθώς και στο http://www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης, 7 Φλεβάρη 2009.

Related Link: http://mollymew.blogspot.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Maan workers union)

Front page

Loi travail 2017 : Tout le pouvoir aux patrons !

En Allemagne et ailleurs, la rpression ne nous fera pas taire !

El acuerdo en preparacion entre la Union Europea y Libia es un crimen de lesa humanidad

Mourn the Dead, Fight Like Hell for the Living

SAFTU: The tragedy and (hopefully not) the farce

Anarchism, Ethics and Justice: The Michael Schmidt Case

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta j! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Resea del libro de Jos Luis Carretero Miramar Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabal (Queimada Ediciones, 2017)

Anlise da crise poltica do incio da queda do governo Temer

Ds maintenant, passons de la dfiance la rsistance sociale!

17 maggio, giornata internazionale contro lomofobia.

Los Mrtires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la democracia y la libertad

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) Libertad inmediata a nuestro compaero Mikola Dziadok!

DAFın Referandum zerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Rordin: Playing The Big Man in America

Ns anarquistas saudamos o 8 de maro: dia internacional de luta e resistncia das mulheres!

zgrlğmz Mcadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarit avec Tho et toutes les victimes des violences policires ! Non la loi Scurit Publique !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]