user preferences

Οι εργάτες αγωνίζονται για ισότητα

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Wednesday August 17, 2005 13:54author by Wesley Morgan - Punching Out (NEFAC)author email punchingout at nefac dot net Report this post to the editors

Μια 6μηνη και πλέον απεργία 60 διαφημιστών, τυπογρά`

Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», 16 Αυγούστου 2005, Μελβούρνη.

Η εταιρία TorStar είναι το αφεντικό της εφημερίδας «Toronto Star» και η οποία ελέγχει, ουσιαστικά, όλα τα ΜΜΕ του νότιου Οντάριο δυτικά του Τορόντο.

Μια 6μηνη και πλέον απεργία 60 διαφημιστών, τυπογράφων χειριστών και άλλων εργαζόμενων των τυπογραφείων ιδιοκτησίας της TorStar, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σε μια άλλη εταιρία, την Braband Newspapers, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι η CityMedia Group, που με τη σειρά της ελέγχεται από την TorStar και κυκλοφορεί πέντε τοπικές εφημερίδες στην περιοχή του Hamilton, εξελίσσεται μια ακόμα απεργία από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς οι εκεί εργαζόμενοι αγωνίζονται για ισότητα μισθών. Οι 26 από τους απεργούς αυτούς είναι γυναίκες, οι οποίες πληρώνονταν $8.99 ανά ώρα $1.52 λιγότερο απ’ ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Η επιχείρηση προσέλαβε απεργοσπάστες και περίμενε 6 μήνες πριν κλείσει το τμήμα διαφημιστών της Braband, απολύοντας και τις 26 γυναίκες που ζητούσαν ισότητα μισθού και απειλώντας να απολύσει οποιονδήποτε απεργό δεν υποχωρούσε.

Τον Ιούνιο, 10 από τις απολυθέντες εργάτριες κατέλαβαν το γραφείο του επικεφαλής της TorStar Robert Pritchard, αναγκάζοντάς τον να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις. Αλλά η TorStar άρχισε τις διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να κάνει μια τελική προσφορά χωρίς καμία τροποποίηση των αρχικών της σχεδίων και χωρίς να επαναπροσλάβει τους απολυθέντες.

Σ΄ ολόκληρη την αυτοκρατορία ΜΜΕ της TorStar, σε πόλεις όπως Hamilton, Kitchener-Waterloo και Guelph, για να μην αναφέρουμε και το Τορόντο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να υποστηριχτεί αυτή η απεργία.

Η εταιρία έκανε περικοπές μισθών των εργαζομένων της ύψους $7,7 εκατομμυρίων μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2004. Αντίθετα, ο μισθός του Robert Pritchard CEO αυξήθηκε πρόσφατα κατά 13%, τρεις φορές περισσότερα απ΄ αυτά που ζητούν οι 60 εργαζόμενοι όλοι μαζί ετησίως.

Το συνδικάτο CEP (Συνδικάτο Εργαζομένων Επικοινωνιών, Ενέργειας και Χάρτου) καλεί σε μποϊκοτάρισμα όλων των προϊόντων της TorStar.

* Το κείμενο αυτό γράφτηκε από τον σύντροφο Wesley Morgan, μέλος της αναρχικής του Τορόντο «Punching Out» (για επικοινωνία punchingout@nefac.net) της Βορειοανατολικής Ομοσπονδίας Αναρχικών Κομμουνιστών (NEFAC) και δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου 2005 του δελτίου «Strike!» («Απεργία!») που εκδίδει η ίδια ομάδα. Μπορείτε να βρείτε το «Strike!» στην ιστοσελίδα της www.nefac.net Δημοσιεύτηκε επίσης και στο www.anarkismo.net Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», 16 Αυγούστου 2005, Μελβούρνη.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]