user preferences

3 χρόνια «Luta Libertaria»

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αναρχικό κίνημα | Νέα author Friday August 12, 2005 12:47author by Luta Libertaria Report this post to the editors

Τρία χρόνια της ομάδας «Luta Libertaria» («Ελευθεριακός Αγώνας») τ

Greek translation of «Brazil: 3 years of Luta Libertaria».

Η ομάδα «Luta Libertaria» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2001 ως εκδοτική κολεκτίβα, με έναν από τους στόχους της την έκδοση και κυκλοφορία κειμένων ως συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τις ιστορικές εμπειρίες του αναρχισμού, με έμφαση στον κοινωνικό αναρχισμό, τον αναρχισμό της ταξικής πάλης, τον αναρχισμό τον αφιερωμένο στους αγώνες και όχι απλώς στον αναρχισμό των απλών ακαδημαϊκών κινήτρων. Η ιδέα υπήρχε ήδη σε μια εποχή που συγκροτούσαμε την οργάνωσή μας.

Το εκδοτικό μας πρόγραμμα άρχισε με την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου «Anarquia e Organizacao» («Αναρχία και Οργάνωση»), κείμενα του Νέστορα Μάχνο και της ομάδας «Delo Truda» (συμπεριλαμβανομένης της περίφημης «Οργανωτικής Πλατφόρμας»), μαζί με διαλόγους μεταξύ αναρχικών του παρελθόντος και του παρόντος. Εκδώσαμε, επίσης, μερικά άλλα βιβλία, όπως το «Socialismo e Liberdade» («Σοσιαλισμός και Ελευθερία») και μερικά ανέκδοτα προηγουμένως κείμενα του Μ. Μπακούνιν. Πρόσφατα, εκδώσαμε το «Anarco-Comunismo Italiano» («Ιταλικός αναρχο-κομμουνισμός»), που περιλαμβάνει υλικό των Ερρίκο Μαλατέστα και Λουίτζι Φάμπρι.

Και φυσικά δεν θα σταματήσουμε τις εκδοτικές μας δραστηριότητες. Ήδη υπάρχουν διάφορα εκδοτικά σχέδια υπό εξέλιξη και το επόμενο βιβλίο μας είναι σχεδόν υπό έκδοση αφού πρώτα ρυθμιστούν μερικές λεπτομέρειες.

Δεδομένου ότι η «Luta Libertaria» δεν είναι πλέον μόνο εκδοτική κολεκτίβα, αλλά μια αναρχική ομάδα, έχουμε αρχίσει να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια στις συζητήσεις μας, επιβεβαιώνοντας πάντα την αφιέρωσή μας στην οικοδόμηση των εναλλακτικών εκείνων λύσεων και των προτάσεων που μπορούν να βοηθήσουν τον αναρχισμό να απαγκιστρωθεί από τα γκέτο του και να βάλει τη σφραγίδα του στους λαϊκούς αγώνες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε τέτοιες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις μπορούν μόνο να διαμορφωθούν και να τεθούν σε εφαρμογή μέσω της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης. Υπό αυτή την έννοια, αρχίσαμε μια σειρά συζητήσεων τα συμπεράσματα των οποίων συλλέξαμε αργότερα σε ένα ντοκουμέντο με τίτλο «Socialismo Libertario, um projeto em construcao...» («Ελευθεριακός Σοσιαλισμός - ένα τρέχον πρόγραμμα…»).

Στα 3 αυτά χρόνια ύπαρξής μας, εκδίδουμε, επίσης, τακτικά, το δελτίο μας «Combate Anarquista» («Αναρχική Μάχη») που ήδη έφτασε στο 36ο τεύχος τον Ιούνιο και εξετάζονται σ’ αυτό συγκεκριμένα αναρχικά ζητήματα καθώς και η εθνική και διεθνής κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι είναι υψίστης σημασίας ζήτημα η πολιτική συμμετοχή των αναρχικών στα διάφορα κοινωνικά θέματα, επειδή χωρίς αυτή ο αγώνας μας δεν πρόκειται να προωθηθεί. Δυστυχώς, ο αναρχισμός διαπερνάται ακόμα από ομάδες που πιστεύουν ότι η οργάνωση είναι λάθος και οι οποίες προτιμούν να δρουν χωριστά η μια από την άλλη και αυθόρμητα, με αποτέλεσμα ο αναρχισμός να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την κοινωνία σαν κάποιο είδος «εξωτικού φυτού».

Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν κι εκείνοι που σκέφτονται το ακριβώς αντίθετο και που οργανώνονται, επίσης μέσω των φόρουμ όπως το Φόρουμ του Οργανωμένου Αναρχισμού (στο Sao Paulo) ή με διαφορετικούς τρόπους στις άλλες πολιτείες της χώρας.

Πέρυσι, εγκαινιάσαμε, επίσης, το κέντρο μας, το «Espaco Buenaventura Durruti», στο οποίο, εκτός από την έδρα των εκδόσεων και της ομάδας μας, διαθέτουμε, επίσης, χώρο όπου και άλλες ομάδες από διαφορετικά μέρη του Sao Paulo μπορούν να συναντηθούν. Χρησιμοποιείται, επίσης, για εργαστήρια πολιτικής επιμόρφωσης, με συζητήσεις για θέματα σχετικά με την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην οποία ζούμε. Οργανώνουμε, ακόμα, μηνιαίες εκδηλώσεις για διάφορα θέματα για να βοηθήσουμε και το κέντρο να σταθεί.

Στη μέχρι τώρα ύπαρξή της, η «Luta Libertαria» συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις φτωχές γειτονιές, σε καταλήψεις σπιτιών για τους άστεγους, στο κοινοτικό ραδιόφωνο, στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στη συσπείρωση Resistencia Popular (Λαϊκή Αντίσταση), ενθαρρύνοντας πάντα τη δημιουργία μιας αυτόνομης, μαχητικής εναλλακτικής λύσης μεταξύ του λαού. Μπορείτε να επισκεφθείτε και να πάρετε πληροφορίες για μας την ιστοσελίδα μας στο http://www.lutalibertaria.cjb.net ενώ μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας στο lutalibertaria@hotmail.com

Για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία

LUTA LIBERTARIA – «Ελευθεριακός Αγώνας»-Οργανωμένη Αναρχική Ομάδα.

* Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2005 στο www.anarkismo.net και μεταφράστηκε στα ελληνικά την επόμενη μέρα από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», στη Μελβούρνη.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]