user preferences

Αρχές και Στόχοι

category Νέα Ζηλανδία / Νήσοι Ειρηνικού | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Monday December 08, 2008 19:04author by Aotearoa Workers Solidarity Movementauthor email international at awsm dot org dot nz Report this post to the editors

Aotearoa Workers Solidarity Movement

Η Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM - Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης της Aotearoa) είναι μια νέα αναρχοκομμουνιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία.

1. Η Aotearoa Workers Solidarity Movement (Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης της Aotearoa) είναι μια οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται προς μια αταξική, ακρατική κοινωνία: τον αναρχικό κομμουνισμό. Αποτελούμαστε από επαναστάτες αναρχικούς της ταξικής πάλης απ’ όλα τα μέρη της Νέας Ζηλανδίας.

2. Ο καπιταλισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης εκ μέρους της κυρίαρχης τάξης. Αλλά η ανισότητα και η εκμετάλλευση εκφράζονται επίσης και στο χώρο του φύλου, της ράτσας, της σεξουαλικότητας, της υγείας, της φυσικής ικανότητας, της ηλικίας κ.λπ. και με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της εργατικής τάξης καταπιέζει ένα άλλο. Αυτό μάς διαιρεί, προκαλώντας έλλειψη ταξικής ενότητας στον αγώνα, κάτι που ευνοεί την κυρίαρχη τάξη. Οι καταπιεζόμενες ομάδες ενδυναμώνονται με την αυτόνομη δράση τους με την οποία αντιπαλεύουν τις εξουσιαστικές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις. Για να επιτύχουμε το στόχο μας πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξουσία του ενός πάνω στον άλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

3. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης είναι απαραίτητος. Ο Αναρχικός Κομμουνισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί ενόσω θα υπάρχει σεξισμός και ρατσισμός. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στον αγώνα μας ενάντια στην καταπίεσή τους και μέσα και στην κοινωνία και μέσα στην εργατική τάξη, οι καταπιεζόμενες ομάδες θα πρέπει να οργανώνονται ανεξάρτητα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να το κάνουμε μόνο ως μέλη της εργατικής τάξης, δεδομένου τα υπερ-ταξικά κινήματα αποκρύπτουν τις ταξικές διαφορές και δεν επιτυγχάνουν αρκετά πράγματα υπέρ των καταπιεζόμενων. Η πλήρης χειραφέτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κατάργηση του καπιταλισμού.

4. Υποστηρίζουμε το κίνημα Tino Rangatiratanga (σ.τ.μ.: το κίνημα απελευθέρωσης των ιθαγενών Μάορι της Νέας Ζηλανδίας) και είμαστε αλληλέγγυοι με αγώνες των ιθαγενών από τα κάτω καθώς και με την άμεση δράση των ίδιων, ενώ δεν υποστηρίζουμε τον καπιταλισμό και το συντεχνιακό χαρακτήρα μερίδας των ιθαγενών (παραδεχόμαστε, ωστόσο, την έλλειψη αναρχικής θεώρησης στον αγώνα των ιθαγενών στην Aotearoa/Νέα Ζηλανδία και είμαστε ήδη σε διαδικασία έρευνας, συζήτησης και διαλόγου σχετικά με μια πιο λεπτομερή θέση πάνω στο ζήτημα αυτό).

5. Ενώ τα συνδικάτα δεν μπορούν ποτέ να είναι επαναστατικά, αναγνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των συλλογικών εργατικών αγώνων του σήμερα εξελίσσεται στο εσωτερικό των συνδικάτων και γι’ αυτό τα μέλη μας θα πρέπει να γίνουν και μέλη των συνδικάτων όπου αυτά υφίστανται στους εργασιακούς χώρους, ενώ θα πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί σε κάθε προσπάθεια των γραφειοκρατών των συνδικάτων να καταπνίξουν τη βάση στοη διάρκεια του κάθε αγώνα. Εκεί όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συμμετέχουν με τους συναδέλφους τους εργάτες στην ανάπτυξη της συλλογικής δράσης.

6. Αναγνωρίζουμε ότι η γενική απεργία είναι ένα από τα πιο δυναμικά όπλα της εργατικής τάξης και εναντιωνόμαστε σε κάθε αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων με τη συλλογική δράση, συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας.

7. Καθώς ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται και καταπιέζει την πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, απειλεί την ίδια στιγμή και τον πλανήτη μέσω των πολέμων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

8. Δεν είναι εφικτό να καταργήσουμε τον καπιταλισμό χωρίς επανάσταση, η οποία επέρχεται ως αποτέλεσμα της ταξικής σύγκρουσης. Η κυρίαρχη τάξη πρέπει να ανατραπεί ολκληρωτικά ώστε να επιτευχθεί ο αναρχικός κομμουνισμός. Επειδή η κυρίαρχη τάξη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία της χωρίς τη χρήση των όπλων, η επανάσταση αυτή θα είναι στιγμή βίας αλλά και απελευθέρωσης.

9. Αναγνωρίζουμε ότι με την εφαρμογή του οργανωτικού μέρους της Οργανωτικής Πλατφόρμας των Ελευθεριακών Κομμουνιστών – δηλαδή θεωρητική ενότητα, τακτική ενότητα, συλλογική υπευθυνότητα και ομοσπονδιοποίηση – θα είμαστε όσο το δυνατόν ικανοί να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να προωθήσουμε τις αρχές και τους στόχους της Aotearoa Workers Solidarity Movement.

* Η ιστοσελίδα της AWSM είναι http://www.awsm.org.nz και η ηλεκτρονική διεύθυνση για επαφές κ.λπ. η international@awsm.org.nz

** Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 7 Δεκέμβρη 2008.

Related Link: http://www.awsm.org.nz
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]