user preferences

Ειρήνη και εκπαίδευση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday July 24, 2005 15:45author by OADE - Greeceauthor email outetheos at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Peace, nationalism, was and education

προς μαθητές προς εκπαιδευτικούς προς γονείς προς όλους

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, αντιμετωπίστηκε επιφανειακά ο πόλεμος του Ιράκ και εκθειάσθηκαν οι μικρές σε διάρκεια χρόνου και μεγάλες σε όγκο αυθόρμητες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στις οποίες οι μαθητές αποτέλεσαν τον κύριο όγκο. Στα σχολεία η κινητικότητα αυτή εκφράστηκε μόνο στην περίοδο της στρατιωτικής κατάληψης του Ιράκ από την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, κυρίως με μερικές ημέρες αποχής από τα μαθήματα συνοδευόμενες από ολιγάριθμες μαζικές πορείες. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση ολόκληρου του αντιπολεμικού κινήματος τονώθηκε από όλο το φάσμα του επίσημου πολιτικού κόσμου και από τους πολιτικούς παράγοντες που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε., οι οποίοι πήραν θετικές θέσεις προς αυτές τις εκδηλώσεις, με το δικό τους σκεπτικό και συμφέροντα.

Όμως η ειρήνη στο Ιράκ και η αδελφοσύνη μεταξύ των λαών για να μην είναι μια ουτοπία αλλά πραγματικότητα, πρέπει να διεκδικηθεί σταθερά, συλλογικά, μαζικά από τους ίδιους τους λαούς με κινήματα αναπτυσσόμενα μέσα στους κοινωνικούς χώρους. Τα κινήματα όμως αυτά πρέπει να βάζουν διεκδικήσεις και να οργανώνουν αγώνες, συνδέοντας τον αντίστοιχο κοινωνικό χώρο τους σε ένα ουσιαστικό κίνημα ενάντια σε όλους τους πολέμους, το οποίο θα έχει την συγκρότηση να αντιμετωπίζει τα ζητήματα σφαιρικά, με ενότητα στόχων και τακτικών.

Για τον πόλεμο στο Ιράκ το ζητούμενο είναι να κατανοηθεί από πλατειά στρώματα ότι:

α. Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι σχέδιο της παγκόσμιας ελίτ για μεγαλύτερη πλανητική ηγεμονία.

β. Συνυπεύθυνη είναι η eλληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε.

γ. Για την παραγωγή των πολέμων ευθύνεται ο ταξικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, ο καπιταλισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο εθνικισμός.

Τα σχολεία, ένας μαζικός κοινωνικός χώρος, είναι το κρίσιμο σταυροδρόμι για να πετύχουμε μακροπρόθεσμα ένα αταλάντευτο κίνημα ειρήνης με σταθερές βάσεις. Μέσα στο χώρο των σχολείων οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις μας για να έχουν νικηφόρα προοπτική είναι ανάγκη να γίνουν οργανωμένα, με συμμαχίες μαθητών-εκπαιδευτικών- γονέων, για ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεn θα αναπαράγει τα αίτια που γεννούν τους πολέμους και θα πολεμά στη ρίζα της την ιδεολογία του πολέμου, που διδάσκεται σ' αυτά.

Το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε κράτους, χθες και σήμερα, είναι που διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο για τη διάπλαση του ιδεολογήματος της εθνικής συνείδησης στον άνθρωπο, η οποία είναι το βασικό συστατικό στοιχείο για έναν δυνατό εθνικό στρατό που σα σκοπό πάντα έχει την εδραίωση και επέκταση του κράτους. Το νεοελληνικό κράτος, από την αρχή της γέννησής του, εκτός από τη στρατιωτική βία χρησιμοποίησε τα σχολεία για να επιβάλλει σε όλους τους πληθυσμούς που βρίσκονταν μέσα στα όριά του την «ελληνική» γλώσσα θρησκεία ιστορία για την κατασκευή της ελληνικής εθνικής συνείδησης, του περιβόητου ελληνικού έθνους. Μέσα στα σχολεία της Ελλάδος καλλιεργήθηκε μεθοδικά ο εθνικός σωβινισμός και ο ορθόδοξος χριστιανικός φονταμενταλισμός. Ο στόχος ήταν να διαμορφωθούν οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι αργότερα στάλθηκαν να πολεμήσουν με προθυμία, εξυπηρετώντας τα σχέδια εξουσίας στρατοκρατών-πολιτικών-δεσποτάδων για την ιδέα μιας μεγάλης και ισχυρής Ελλάδας, των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι:

Αρχές 1919: Με εντολή Βενιζέλου στέλνεται ταξιαρχία ελλήνων φαντάρων, στα πλαίσια της Αντάντ, στην Ουκρανία, για να καταστείλουν την αναρχοκομμουνιστική επανάσταση των αγροτών και τα νέα όργανα διοίκησης που ιδρύουν τα ελεύθερα σοβιέτ.

1919-1921: Ο εθνικός ελληνικός στρατός, με τη βοήθεια συμμαχικών κρατών, πραγματοποιεί επεκτατικό πόλεμο στα βάθη της Τουρκίας.

1940: Ο εθνικός ελληνικός στρατός πραγματοποιεί εισβολή στην Αλβανία μετά την υποχώρηση των Ιταλών.

Τελευταία δεκαετία: Μισθοφόροι έλληνες επαγγελματίες στρατιώτες, για τη μεγάλη Ελλάδα του Σημίτη, του Γιωργάκη και της Αγγελοπούλου, συμμετέχουν σε «ανθρωπιστικές» βοήθειες όπου γης για το μοίρασμα του κόσμου στους ισχυρούς πολυεθνικούς στρατιωτικοπολιτικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε.

Μέσα στην ιστορία, όλοι οι κρατικοί στρατοί ήταν, είναι και θα είναι, από τη φύση τους επεκτατικοί. Ο συσχετισμός δυνάμεων κάθε φορά και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες από την άλλη, ήταν που τους έκαναν άλλοτε επιτιθέμενους άλλοτε αμυνόμενους κι άλλοτε ευρισκόμενους σε κατάσταση «ειρήνης», ή καλύτερα πολεμικής ετοιμότητας.

Σήμερα, για να μην έχουμε ένα κίνημα ειρήνης-«μαϊμού» που θα χειραγωγείται από πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ε.Ε. έναντι των Η.Π.Α., τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και πάει λέγοντας, πρέπει να έχουμε ριζοσπαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες θα βάζουν φρένο στους πολέμους μεταξύ των κρατών.

Για τον κοινωνικό χώρο των σχολείων, καλούμε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, να παλέψουμε σε κοινό μέτωπο για τις παρακάτω διεκδικήσεις:

1. Κατάργηση των στρατιωτικού τύπου μαθητικών παρελάσεων, που καθιέρωσε το καθεστώς Μεταξά.

2. Κατάργηση των θρησκευτικών και της πρωινής προσευχής.

2. Αποκαθήλωση κάθε θρησκευτικού και εθνικού συμβόλου (εικόνες, σημαίες κ.λπ.)

3. Να σταματήσει η εθνική, θρησκευτική, καπιταλιστική, προπαγάνδα και η πλαστογράφηση της ιστορίας στα διδασκόμενα βιβλία.

5. Να απαγορευθεί η λειτουργία του σχολικού χώρου για προπαγάνδα από παπάδες, πολιτικούς, στρατιωτικούς.

6. Να αποβάλλονται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών όσοι χρησιμοποιούν την έδρα τους για εθνική θρησκευτική κομματική προπαγάνδα και όσοι χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να προσβάλουν τιμωρήσουν μαθητές από την παραπάνω σκοπιά.

7. Διδασκαλία (μη υποχρεωτική) οποιασδήποτε μειονοτικής γλώσσας (αλβανικά, βλάχικα, τούρκικα, σλαβομακεδόνικα, κ.α.).

8. Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Σταμάτημα των στρατιωτικών δαπανών.

* Κείμενο από το δελτίο «Μαύρα Γράμματα».

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]