user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Recent articles by OADE - Greece

textΓιατί δεν ψηφ&#... 0 comments

textΕιρήνη και εκ&#... 0 comments

textΤο ελευθερια ... 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εκπαίδευση

Για τις εκπαι&#... Jun 11 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Άμεση απόσυρ ... Feb 25 21 by ΕΣΕ Αθήνας

Για την νέα εκ&... Feb 03 21 by Πρωτ. Αναρχικών Α. Αναργύρων - Καματερού

Για τις φοιτητικές εκλογές

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday July 24, 2005 15:42author by OADE - Greeceauthor email outetheos at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι η βάση του προβλή&

OADE for the students’ elections

Οι φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο αποτελούν ένα από τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα στη χώρα, κατά την περίοδο που πραγματοποιούνται. Αυτό άλλωστε είναι λογικό γιατί διαμέσου των φοιτητικών εκλογών γίνεται ιδεολογική αντιπαράθεση παρατάξεων, που αποτελούν δεκανίκια κεντρικών ή περιθωριακών πολιτικών δυνάμεων οι οποίες διαδραματίζουν ή ευελπιστούν να έχουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει απάθεια και μη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Παρ' όλες τις μηδαμινές εξουσίες που έχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων (μόνο μια σφραγίδα έχουν) οι φοιτητές προσέρχονται μαζικά να ρίξουν την ψήφο τους και όποιος έχει αμφιβολία ας συγκρίνει τα ποσοστά συμμετοχής με τις εθνικές εκλογές που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, με ασύγκριτα πολιτικά και οικονομικά μεγέθη συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια η ιδεολογική αντιπαράθεση μπορεί να καλύπτεται βέβαια με πακέτα σημειώσεων, αλλά αυτό δεν λέει πολλά μιας και τεχνικές αλίευσης απολιτίκ ψήφων υπήρχαν πάντα, χωρίς καμία ουσία στο τελικό συμπέρασμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι φοιτητικές εκλογές, καθώς και οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, είναι μια δημοκρατική φάρσα η οποία έχει μόνο κομματική αξία ανάδειξης στελεχών για τα κεντρικά και περιθωριακά κόμματα της Ελλάδος και δεν επηρεάζει ο παραταξιακός-κομματικός τρόπος λειτουργίας, σε καμία περίπτωση τα φοιτητικά πράγματα, μιας και δεν έχουν την δυνατότητα από μόνες τους να τα αλλάξουν. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση μόνο ερχόμενοι σε ρήξη με την ίδια την ιδεολογική συγκρότηση των Συλλόγων και τον τρόπο λειτουργίας τους. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο συγκρότησης των ίδιων των φοιτητικών συλλόγων και όχι απλά στην αντί-Δημοκρατική (Εξουσία του Δήμου) ιδέα της Αντιπροσώπευσης (Εξουσία του Αντιπροσώπου) από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο «χάνουν» τον χρόνο τους κοκορομαχώντας και κινούμενοι στην ιστορική μηδαμινότητα μικρά κομματικά επιτελεία.

Το κέντρο βάρους της πολεμικής μας είναι οι ίδιοι οι Σύλλογοι και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν με αυτό τον τρόπο συγκρότησης τους. Η ίδρυση αυτών των Συλλόγων πραγματοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών, κρατικών, κομματικών συμφερόντων. Αυτό εκφράζεται και μέσα από τα καταστατικά του εκάστοτε φοιτητικού συλλόγου όσον αφορά το ιδεολογικό τους περιεχόμενο και τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα όργανα διοίκησης τα οποία αναδύονται μέσα από τα καταστατικά (Δ.Σ., ΕΦΕΕ) δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εκφραστές των συμφερόντων συγκρότησής τους. Επομένως, εναντιωνόμαστε στην ιδεολογική βάση συγκρότησης των φοιτητικών Συλλόγων και όχι σε ένα επιμέρους πρόβλημα (εκλογές) το οποίο δεν δημιουργείται αλλά ούτε και καταργείται από μόνο του.

Η αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των φοιτητικών Συλλόγων, η αλλαγή των καταστατικών τους δεν μπορεί να έλθει από μέσα με υπονομευτική δράση αλλά ούτε σε κάθε σύλλογο ξεχωριστά. Οι υπάρχοντες σύλλογοι έχουν ένα μηχανισμό στήριξης, ο οποίος έχει μεγάλες αντιστάσεις σε αποσταθεροποιητικές εσωτερικές δράσεις αλλά και να μην είχαν, οι μέθοδοι υπονόμευσης είναι ασύμβατοι με τους στόχους μας, που δεν είναι απλά και μόνο ένα προβοκάρισμα της υπάρχουσας κατάστασης. Εμείς πιστεύουμε ότι η φοιτητική κοινότητα δεν θα έχει ποτέ κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις στο σύνολό της και το οποιοδήποτε Επαναστατικό Συνδικαλιστικό κίνημα στους φοιτητές θα είναι περιορισμένο σε υποσύνολο φοιτητών. Οι ίδιοι οι τίτλοι που δίδουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προάγουν τον ανθρώπινο διχασμό μέσα στην κοινωνία (οι έχοντες και οι μη-έχοντες) και προωθούν την ιεραρχία στον εργασιακό τομέα, τόσο από άποψη χρημάτων, αλλά και πολύ περισσότερο από άποψη εξουσίας και κύρους. Έτσι, μέσα σε μια τουλάχιστον συνειδησιακά και θεωρητικά προνομιούχα νεολαία που σπουδάζει, δεν μπορούμε να έχουμε μαζικό απεγκλωβισμό συνειδήσεων, όταν ταυτόχρονα δεν συντρέχουν κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί λόγοι, που να τους ενώνουν όλους τους φοιτητές.

Το ζητούμενο όμως για μας είναι διπλό. Πρώτον έχει να κάνει με την συμμετοχή στα πολιτικο-κοινωνικά δρώμενα των ίδιων των φοιτητών ή τουλάχιστον μιας μεγάλης μερίδας τους και δεύτερον με τον πολιτικό προσανατολισμό τους.

Εμείς πιστεύουμε στον συνδικαλισμό σαν μέθοδο δράσης, πιστεύουμε στην οργάνωση των φοιτητών σε μαζικούς συλλόγους, αλλά δεν μένουμε σε αυτό. Οι σύλλογοι (συνδικάτα) τα οποία προτάσσουμε, ο συνδικαλισμός τον οποίο πρεσβεύουμε, δεν έχει τίποτε το κοινό με αυτό το κρατικό, κομματικό, συντεχνιακό πανηγύρι, που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, το οποίο κατά καιρούς παίρνει το βαρύ όνομα «φοιτητικό κίνημα». Οι Επαναστατικοί Συνδικαλιστικοί αγώνες που προωθούμε είναι ενιαίοι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους βρίσκονται εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι άνθρωποι και δεν περιχαρακώνονται σε συντεχνιακές κατηγορίες. Τα κοινά αιτήματα του Ενιαίου Επαναστατικού Συνδικαλιστικού μετώπου έχουν να κάνουν με την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Κυριαρχούμενων τάξεων, στην προοπτική της κοινωνικής Αναρχικής Επανάστασης, η οποία θα καταργήσει τον ταξικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και στη θέση της, θα θεσπίσει την κοινωνία της αλληλοβοήθειας, της ισότητας, της ελευθερίας. Η πλατφόρμα των αναρχικών αιτημάτων που διεκδικούμε πρέπει να παλεύεται από σήμερα, σε εργασιακούς, φοιτητικούς, μαθητικούς, κοινωνικούς χώρους. Η πλατφόρμα αυτή είναι που αργότερα θα συγκροτήσει το ενιαίο μαζικό Επαναστατικό Συνδικάτο στην Ελλάδα, που θα σταθεί πόλος έλξης για τον κάθε καταπιεζόμενο-εκμεταλλευόμενο άνθρωπο, που θέλει να αλλάξει ριζικά τα πράγματα . Οι μέθοδοι πάλης που προωθούμε στηρίζονται στους συλλογικούς αγώνες κάθε κοινωνικού κλάδου, στην αλληλεγγύη μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών κλάδων, στην από τη βάση λήψη όλων των αποφάσεων, στις ανακλητές εκτελεστικές επιτροπές, στην αποτελεσματικότητα επίτευξης των στόχων και τέλος στην κλιμακούμενη σκληρότητα και αδιαλλαξία του αγώνα ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά που το ελέγχουν.

Στην Ελλάδα σήμερα, γνωρίζοντας ότι ο συνδικαλισμός σε όλους τους κοινωνικούς κλάδους έχει ελεγχθεί πλήρως από τους μεταρρυθμιστές της ταξικής συναίνεσης, καθώς επίσης και από τους κομματικούς της πεφωτισμένης-ελιτίστικης πρωτοπορίας, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και όχι να συρθούμε πίσω από την παράδοση που έχουν δημιουργήσει οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους συνδικαλιστικούς αγώνες, για τα κρατικά-εξουσιαστικά συστήματά τους. Το πρώτο βήμα που προτείνουμε είναι η συγκρότηση ενιαίων, διευρυμένων κινήσεων, για την δημιουργία επαναστατικής συνδικαλιστικής ένωσης στο φοιτητικό χώρο, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με ταυτόχρονες κινήσεις σε όσους κοινωνικούς-εργασιακούς χώρους έχουμε πρόσβαση.

Το πρώτο στάδιο της συγκροτημένης κίνησης αυτής, που θα δραστηριοποιείται ανά πανεπιστήμιο και ανά σχολή, θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της ανεπάρκειας των υπαρχόντων φοιτητικών συλλόγων. Πρέπει να ξεγυμνώσουμε τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι υπάρχοντες καθεστωτικοί φοιτητικοί σύλλογοι και να αποκαλύψουμε ότι τα συντεχνιακά, κομματικά, κρατικά συμφέροντα που προωθούν, στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και των πραγματικών αναγκών των ατόμων της. Οι αποκαλύψεις αυτές, πρέπει να γίνουν κατά βάση έξω από τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, με τους οποίους δεν μπορούμε να έχουμε καμία σχέση, όσον αφορά την συμμετοχή μας στην διαμόρφωση των αποφάσεων. Δεν ευελπιστούμε σε αλλαγές πραξικοπηματικού τύπου, γι' αυτό δεν θα πρέπει να δώσουμε με την συμμετοχή μας στις αποφάσεις καμία νομιμοποίησή τους, από εμάς τους ίδιους σε αυτούς τους συλλόγους με τους οποίους δεν έχουμε καμία κοινή σύμπλευση. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες αυτών των συλλόγων, γιατί αποτελούν αυτή την περίοδο τον μοναδικό πόλο συσπείρωσης των φοιτητών.

Το δεύτερο στάδιο είναι η επεξεργασία καταστατικού και πολιτικής πλατφόρμας για τα νέα επαναστατικά συνδικαλιστικά όργανα φοιτητών, που θα βρίσκονται συνδεδεμένα με την κοινωνία και τα προβλήματά της και όχι περιχαρακωμένα στο φοιτητικό συντεχνιακό μικρόκοσμο. Η προώθηση-σύνδεση και οργάνωση τέτοιων κινήσεων, σε κάθε κοινωνικό κλάδο που έχουμε πρόσβαση μακροπρόθεσμα και εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν την μαζικότητα του εγχειρήματος, θα αποτελέσουν την αρχή συγκρότησης και δημιουργίας Επαναστατικών Συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

- ΚΑΤΩ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟΙ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ, ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

- ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

* Κείμενο από το δελτίο «Μαύρα Γράμματα».

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]